Oude meterkast, vervangen of niet (met foto's)

Miez

  • #1
In mijn onlangs gekochte huis zit een oude simpele meterkast, met 3 groepen, en een separate 4e groep die voor een wasmachine later aangebracht was.







Het gaat hier om 1 fase, welke met 25A afgezekerd is. De 4e groep heb ik al weggehaald, het houten paneel waar de kast aan hangt heb ik van de muur gesloopt, gezien de leidingen achter deze last de muur in verdwenen. (Ik ben bezig alle elektra te vernieuwen/ uit te breiden)

Vanwege het kleine aantal groepen, ga ik de meterkast vervangen denk ik.
Nu heb ik een aantal vraagjes:

Als ik krachtstroom wil (voor de toekomstige schuur, en wellicht dan ook voor elektrisch koken (hier heb ik alwel een nieuwe Tiara voor), is dat simpelweg 2 zekeringen erbij in schroeven, en een nieuwe kW-uur meter?

Als je op de grootste advertentiesite kijkt, staan er vele nieuwe groepenkasten op, zoals deze: Link verwijderd, werkte niet goed en was commercieel, mod.
Is dit wat, of niet doen?

Zo'n meterkast kan ik dan zelf wel installeren, daarna laat ik een elektricien komen, om alles te controleren, en tevens na te laten gaan of ik een aardepen nodig heb.
 

Coko

  • #2
Het is niet verstandig om aan dit soort klussen zelf te beginnen.
De risico's dat het fout kan gaan zijn te groot en de gevolgen zijn niet te overzien.

Het is niet hetzelfde als een wandje zelf schilderen, gaat het mis dan zit je met een lelijke wand of de vloer onder de verf, als het met elctra fout gaat dan kan het echt goed fout gaan.

Mijn advies is laat dit over aan de vakman.
 

Ronald42

  • #3
1 x 25 A Hoofdzekering is heden ten dagen te weinig. De aansluiting zal dus verzwaard moeten worden naar 3 x 25 A of 1 x 35 A afhankelijk van de netbeheerder.
Verder is het idd raadzaam de groepnkast te vervangen. Er zat al een 16 A groep (links) maar i.v.m. de selectiviteit mag dit eigenlijk niet.
Er zal een hoofdschakelaar alsmede meerdere Aardlekschakedlaars geplaatst moeten worden.
Ik zie geen aardpen al met al de perfecte situatie om eerst eens iemand te laten komen kijken en met hem te overleggen wat u zelf kunt doen en wat de installateur doet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
25A hoofdzekering is wel selectief op 16A.(2stappen)

Deze kast is heel duidelijk aan vervanging toe.
De hoofdzekering hoeft niet direct verzwaard te worden met 3 of 4 groepen kom je met 25A ook wel weg.

Zorg voor een kast met Hoofdschakelaar en 2 Aardlekschakelaars.
En zorg dat de aarding weer juist word aangesloten.
 

Ronald42

  • #5
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu