
Betreft hellend bitumen dak. Liggende delen zijn nog ok, maar goten slecht (overstek, dus geen lekkage binnen). Aangezien bitumen er sinds 1992 op ligt is het idee om het hele dak te vervangen.
Ik loop alleen tegen een aantal dillema's aan en krijg van dakdekkers verschillende adviezen:
1. Het huis is uit 1960 en vermoedelijk is er al 3-4x een nieuwe laag bitumen overheen gegaan. 2 van de 3 dakdekkers zeggen geen probleem, want het kleeft nog goed. De ander zegt risico op codensvorming eronder, dus oude lagen er eventueel afhalen. Wat is wijsheid?
2. Bovenkant naisoleren? Dak is van boven naar beneden als volgt opgebouwd: gips, folie, regelwerk, balken ca. 16 cm met daartussen 16 cm glaswol, halmplaten, aantal lagen mastiek/bitumen. RC-waarde glaswol is 4.3. Hoe zinvol is het om buitenkant nog na te isoleren met PIR-platen van 14 cm met r/c waarde van 6? Om de koudebrug omhoog te brengen schijnt de r/c waarde aan de bovenkant hoger te moeten zijn, dan aan de binnenkant. Wel/niet doen? Meerkosten zijn ca. 4500 euro (130 m2 dak) en boeiborden hoeven niet te worden opgehoogd en vernieuwd.
3. Gewoon bitumen of zogenaamde thermobanen? of EPDM? Ik neig naar thermobamen om blaasvorming tegen te gaan, maar misschien zijn er nog betere alternatieven.
Alvast bedankt voor de reacties!