Pannendak niet schuin genoeg?

Ldekort

  • #1
Hoi mede klussers.

Ik heb een dringende vraag.

Op aanraden van een uitvoerder (kennis) heb een een schuin dak gemaakt van 15 graden met gebruikte pannen. Het dak is ongeveer 10 meter breed en 6 meter lang. De gebruikte pannen zijn van het type Romaans.

Nu denk ik dat de schuinte van het dak niet schuin genoeg is. Het dak lekt namelijk. De pannen liggen goed, maar ik denk dat door de capilaire werking er water tussen de kieren naar binnen loopt.

Het dak opnieuw bouwen is geen optie ( te veel werk)

Ik heb gedacht aan andere pannen gebruiken die hier minder last van hebben en niet te veel kosten.

Mogelijk zouden beton pannen dit probleem minder hebben?

Een andere oplossing is denk ik A:golfplaten gaan gebruiken of B: een bitumen dak erop maken. De het dak zit nl uit het zicht.

Mijn voorkeur gaat echter uit naar een pannen dak. Maar ik vraag me af of dit met deze schuinte wel zal kunnen zonder lekken.

Wie heeft een goede tip voor me?

Ik ben erg benieuwd.


Louis.
 

Tiho

  • #2
Heb je alleen toevallig nu lekkage met de sneeuw?

Ligt er al een damopen folie onder de pannen?
 

Ldekort

  • #3
Er ligt geen dampen folie onder, maar er komt meer water dan alleen condenswater door de pannen. Het drupt stevig en op meerdere plaatsen als het regent. Het dak ligt er nu 4 maanden op. Nu het heeft gesneeuwd is het uiteraard (nog) droog. Ik heb sterk het vermoeden dat het water door de kiertjes omhoog kruipt en dan naar beneden komt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is er verwarming onder het dak.
Die dampopenfolie is ontwikkeld om water wat voorbij de pannen komt aftevoeren.
Er zijn daken waar onder de pannen isolatie materiaal ligt en deze moet droog blijven.
Als de temperatuuur weer omhoog gaat zal ook de sneeuw ontdooien die onder de pannen is gewaaid.
Om dat water aftevoeren is die dampopenfolie uitstekend geschikt.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Tja, de folie laat het water wel grotendeels weglopen maar het water komt ook tussen de folie en de balken, over een paar jaar zijn die verrot.
Ook bij folie direct onder de panlatten blijft het lang vochtig tussen de panlatten en de folie, ook geen slimme oplossing.

Behalve golfplaten zou u dakpanprofielplaten kunnen overwegen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Maar met tengels onder de panlatten loopt het wel goed weg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Daar heb jij weer gelijk in :wink:
 

Droid

  • #8
Een dakpan is nooit 100% waterdicht. Het dakbeschot eronder moet het daarintegen wel zijn. Water wat dan door/langs de pan komt wordt via het beschot naar beneden afgevoerd.

Bij een kleine hoek is de kans op doorslag veel groter (stuifsneeuw / horizontale regen).

Ik zou er toch echt voor kiezen om het dak goed te repareren... Je wilt niet over een paar jaar alles vervangen... of elke keer als het regent overal pannetjes neerzetten...?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Als de dakhelling onder de 2o graden komt ,heb je de kans dat het niet waterdicht is .dan kan je inderdaad het beste folie plaatsen ,het mooiste is onder de panlatten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Is het ook niet zo bij een pannendak dat bij een kleinere helling je een grotere overlap van pannen moet gebruiken?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
Ja of een beter sluitende pan bij bv een sneldekker had ie waarschijnlijk het probleem niet gehad . met die romaanse pan komt het nogal precies waarschijnlijk lekt ie dan in het kruis maar de pannen bij elkaar komen
 

H@ns

  • #12
Met andere pannen kun je het oplossen maar dan moet je wel met tuiles de canal gaan werken, die Franse hol-bol pannen waar heel zuid Frankrijk mee bedekt ligt


Moeilijk te krijgen in NL en wellicht een probleem voor de schoonheidscommissie. Maar wel een oplossing

(de genoemde platen lijkt me handiger)
 

Ldekort

  • #13
Hoi jongens,

Nou een heleboel suggesties en antwoorden op dit vraagstuk.

Ik ga er mee aan de slag.

Zit er zelfs aan te denken het dak toch maar opnieuw te maken en de hoek te vergroten naar 20 of 25 graden. Wel een stevige klus, maar eigenlijk het beste denk ik.
Dan kan ik ook de pannen gebruiken die nu voor de rest van het dak ook gebruikt worden. Kost me niet meer dan manuren ( doe het zelf) en nieuwe panlatten met folie.
Andere oplossing is dan mogelijk de golfplaten, kijken of ik daar voor een aardig prijsje aan kan komen.
Overigens de schoonheidscommissie heb ik geen last van. Het huisje staat op een bosperceel helemaal beschut tussen de bomen.
Bedankt!
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #14
Een dakpan heeft nooit last van capilaire werking tussen de pannen; het model is daarop aangepast. Stuifsneeuw kan dan nog wel.
Bovendien is het gebruikelijk dat er wat doorsijpelend water achterop de pan naar beneden loopt.

En (kleinmodel? grootmodel?) romaanse pannen kunnen niet gelegd worden onder de 15º , en tussen de 15 en 25º is altijd onderdakfolie nodig !
Er bestaan waterdichte (is anders dan waterkerende) dampopen folie's in de handel, al zijn die een stuk duurder dan de waterkerende.

w.
 

Ldekort

  • #15
Hoi Willem, bedankt voor de info.
Ik heb voor een deel folie onder het dak liggen en daar lekt het inderdaad niet, maar ik zie wel dat de panlatten daar al behoorlijk aangetast zijn door het vocht. Dus op de een of andere manier komt er gewoon te veel water onder de pannen door. Ik moet de hoek vergroten van het dak of de pannen vervangen door dakplaten (golfplaten op panplaten) zodat het water niet zo makkelijk naar het beschot kan lopen. Onder dit dak komt een slaapkamer en badkamer, dus het moet echt goed waterdicht zijn.
Plaatsen van golfplaten is het simpelste en snelst gedaan, maar best wel prijzig ( kopen van de platen) De dakconstructie wijzigen is eigenlijk de beste optie, maar een stevige klus. Alles moet eraf, balken opnieuw leggen en dan weer dicht maken en pannen opnieuw leggen.
Ik zal er nog eens goed over nadenken wat te doen. Hoe dan ook, er moet folie onder, dat is me nu wel duidelijk.

Louis
 

Ldekort

  • #16
Hoi Mannen;

Ik heb besloten om alle pannen eraf te halen en golfplaten te gaan leggen. Ik kan aan een mooie partij gebruikte rode golfplaten komen ( soort Eternit).
Ik wil deze nu op de panlatten monteren. Is het dan nog nodig/verstandig om toch folie op de dakplaten onder de golfplaten te leggen? Ik denk zelf wel dat het verstandig is in verband met mogelijke condens. Maar als het niet nodig is scheelt me dat een hoop werk (demonteren en monteren van de panlatten).

Onder de dakplaten komt nog wel isolatie omdat onder het dak een slaapkamer en badkamer komt.

Het dak is als volgt opgebouwd:

Gordingen/Dakplaten(soort multiplex)/regels/panlatten/pannen(Romaans)
De pannen wil ik dus vervangen door golfplaten van 110x120 cm.

Misschien iemand nog tips voor deze klus?

Groeten,

Klusser Louis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Als je ook nog gaat isoleren en je bent weer op slopers hoogte vraag ik me af of je niet beter die isolatie op het dakbeschot kan leggen in plaats van eronder. :wink:
De producent heeft ook heel veel informatie.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Zit er wel dakbeschot ?
Ik lees het nergens.
 

Ldekort

  • #19
Hoi mannen;

Ik weet niet wat je met dakbeschot bedoeld. Er liggen houten platen op het dak. Het dak is dus helemaal dicht, dus als je dat met dakbeschot bedoeld, ja dus.
Ik snap dat het misschien beter is de isolatie op het dakbeschot te leggen maar dan komen de golfplaten beduidend hoger te liggen en dan passen de dagkanten niet meer en moet ik die er allemaal weer afhalen. Ook zit er wat hoger nog een pannendak wat een grotere hoek heeft en verder geen problemen geeft. Bovendien loopt de afwatering van dit dak op deze golfplaten, dus dat gaat dan ook niet meer passen.

Ik denk dat het beter is het zo te laten. En er toch maar folie onder te leggen, dan panlatten en daarna de golfplaten te monteren.

Louis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Louis je hebt in deze rubriek vast wel gelezen dat isoleren aan de onderzijde heel veel zorgvuldigheid vraagt.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu