Keukenboiler kraakt bij het opwarmen na vervanging verwarmingselement

Beste forumleden,

Ik ben een nieuw lid maar heb al geregeld tips gelezen hier op het forum. Het lijkt erop dat het probleem dat ik nu heb hier niet beschreven is. Het gaat om het volgende.

Van de keukenboiler/kokendwater boiler (10 liter) heb ik onlangs het verwarmingselement vervangen. Schroeven los (8 stuks) verwarmingselement vervangen, nieuwe pakking en alles weer in elkaar geschroefd. Bij het voor het eerst opwarmen gaf de boiler een aantal kraken/tikken (3x), metaal dat uitzet vanwege de hogere temperatuur denk ik. Echter heb ik dat niet eerder gehad bij deze boiler. Ik durf hem nu niet verder op te laten warmen uit angst voor een ontploffing.

De vraag is kort, wat kan het kraken zijn en moet ik vrezen voor een ontploffing? Er is een inlaatcombinatie aangesloten, deze heeft ook gewerkt voordat ik het verwarmingselement verving.

Graag jullie mening/reacties.
 
Dank voor de zeer snelle reactie!

Het element zelf hangt geheel vrij in het boiler vat maar de bovenkant van het verwarmingselement vormt tevens de deksel/afsluiting. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het geluid dat ik hoorde het zetten van de materialen is. Ik heb de schroeven wel dermate strak aangedraaid dat hier verder zonder écht kracht te zetten geen speling meer in zat. Is dit wel juist als het meteriaal nog moet zetten?

Heeft u tips hoe ik het opwarmen veilig kan uittesten?
 
Je hebt het over 8 bouten, dan moet je dit overhoeks vast zetten met toenemende krachten maar wel gelijkmatig opbouwend. Want een element wat droog in een koker zit gaat natuurlijk werken. Daar komen forse temperaturen aan te pas. Ik zou het kastje dicht laten en het even aanzien, dus even geen boodschappen doen. Verder denk ik dat er weinig fout kan gaan, omdat je niet aan de waterdichtheid van de ketel gesleuteld hebt. Hoe was de passing in de koker? Nauw?
Dan zou ik hem nogmaals overhoeks vastzetten met elke keer hogere krachten, zodat er geen spanning op komt te zitten. Omdat er geen afdichting te maken, is zou ik alle bouten een halve slag terug draaien en kijken of het over is. Want een verschil van een tiende millimeter op de bouten kan het verschil al maken qua spanning in het materiaal.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Klussen.
Ik heb de bouten inderdaad overhoeks en gelijkmatig met toenemende kracht vastgeschroefd. Dit zou dus goed moeten zijn. Uw reactie heeft me enigszins comfort gegeven dat het tikken inderdaad wordt veroorzaakt door het zetten van de materialen. Dan zal het tikken na een aantal keer volledig opwarmen niet meer moeten voorkomen, klopt dat? Klopt het dat de inlaatcombinatie getest kan worden door er aan te draaien? Wanneer ik ook zeker weet dat deze naar behoren functioneert geeft dit nog meer vertrouwen om volledig op te warmen.
 
Na de tweede keer volledige opwarming nog wat kleine tikjes gehoord. Veel minder luidruchtig als bij de eerste opwarming. Dat ondersteund de theorie dat het tikken veroorzaakt moet zijn door het zetten van de materialen en niet omdat de boiler bijna explodeerde. Dank voor het meedenken!
 
Dank nogmaals voor je reactie. Na het uittesten bleek de boiler water te lekken. Dit had te maken met de pakking die niet goed aansloot. Een tweede pakking geprobeerd, ook niet waterdicht. Ik heb als oplossing loctite 5926 gebruikt en dit werkt goed, althans de boiler lijkt op temperatuur niet te lekken.

Tijdens het opwarmen wel weer gekraak van uitzetten. Ik heb dat gevolgd en zag dat de naden van de behuizing ongeveer 1cm van elkaar kwamen. Het is me niet eerder opgevallen, wellicht gebeurde dit altijd al. Dit baart me wel weer zorgen over ontploffingsgevaar.

Mijn vraag is: is het normaal dat een boiler vat uitzet tijdens het opwarmen en dat dit merkbaar is aan de behuizing?
 
Nou dat klinkt niet goed, want van drukverhoging bij opwarming kan geen sprake zijn als de inlaatcombinatie goed functioneert.
Je hebt het element vervangen en toen lekte het niet.
Ik ga door jouw beschrijving er vanuit dat het element in een droge bus zit en dat je tijdens de wissel de waterdruk er niet af hebt gehad.
Dan zou ik de waterdruk er maar afhalen, want dan is er dus wel degelijk iets gescheurd. Dat kan haast niet anders. Een cm uitzetting dat kan niet.
 
Het element zit niet in een droge huis maar hangt in het water in de boiler. Behalve het vervangen van het element is er verder niks veranderd, het werkte naar behoren voor vervanging. Het boiler vat zelf is van koper. Kan het zijn dat dit uitzet tijdens het opwarmen en dat het uitzetten dus een normaal procédé is? Ik heb deze vraag tevens voorgelegd aan Daalderop.

Ter aanvulling nog. De boiler is dus helemaal uit elkaar geweest kalk verwijderd schoongemaakt. Gekeken in het boiler vat, daar zag ik geen beschadigingen.
 
Als ik reken met een diameter van 30 cm dan kom ik tot een uitzetting van rond de 2 mm, dus er moet meer aan de hand zijn. Het antwoord van Daalderop maar afwachten.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
10
Weergaven
1K
Keuken
Kees
Reacties
7
Weergaven
1K
Keuken
Henk253
  • Nestorix
  • Keuken
  • 3
  • 2K
Reacties
3
Weergaven
2K
Keuken
Ronny
  • Ibrahim.fofana525
  • Keuken
  • 1
  • 759
Reacties
1
Weergaven
759
Keuken
Kees
  • Toine12
  • Keuken
  • 9
  • 1K
Reacties
9
Weergaven
1K
Keuken
Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu