Pelletkachel op stadsverwarming aansluiten

Rema21

  • #1
Beste klussers,

Ik zou graag jullie kennis en ervaring willen gebruiken.

Pas geleden heb ik een pelletkachel met cv functie aangeschaft (MCZ vivo 80 hydro) en deze geplaatst, het enige wat nu nog moet gebeuren is deze aansluiten op mijn leidingen...... nou zou dat niet de meest moeilijke klus moeten zijn, echter heb ik geen verstand van stadsverwarming. Laat het nu zo zijn dat ik in ons huis gebruik maak van stadsverwarming.

wat ik wil bereiken is dat ik met de pellekachel het huis kan verwarmen, en in geval van defecte pellekachel ook nog gewoon de stadsverwarming aan kan zetten.

nu had ik al een installateur langs laten komen, maar die stuurde een offerte die ik behoorlijk hoog vind, en dus zit ik er aan te denken om het zelf te doen.

Ik had van de installateur begrepen dat er een open verdeler en een aanlegthermostaat tussen het systeem moet. echter is de vraag waar?

heb een foto bijgevoegd van hoe het water nu mijn woning in loopt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Pas maar op.
Het is maar de vraag of je dat mag aansluiten op een stadsverwarming.
En of je rekening lager word is maar de vraag.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou eerst toestemming vragen bij de energie leverancier.
Als je toestemmining hebt, dan zal je waarschijnlijk vast zitten aan een installateur.
Mocht je het wel zlf gaan proberen, en er gaat iets mis, kunnen de kosten een veelvoud worden kwa schades dan dat een installateur kost.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
LET GOED OP!
deze kachel heeft een maximale druk van 2,5 bar.
het circuit van de kachel moet daarom ook worden voorzien van een overstortventiel met een maximale druk van 2,5 bar.
Het is goed mogelijk dat de stadsverwarming op een hogere druk werkt.

in de handleiding omschrijven ze het als volgt:
The filling pressure of the system WHEN COLD must be 1 bar. If during operation the system pressure drops (due to evaporation of gases dissolved in the water) to values
lower than the minimum ones indicated above, the user must use the filling tap to bring the pressure back up to its initial pressure.
For proper operation of the stove WHEN HOT, the pressure in the boiler must be 1.5 bar.
In dat geval moet je dus een platenwisselaar toepassen tussen het kachel circuit en stadsverwarming, zodat beide op de goede druk kunnen werken.
Ik zou hier een specialist bij halen.
 

Rema21

  • #5
Bedankt voor de reacties, helaas niet wat ik gehoopt had ;)

de laatste keer dat ik contact had met de leverancier had ik een defecte thermostatische klep en deze kon ik zelf vervangen, omdat de leverancier maar gaat tot aan de hoofdkranen. (wat ze mij toen vertelden)
heb nu dus nogmaals een brief naar de leverancier gestuurd met dit idee.

Mijn idee waarom de rekening lager zou moeten worden, is omdat ik dus geen gebruik meer wil maken van de stadsverwarming om mijn huis te verwarmen, en alleen stadsverwarming gebruik om mijn tapwater te verwarmen.

@ Ingmar89
had idd gezien dat de maximale druk van de pelletkachel 2,5 bar is, echter heeft de pellekachel zelf een overstortventiel dus neem aan dat het daar al geregeld wordt.

Mocht iemand hier ervaring mee hebben dan hoor ik het graag, kan me niet voorstellen dat ik de 1e ben die een alternatief aan de stadsverwarming wil toevoegen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Dat wordt inderdaad geregeld door de overstort van 2,5 bar. maar als je vanaf de stadsverwarming 3 bar geleverd krijgt, dan gaat dat ventiel open... en hij blijft open totdat de druk van de stadsverwarming tot onder de 2,5 bar gezakt is, wat niet gebeurt, want die wordt automatisch bijgevuld in de centrale.

Je MOET het dus loskoppelen van de stadsverwarming. dus:
kranen bij de kachel en bij de stadsverwarming, als je de kachel aan hebt moet de stadsverwarming dicht zijn en vice versa. OF je moet een platenwisselaar inbouwen, zodat je 2 verschillende drukniveaus kan gebruiken.
 

Rema21

  • #7
Zit er nu aan te denken om er een 3 wegklep tussen te zetten, dus of A-stadsverwarming of B-pelletkachel verwarmt het huis.

de stadsverwarming staat sowieso al dicht dmv een termische klep, welke door de thermostaat open gaat. en nu dus geen flow geeft.

vraag is nu alleen waar tap ik de aanvoer en retour af van mijn bestaande leiding en laat ik naar de pelletkachel lopen...
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Dat zal niet werken, je moet zowel de aanvoer als de retour afsluiten.
Ik denk dat de enige echte goede oplossing een platenwisselaar is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Hoe wordt het verbruik van de stadsverwarming gemeten?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
In GigaJoule (GJ) lijkt me?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Sowieso zit je aan een platenwisselaar vast, de druk in de stadsverwarming is zeker hoger dan 2,5 bar. Dus een volledig gescheiden circuit is de enige optie.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het hangt er vanaf wat je wilt. Je schrijft dat je (alleen) bij defecten aan de pelletkachel terug wilt kunnen vallen op de stadsverwarming. Hoeveel moeite mag dit kosten?

Als dit altijd gebeurt door mensen die begrijpen wat ze doen en instructies kunnen opvolgen, dan is het misschien niet zo heel moeilijk:
kogelkranen in de CV aanvoer en CV retour van de stadsverwarming
Een opstelling maken bestaande uit de pelletkachel met bijbehorend expansievat en veiligheden, en ook dit voorzien van kogelkranen in aanvoer en retour naar de CV.
Bij normaal (pelletkachel) bedrijf staan de kogelkranen van de stadsverwarming dicht en die van de pelletkachel open.

In geval van storing, en de wens stadsverwarming te gebruiken:
1. Pelletkachel uit (stekker uit stopcontact)
2. Beide kogelkranen van de pelletkachel dicht
3. Beide kogelkranen van de stadsverwarming open.

Na het oplossen van de storing:
1. Beide kogelkranen van de stadsverwarming dicht
2. Beide kogelkranen naar de pelletkachel-opstelling open
3. Pelletkachel opstarten.

Het moet duidelijk zijn dat de boel stuk gaat als kranen naar de stadsverwarming en de kachel tegelijk open staan.
Ik weet niet of de stadsverwarmings- leverancier dit goed vindt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Slecht idee. 1 kraan verkeerd, en je kachel is een bom met water van 90 graden erin.
 

Rema21

  • #14
Bedankt voor de vele reacties!

heb inmiddels vele tekeningen en google zoek acties gemaakt.

Na een bezoek van een installateur die adviseert er een openverdeler 1 1/2 tussen te zetten en de bestaande pomp laten schakelen dmv een aanlegthermostaat. en dan zou het volgens hem moeten werken.

echter als ik jullie advies volg, zal ik echt de circuits moeten scheiden.
helaas kan ik de hele stadsverwarming niet dicht zetten, ivm verwarmen warm tapwater.(heb maar 2 afsluiters, 1 voor aanvoer en 1 voor retour)

begrijp alleen niet waarom ik ook de retour zou moeten sluiten?

dus kom ik redelijk in de noemer van AvDijk.
is idd alleen als de kachel het niet doet oid dus verwacht/hoop niet veel water uit de stadsverwarming te gebruiken. en mag dus wel iets van moeite kosten.
en is het dan verstanding om een kogelkraan te plaatsen of zou een ander type afsluiter ook kunnen werken. (zit nu een thermische klep op de aanvoer)

nog een vraag ter verduidelijking van mijn systeem. de retourleiding loopt uiteindelijk in een bocht terug op de aanvoer, is dit de bypass van het systeem? zoja zou ik hier een open verdeler op kunnen zetten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Hoe word je verbruik bepaald? Meter op de radiatoren?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Sorry hoor, maar die installateur kun je direct de deur wijzen. Nogmaals, met de druk van de stadsverwarming op je pelletketel wordt het een enkele reis brandwondencentrum.

De pelletkachel moet een eigen, gesloten circuit met overstort en drukvat krijgen. Via een wisselaar wordt de warmte aan de radiatoren gevoed. Waar deze wisselaar precies moet komen, en of er een extra pomp nodig is, is ter plaatse te beoordelen.

Al met al zou ik liever de stadsverwarming af laten sluiten, scheelt ook veel vastrecht. Warm water kan ook via een zonne- of electrische boiler gemaakt worden (of combinatie van beiden)
 

Rema21

  • #17


is het schema zo uitvoerbaar?
als ik de stadsverwarming niet gebruik kogelkranen dicht van stadsverwarming en alles draaien op de pelletkachel

de pelletkachel zelf heeft ook een pomp, overstort ventiel (2,5bar) en een expantie/druk vat

wil eigenlijk in de toekomst misschien de stadsverwarming afsluiten, echter zie ik niet echt een geschikte locatie voor een buffervat tbv tapwater(douchen)
en wil eerst kijken hoe betrouwbaar de pelletkachel is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Ik stop met reageren. Iedereen wijst je erop dat je een platenwisselaar moet toepassen, en toch wil je het niet horen. Succes ermee.
 

Rema21

  • #19
Excuus dat ik geen reactie op de platenwisselaar heb gegeven, heb hier ook op gegoogled, maar zou niet weten hoe ik deze dan in ons systeem zou moeten toepassen. zou je een schematische tekening kunnen maken hoe het dan zou moeten werken?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Gezien je gebrek aan kennis ga ik hier echt niet verder op in. Ik wil het niet op mijn geweten hebben, dat ik straks lees over een 3e graads verbranding met kokend stadswater dat op 6 bar door een woonkamer spuit.

Laat een expert dat ding aansluiten, voor er ongelukken gebeuren of de rekening van de stadsverwarming sky high wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu