Overstort keukenboiler verstopt?

R.Broekman

  • #1
Er ontstaat water onder de boiler ( coldfill Plieger Magnum, 6 jaar oud ) en gezien de hoeveelheid lijkt het erop dat de ketel gescheurd is.

Vraag: kan het zijn gebeurd doordat de overstort bij het inlaatstuk niet goed meer werkt en hoe kan ik dit eventueel controleren?

Met dank alvast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer de ketel gescheurd is loopt er continu water uit, dat moet u kunnen zien.
Tap even wat heet water en kijk wat er gebeurt tijdens het opwarmen van de boiler, u kunt dan waarschijnlijk wel zien waar het lekt.
 

R.Broekman

  • #3
Vanwege de beperkte bewegingsruimte door de aansluitingen kon ik alleen maar nattigheid op de bodem zien ontstaan.
Inmiddels heb ik hem losgekoppeld en er zat nog vrij veel water in (niet helemaal gevuld volgens mij) dat er roestbruin uitliep bij omkeren.

Ik heb inmiddels een nieuwe gekocht ( HeatBoy ) en heb het overdrukventiel gecontroleerd (knop verdraaien en een soepele veerspanning gemerkt) maar is dit dan voldoende om te concluderen dat daar niets mee aan de hand is ?
Overigens zit er duidelijk kalkaanslag rondom de aansluiting van de opvangtrechter met het inlaatstuk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De trechter zit toch niet verstopt met kalk ?

Een overdrukventiel zit in de c.v. niet in de waterleiding, bij de koudwateraansluiting hoort een inlaatcombinatie te zitten.
 

R.Broekman

  • #5
Misschien dat ik de verkeerde woorden gebruik.

Op de inlaatcombinatie zit een mechanisch drukventiel dat open gaat wanneer door opwarming de druk in de boiler, en dus in de inlaatcombinatie, stijgt en dus water doorlaat naar de opvangtrechter (die weer verbonden is met de afvoer van de gootsteen).

Er werd door een loodgieter aangeraden deze inlaatcombinatie standaard mee te vervangen en vond mijn test van het functioneren van het ventiel (gewoon de knop verdraaien en je merkt dat een veer zich extra spant en vervolgens met een tik deels ontspant) niet verstandig (waar is die dán voor bedoeld ??).

Ik heb de boiler inmiddels op de bestaande inlaatcombinatie aangesloten en alles lijkt goed te werken (ventiel gaat open bij opwarmen en de overstort wordt afgevoerd.

Vraag: Is dit alles voldoende om te concluderen dat het systeem weer goed werkt?
 

Jacovrie

  • #6
Het is op zich niet onverstandig de inlaatcombinatie bij vervanging van de boiler mee te vervangen. Wat dat betreft was het advies van de loodgieter niet verkeerd. Gelet op het feit dat de inlaatcombinatie blijkbaar nog goed werkt, zou deze nu kunnen blijven zitten. Het is dan echter wel van belang frequent te controleren of deze nog goed werkt. Zelf zou ik deze echter preventief vervangen.
 

R.Broekman

  • #7
Bedankt voor de info.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu