Schilderen buitenkozijnen: een paar vragen

Joost.niederer

  • #1
Binnen enkele weken ga ik de buitenkozijnen schilderen. De woning is 1 jaar geleden opgeleverd maar de verf is al erg schraal. Er is door de aannemer verf op alkydbasis op gedaan in een ral-kleur wit en een bepaalde kleur groengrijs (code: QO.10.30).

Mijn vragen:

(1) is het echt nodig om alles eerst te schuren. De verf die er nu zit is al erg ruw (erg schraal) van zichzelf. Ik zag dat er ook schoonmaakmiddelen zijn die zo goed ontvetten waardoor schuren niet nodig zou zijn (zegt de fabrikant van dat spul). Is zo'n middel een goed alternatief?

(2) hier en daar zitten er verdeelroedes op de ruiten "geplakt" die boven en onder niet helemaal goed aansluiten (hebben kieren). Hoe deze kieren te vullen? Met overschilderbaar acrylaatkit?

(3) op dit moment (zie foto's hieronder) is alles geschilderd met een matte uitstraling. Ik overweeg om het wit of zowel het wit als het groengrijs in hoogglans te doen vanwege de betere kwaliteit van de verf en de mooie uitstraling.

a.: gaat dat, hoogglans verf over satijnglans heen schilderen?

b.: wat denken jullie: is dat mooi of wordt dat allemaal té glimmend?

c.: indien keuze voor hoogglans, dan alleen het wit in hoogglans ook ook het groengrijs?


Foto's verwijderd, er is niets te zien op die afstand, vanaf een foto is toch niet te zien hoe de toestand van de verf is, mod.
 

Fiesiekus

  • #2
Dat het verfoppervlak ruw is, wil juist niet zeggen dat je niet hoeft te schuren; met een fijn schuurpapier maak je het oppervlak gladder maar de krasjes zorgen voor goede verfhechting. Volgens mij is het schilderwerk ver onder de maat opgeleverd, zou toch eens over garantie dan wel klacht bij een schildersbranche nadenken.

Verder kan je aanpak, zou wel schuren en (eerst) ontvetten met Heilige Marcus. Kieren met poly-sulfide kit dichtmaken en overschilderen. Hooglans kan prima op satijn. Zou dan alles hoogglans doen.
 

Joost.niederer

  • #3
Het schilderwerk is ook ondermaats opgeleverd, je wilt niet weten hoeveel problemen en discussies we bij de oplevering hebben gehad (ik waarschuw potentiële kopers ook niet voor niks om bij deze aannemer niet te kopen!). Klagen gaat nu niet meer, we hebben een procedure via GIW gehad en nu loopt er over iets anders nog een zaak via de rechtsbijstand.

Dus toch schuren. Ik denk dat we dat dan even doen, lichtjes opschuren.

Vind jij hoogglans mooier bij ons huis dan mat?

Wat is het verschil tussen polysulfide kit en gewone acrylaatkit?
 

Fiesiekus

  • #4
Ach, is subjectief. we wonen vlak aan de kust en bij ons is het afwisselend glanzend, (t/m 3 jaar na aanbrengen) en de rest v.d. duur (tot de nieuwe laag) mat. Glanzend is makkelijker schoon te maken met een spons.

Poly-sulfide is beter overschilderbaar en sterker (volgens deskundigen op dit forum).

Maarre..met jouw "sterk analytisch vermogen", gecombineerd met "uitstekende communicatieve vaardigheden" en je "pro-actieve instelling" met toepassing van je "doelgerichte, efficiënte werkhouding"en je "ambitieuse en energieke" attitude, is dit toch een fluitje van een cent :wink: ?
 

Joost.niederer

  • #5
Je moet toch iets over jezelf zeggen, niet?! En blijkbaar met succes... :)

We gaan aan de slag, dus toch een beetje doelgerichte werkhouding!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Laat de leverancier van uw nieuwe verf even komen kijken, op afstand is niet te zien of de laag die erop zit goed is.
Beter voorkomen dan genezen.
 

Joost.niederer

  • #7
Ik wilde de verf kopen bij een verfdiscount die wel merken verkoopt maar niet tegen de hoofdprijs. Dat zijn online-winkels dus langskomen gaat dan niet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dan loopt u dus het risico op een flut resultaat indien u niet weet welke verf er aangebracht is.

In uw bestek /opleveringsboekje staat welke verf er is gebruikt.

Ga dan in ieder geval met deze wijsheid naar een verfvakhandel. Die paar euro verschil konden u wel eens een hoop ellende besparen.

One-line discount verfwinkels zijn er om de kassa zo snel mogelijk vol te proppen. Het maakt ze werkelijk niks uit wat u koopt, als uw winkelwagen maar vol zit, en voor advies zijn ze al helemaal niet thuis...
 

Joost.niederer

  • #9
We hebben het er thuis even over gehad en we gaan toch langs de verfhandel, we hebben aan 2 blikken van 2,5 liter voldoende, dus of die nu 20 euro meer of minder zijn maakt niet zo uit.

Overigens: er zit nu Sikkens Rubbol op.

We denken eraan om diezelfde verf te kopen maar dan hoogglans en met siliconen erin (kreeg ik als advies van iemand).

Oh ja: t.b.v. het licht opschuren: kan dat ook met van die flexibele schuur-pads (geen schuursponsjes maar van die sponzen met aan een kant schuurpapier zodat je gemakkelijker rondom niet-rechte dingen kan schuren)?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
U kunt deze pads ook gebruiken, echter NADAT u het oppervlak gereinigd hebt met een (biologische)verfreiniger.

Na de schilderbeurt heeft zich vuil / aanslag e.d. op de huidige laag afgezet.

Het merk wat u noemt bevat geen rubbol zonder toevoeging in het assortiment ( AZ, EPS, SB of XD o.i.d. )

Kijk dus nog even goed welk type men heeft gebruikt.
Wat u wilt is gesiliconiseerde alkydhars en hoogglans > SB.

Let wel: de ondergrondbehandeling bepaalt voor een groot deel het eindresultaat.
 

Fiesiekus

  • #11
Toch vreemd dat je nu al moet (over)schilderen terwijl er een zeer goede verfsoort is toegepast door de aannemer. Neem dan het advies van Jan ter harte en laat een ervaren schilder naar de slechte plekken kijken; als er iets mis is met de ondergrond, is nu weer schilderen met (ongeveer) dezelfde verf, misschien ook zonde van de tijd en de moeite.
 

Joost.niederer

  • #12
Het is nu nog niet direct nodig, maar we willen het toch al doen om een paar redenen:

- we willen een iets andere kleur dan er nu op zit
- liever nu met gemak schilderen dan over een jaar wanneer het écht slecht wordt
- dit jaar hebben we nogal wat tijd en volgend jaar moeten de wanden binnen geschilderd worden, ik wil er voor zorgen dat niet alles tegelijk valt

Daarnaast: mijn ouders hebben dit jaar tijd om mee te helpen. Ik heb Sikkens gebeld en deze heeft advies gegeven over de soort verf die we best kunnen gebruiken.

Nogmaals: echt slecht is het schilderwerk niet. Op bepaalde plaatsen zit er wat zand onder de verf, dat halen we weg. Verder zijn er op de noordkant een paar plekken die schraal zijn (hebben we zelf gedaan, tijdens verhuizen is er langs het houtwerk geschaafd met eiken planken). het enige punt waar we wel de aannemer voor gaan bellen is de voordeur: daar is het hout onder de verf gaan werken en scheurt de verf open. Daar ga ik dus niet zomaar een lag overheen doen.

We zijn er dus uit: het wordt allemaal hoogglans.
 

Fiesiekus

  • #13
Joost.niederer schreef:
Daarnaast: mijn ouders hebben dit jaar tijd om mee te helpen.
Kijk, da's nou het resultaat van je "doelgerichte, efficiënte werkhouding"en je "ambitieuse en energieke" attitude :wink: .
 

Joost.niederer

  • #14
Ik heb gewoon hele lieve ouders die helpen als het nodig is... :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu