Paumelles uit houten kozijnen halen voordeur

Felix77

 • #1

Hoi,

Mijn voordeur gaat niet meer open. Hij zit niet op slot. Nu heb ik hier al iets over gevonden om de pauwmelles te verwijderen. Maar dat zijn andere pauwmelles dan die ik heb. Dus ik wil graag voor de zekerheid weten of dit ook voor mijn pauwmelles geldt. Het antwoord was dat je het stuk wat in het kozijn zit moet doorzagen. En zo moet ik de deur eruit kunnen krijgen? Maar geldt dit ook voor de voordeur?

En hoe krijg ik het restant van de pauwmelles eruit wat in het kozijn blijft zitten?

Wie kan mij helpen met dit idee?

Alvast bedankt!!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Is dit geen normaal scharnier met een scharnierpen. Als alle pennen uit de scharnieren zijn en deze hebben geen dievenklauw valt de deur zo op je voeten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Dit zijn idd standaard 5 knoops buitendeur scharnieren en geen paumelles (zonder 'W'). En hoewel de voordeur naar binnen opendraait, hebben deze scharnieren waarschijnlijk gewoon dievenklauwen. Dus met het verwijderen van de scharnierpennen alleen kom je niet verder.

Daarbij: Als de deur haakschoten heeft, zit deze nog aan de sluitzijde vast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Plaats ook even een foto van de voorkant van het slot.
 

Felix77

 • #5


Deze haken heeft de voordeur.
 

Felix77

 • #6
Dit is het voorslot

 

Felix77

 • #7
Of moeten bij die scharnieren ook de onderste pennen eruit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Dat is niet de voorkant van het slot.
 

Felix77

 • #9
Sorry Jan.
Bedoel je dit dan?
Het slot kant waar de scharnieren zitten?ik zie ook dat het stuk wat met de klink eruit hoort te gaan, los is. Ik heb geprobeerd om dit open te krijgen maar dat lukt mij niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
De voorkant is het smalle gedeelte waar de schoot in zit, de schoot is dat schuine ding van messing dat in het slotgat valt als je de deur dicht doet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Dat zal lastig gaan als het eerste bericht begint met
Felix77 schreef:
Mijn voordeur gaat niet meer open. Hij zit niet op slot.
Maar heb je al geprobeerd om te flipperen met een strook plastic? Want de nachtschoot zit niet vast, het is enkel de dagschoot.
 

De Bob

 • #12
Ts

Heeft de deur een driepunts sluiting, zoniet dan alle pennen uit de scharnieren, lukt het uitlichten dan niet (dievenklauwen) dan met een dunne doorslijpschijf aan de scharnierkant door de gleuf gaan tot u een dievenklauw tegen komt en door kunt slijpen

Dan moet de deur er uit te wrikken zijn
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #13
Ik zou beginnen met het verwijderen van de scharnierpennen. De pennen zitten er van boven af ingeschoven en aan de onderkant zit alleen een afwerkdopje. Dit kunt u er zo uit wippen. Met een doorslag tikt u de scharnierpennen er dan zo uit. Zorg wel voor assistentie, want de deur kan zwaar zijn.

Als het lukt de pennen er net niet helemaal uit tikken, zodat de deur niet ineens los komt. Het laatste stukje met de hand proberen zodat u controle heeft over het moment waarop de deur los komt.
 

Felix77

 • #14
@Bart de scharnierpennen heb ik er al uit gehaald. Alleen de dopjes aan de onderkant nog niet. Maar ik krijg de deur niet eruit gewipt. Maar de scharnieren zitten ook vast in het kozijn. Moet dit doorgeslepen worden? Of heeft dat er niks mee te maken. En wat zijn dievenklauwen? Ik heb het opgezocht maar kan niks vinden dat ik het snap.
 

Felix77

 • #15
Walker schreef:
Dat zal lastig gaan als het eerste bericht begint met
Felix77 schreef:
Mijn voordeur gaat niet meer open. Hij zit niet op slot.
Daar kan ik inderdaad geen foto van maken.

Maar heb je al geprobeerd om te flipperen met een strook plastic? Want de nachtschoot zit niet vast, het is enkel de dagschoot.
Niet met een strook plastic. Wel met iets anders en zo kwam ik erachter dat de dagschoot naar beneden hangt. Of zou het helpen als ik de klink eraf haal? Dat ik er dan beter bij zou kunnen ofzo?

Want het laten maken door een bedrijf zal wel een duur prijskaartje aan hangen denk ik? Heeft iemand een idee.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #16
En wat als je met de sleutel in de cilinder nog een stukje doordraait zodat ook de dagschoot meegenomen wordt?
 

Felix77

 • #17
Dat heb ik geprobeerd maar dat werkt helaas ook niet. Eerst ging de klink omhoog en omlaag maar na dat geprobeerd te hebben blijft de klink naar beneden. Die krijg ik ook niet meer omhoog.

Heeft de klink eraf halen nut?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #18
Dievenklauwen zou kunnen, al is dat niet gebruikelijk bij een voordeur. Deze heeft de scharnierpennen namelijk aan de binnenkant zitten en daar kun je van buiten af dus nooit bij.

Je scharnieren bestaan uit 2 delen. Het gedeelte met de bovenste, middelste en onderste ring (knoop) zit aan het kozijn vast. De twee andere knopen zitten aan het scharnierblad van de deur vast. De twee ringen zijn lagers die los om de scharnierpen zitten. Deze kun je (na het verwijderen van de scharnierpen) er tussen uit halen.
 

Felix77

 • #19
Ja van die witte ringentjes zitten er los tussen. Maar moet ik een stukje slijpen aan de kant van het kozijn waar hij ook aan vast zit. Zie foto


Aan de rechterkant zit muurvast in het kozijn. En eruit trekken lukt niet of met heel veel schade. Dat wil ik ook niet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #20
Bij alle buitendeuren zijn geïntegreerde dievenklauwen standaard, ongeacht de draairichting. Een timmerfabriek gaat echt geen 2 soorten scharnieren op voorraad leggen. One size fits all.

Gezien de schade rond het slot van de deur heb je ook al getracht om deze in te trappen. De schade die je nu hebt is al groter dan de kosten van een slotenmaker...

Nogmaals: Als het enkel de dagschoot is, kun je deze zo los flipperen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu