Paulmann halogeen kabelverlichting brand door

tefster

  • #1
Ik heb een wat ouder Paulmann halogeen kabelsysteem hangen met 6 spots en onlangs begon de draad door te branden bij een van de bevestigingspunten met de transformator.
Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen?

Is de transformator (12V, 120 VA, zie foto's) kapot en kan ik deze beter niet meer gebruiken? Er zit een zekering in, heeft die zijn werk niet goed gedaan?
De GU5.3 halogeen lampjes mogen ieder een maximaal vermogen van 35W hebben en ik had 3 van 20W en 3 van 35W erin zitten. Zit hier een probleem?

71YiKS8IUHL._AC_SL1500_.jpg
81+dqBAn34L._AC_SL1500_.jpg
IMG_20210623_121931.jpg
IMG_20210801_103438.jpg
IMG_20210801_110327.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Zoals te zien is het heel plaatselijk warm geworden met die verbinding als middelpunt. Dit moet zijn gekomen door een slecht contact. Een slecht contact leidt tot een hoge overgangsweerstand en vervolgens warmteontwikkeling.

Misschien was 1 van de schroeven niet goed aangedraaid, was de aderisolatie niet goed geperforeerd of is het ten plaatse van de verbinding ooit vochtig geweest waardoor er een en ander is gecorrodeerd.

Dit ligt niet aan de transformator, of aan de spots. Als je het beschadigde stuk draad en die klem vervangt en het deze keer wel goed vast zet is er niets meer aan de hand.

Wat zie ik trouwens aan dat witte 230V snoer? Dit lijkt ook beschadigd. Zit dit wanneer de trafo gemonteerd is klem? Daar zou ik ook mee oppassen!

Ik weet niet of je nog aan de spullen kunt komen om dit te herstellen, maar anders is het misschien een mooi moment om over te stappen op LED-verlichting? 165W aan spots is nogal wat, daar verlicht ik mijn hele woning incl. tuin mee...
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: tefster

tefster

  • #3
Hoi Xander, bedankt voor je heldere uitleg!

Dat heb je goed gezien dat de witte stroomsnoer klem ligt onder de nogal zware transformator omdat er geen standaard opening is voor de snoer. Bedankt voor de waarschuwing, ik zal er meteen wat aan doen, mocht ik dit systeem nog verder willen gebruiken..

De lamp is inderdaad ietwat enthousiast voor mijn verder bescheiden werkkamer :) Ik hou van goed licht en LED weet me niet altijd te overtuigen hierin, alhoewel met de tijd dit wel beter (en betaalbaarder) wordt.
 

ABCDE

  • #4
Ziet er ook uit alsof het bedoeld is om op een doos te monteren oid.

12V komt met lagere spanning... maar hogere stromen.

Dat op de foto is inderdaad verhoogde overgangsweerstand.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu