Close in keukenboiler

Nestorix

  • #1
Hallo

Situatie in de keuken:
Warm water dmv cv die boven hangt.
Vaatwasser
Gebruik warm water in kleine hoeveelheden. Max 10 lr.
Ruimte onder wasbak beperkt.

Vraag:
Hot- of coldfill plaatsen?
Installatieset nodig?
Combi switch nodig?

Alvast bedankt


Vraag:
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Gewoon close in boiler coldfill daalderop 10L met installatieset gebruiken. Dit vanwege overdruk ventiel e.d dat je nodig hebt. Vaatwasser zet je gewoon koudwater leiding.

Hotfill is voor grotere hoeveelheden wel beter maar met jou minimaal warm water gebruik heb je vooral veel loos warm water in je leidingen vanaf boven.

Althans zo denk ik erover
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Bedenk wel even goed wat je met de bestaande warmwaterleiding kunt! Als je deze niet meer gebruikt moet deze geheel worden afgekoppeld, je mag geen leiding met stilstaand water aangesloten laten i.v.m. legionella risico. Het is niet in iedere woning zomaar mogelijk om de warmwaterleiding naar de keuken geheel af te koppelen, met wat pech wordt deze bijvoorbeeld in de muur of vloer van de badkamer afgetakt en kun je daar niet bij zonder de boel te slopen.

Kun je de leiding geheel afkoppelen? Dan is een coldfill boiler inderdaad de meest economisch optie.

Kun je de leiding niet geheel afkoppelen? Dan zou ik een hotfill boiler installeren, zodat er voldoende doorstroming in de leiding blijft zonder dat je daar bij na hoeft te denken. Dit is in gebruik niet de meest economische optie, want iedere keer dat je warm water pakt zal de ketel alsnog aan gaan. Maar als je die gemiste besparing af zet tegen de kosten van breek- en herstelwerk is het wellicht niet zo gek.

Mocht je bij een toekomstige verbouwing wel kans zien om de aftakking naar de keuken geheel af te koppelen kun je het natuurlijk altijd nog aanpassen.

Je kunt ook een coldfill boiler gebruiken en op de bestaande warmwaterleiding een kraantje zetten zodat je deze met de hand regelmatig kunt doorspoelen, daarmee voorkom je ook legionella risico. Maar dit is iets wat door de gemiddelde particulier na een paar keer wordt "vergeten", in mijn ervaring.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou altijd een hotfill nemen, stel dat je wel een keer meer warm water nodig hebt dan
kan dit weer zoveel mogelijk (afhankelijk van de situatie) aangevuld worden vanuit de ketel.
Stel dat je inderdaad altijd een minimale hoeveelheid nodig hebt, dan is de werking hetzelfde
als een gewone close in boiler.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu