Nieuwe en oude aarding in nieuwe meterkast

_Ralph

  • #1
De oude meterkast (jaren ‘30 woning) had twee aarddraden/aardpennen naar een CAP in mk:

Eén zit ergens buiten en verbonden met 2,5mm2 verzinkt blank draad.
De tweede komt vanuit voormalige kruipruimte en die is vanaf de aardpen tot in de oude mk verbonden met een grijs geïsoleerde koperdraad, denk 2,5mm.

Omdat ik een nieuwe mk elders ga plaatsen heb ik ook een nieuwe aardpen laten slaan die met 16mm2 naar de nieuwe mk gaat.

Ik heb nuvdus drie aarddraden/pennen. Door een kennis is een “officiële spreidingsweerstandsmeting gedaan en de maximale waarde van 166 Ohm (NEN) wordt alleen nét gehaald als we alle drie de aarddraden “bij elkaar knopen”. Ik wil dus die twee “oude” aardingen ook op CAP in nieuwe mk aansluiten.

Echter: één van die twee oude aardpennen (degene die voorheen kruipruimte zat, welke nu geïsoleerd is + beton erop en inmiddels geen kruipruimte meer dus en ook niet meer bereikbaar) is vanaf de pen tot in de oude mk verbonden met een grijs geïsoleerde koperdraad, denk 2,5mm.

Mag ik die met een geelgroene koperdraad doorlussen en bij die andere twee in de nieuwe mk op de CAP aansluiten?

Of net buiten mk (uit het zicht en voor de “vorm”…) die aan verzinkt draad knopen en aansluiten op CAP?

Of zal ik hem maar laten vervallen?

PS: de netwerkbeheerder gebeld: ik heb geen kabel die het mogelijk maakt om aarding van netwerkbeheerder te ontvangen. Of de gele biel moet voor een vermogen op zijn kop…

Wie weet wat ik kan en mag doen? Dank!

Ralph
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Een aardleiding moet tenminste 6mm² zijn. Zelfs 25mm² als deze door de grond ligt.

Beide oude leidingen voldoen dus niet. Ik zou sowieso geen vertrouwen hebben in een draad die "ergens buiten" zit, weet je wel zeker dat hier een aardpen zit en dat deze niet bijvoorbeeld aan de waterleiding is verbonden?

De meest voor de hand liggende optie lijkt me om de verspreidingsweerstand van de nieuwe pen te verbeteren en de oude gewoon te vergeten. Dus een grotere lengte slaan als dat nog lukt of meerdere pennen erbij slaan. Ik zou het dus gewoon even goed aanpakken voor je nieuwe meterkast, in plaats van voortborduren op het oude. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #3
Bij nieuwe aanleg maar net het minimale halen met gebruik van twijfelachtige constructies is niet echt de bedoeling. Zeker omdat het de ganse week geregend heeft en je nu dus waarschijnlijk beter scoort dan in de zomer...

Zoals gezegd weet je dus niet wat er naar beneden gaat niet stiekem aan water of gasleiding zit.

Wat haal je met alleen de nieuwe aardpen? En wat voor ding is dat? Zo'n 12mm verzinkte staaf?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Eens met Xander, je moet gewoon zorgen dat je met de nieuwe pen binnen de marges zit. Dan maar een of meerdere pennen erbij zetten.
 

_Ralph

  • #5
Dank voor jullie reacties. Dacht en denk er zelf eigenlijk net zo over. Wilde het ter bevestiging graag ook aan jullie voorleggen. Want, wat er aan vooraf ging:

Ik had de klus via casius aan een “cowboy” overgelaten. Die kon snel en prijs was ok.
Er ligt nu idd 25mm2 draad van nieuwe aardpen naar meterkast, dat is ok. Alleen is er maar 1 pen van ik denk 3 a 4 meter de grond in gegaan. Dat is hier op de zanderige Veluwe niet genoeg. Ik zei die beste man ook al vertwijfeld dat het grondwaterniveau op 8-12 meter diepte zit en er dus nog wel 1 of zelfs 2 bij op moesten om dat te bereiken, maar hij zei dat t zo ok was.
Hij deed met een multimeter een meting tussen nieuwe aardpen en aarding in oude meterkast: dat was “0 Ohm” en dus “uitstekend”.
Voor een Spreidingsweerstandsmeting had hij de spullen niet. Jammer. Moet je beroepsmatig ook geen aardpennen gaan slaan lijkt me.

Dus later door een kennis (met gekeurde apparatuur!) wel die spreidingsmeting gedaan, en toen bleek het allemaal op het randje. Overigens was die meting begin april, dus vóór de langdurige regen van afgelopen weken. Toen zei de “cowboy” desgevraagd dat ik alle aardes aan elkaar moest knopen… (not)

Jullie bevestigen wat ik ook al dacht: “niet lopen rommelen”. Overigens zitten die oude aardes niet op water-/gasleiding. Maar dat terzijde.

Conclusie:
De nieuw geslagen pen weer opgraven en er een bij op (laten) slaan. Net zo lang tot het wel goed is.

PS: de “cowboy” schold me later via de app de huid vol toen hij ontdekte dat ik een negatieve review geschreven had over de door hem geklaarde klus. Jammer dan, hopelijk bespaar ik anderen zijn broddelwerk.
 

_Ralph

  • #6
@ABCDEWat haal je met alleen de nieuwe aardpen? En wat voor ding is dat? Zo'n 12mm verzinkte staaf?

Alleen nieuwe pen = 177,7 Ohm
Ja, die zou maar zo 12 mm verzinkt kunnen zijn. Ook niet goed?
 

_Ralph

  • #7
EA491395-87DF-4A5B-B897-AB2AEFD080D0.jpeg
 

ABCDE

  • #8
Die 12mm verzinkte pennen zijn niet echt lekker qua degelijkheid en levensduur.

Voor zulke grote waardes in de aarding kun je ook de meter de looptest laten doen; meter tussen fase en aardpen clippen en gaan; dan heb je geen hulpelektrodes nodig. Je neemt dan welliswaar de weerstand in de fase vanaf het trafohuis ook mee, maar dat is verwaarloosbaar in deze range.

Tja, jammer dat meneer je de huid volscheld. Blocken zou ik zeggen. Maargoed, klusers die alle disciplines aanbieden hebben wel vaker niet alle benodigde apparatuur. Vaak gaat het wel goed... maar niet altijd.

Fluke 1664 FC is een mooi apparaat. De koffer die er bij zit is wat meh.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu