Meterkast - prioriteits schakeling om 3*25A te behouden

AvU

  • #1
Ik overweeg een warmtepomp. Maar deze vorm van energiebesparing vergt een apparaat van 5-15 kW. En als je daarom van een 3*25A aansluiting naar een 3*35A aansluiting moet kost dat meer dan 500 Euro PER JAAR. Het zogeheten "capaciteits tarief" Weg winst….
Bij de invoering van dit capaciteits tarief liet de minister van Economische zaken weten dat mensen met een warmtepomp een "prioriteits schakeling" in hun meterkast konden opnemen om dit ongewenste effect te voorkomen. Er werd zelfs een extra subsidie voor beschikbaar gesteld. Ik probeer nu uit te vinden hoe zoiets er uit ziet, en welke installateur dit al eens heeft geinstalleerd. Zoeken leverde weinig op. Alleen op dit forum vond ik iets, weliswaar voor een andere toepassing en buiten Nederland. Dus verder dan dit kom ik niet. : Bijvoorbeeld een Eberle "lastabwurfrelais" LAR46536 + ABB 4-polig installatierelais ESB 24-40. Het ABB 4-polig relais kan 3 fase 16kW schakelen en wordt dan door deze Eberle aangestuurd. Maar… deze Eberle meet slechts 1 fase, instelbaar tot 20A. En… schakelt na 1-2 seconden weer terug.

Dus:
1. Kun je op elke fase zo'n relais zetten, en hoe sturen ze dan met z'n 3-en het installatie relais aan?

2. Hoe voorkom je dat de warmtepomp elke 1-2 seconden weer aangaat, waarna het "lastabwurfrelais" hem meteen weer uitschakelt omdat de stroom natuurlijk wederom te groot wordt?

3. Welke installateur heeft met succes zo'n prioriteits schakeling voor een warmtepomp (zoals de minister waarschijnlijk bedoelde) geinstalleerd, en hoe zag dat er dan uit?

Of - zie ik iets verkeerd?
Of - is de minister, en daarmee onze volksvertegenwoordiging destijds verkeerd voorgelicht ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan 3 stroom relaisen plaatsen en dan de 3 contacten in serie zetten, en deze dan de warmtepomp vrij laten geven of omgekeerd juist blokkeren.

2 je zet de stroom meting alleen in de fasen naar je huis installatie, achter de aftakking naar je warmte pomp.De opname door de warmtepomp word niet gemeten.

Het stroom relais stel je in op 2kw-4kw per fase.
Onder de 2-4 kw word de pomp vrijgegeven daarboven word hij geblokkeerd.
Een warmtepomp zomaar ineens uitzetten is vaak niet gewenst, door de vrijgave te schakelen zal de pomp de compressor ed gecontroleerd afschakelen net zoals gebeurt als er voldoende warmte opgewekt is.Je schakelt dus niet de voeding af.

Dus de huisinstallatie heeft dan prio op warmtepomp.
Met juist verdelen van de groepen kan je normaal wel onder de 2kw/fase blijven incidentieel(wasmachine vaatwasser oven waterkoker wasdrogers, elektrische kookplaat)
zal dan een korte tijd de pomp geblokkeerd staan.

Overigens is dit een basis prioschakeling, niet heel speciaal.
 

AvU

  • #3
Dank voor de info!. Belangrijkste voor mij is dat dit kennelijk niets bizonders is, en dus bekend zou moeten zijn bij installateurs. Ik ben bang dat ik daar niet bij elke installateur blindelings op kan vertrouwen. Maar met deze informatie kan ik in ieder geval aan de installateur vragen hoe hij dit zou oplossen, en vervolgens zijn oplossing wat beter op waarde schatten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Je moet er wel even op letten dat je dus niet de warmtepomp mee gaat meten. dan blijft hij namelijk pendelen...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Mocht er toch pendel gedrag optreden doordat bv een kookplaat aan en uit gaat om op temperatuur te blijven kan je er een timer tussen zetten die bv pas als er 10min geen overschrijding is geweest de warmtepomo vrijgeeft.
En de pomp niet in de fasen schakelen maar in de vrijgave.
 

Kacheltje

  • #6
Las ik laatst een stukje over het bezuinigen op een installatie, (sluitpost) zie ik nu dit. Panisch doen dat een verbruiker met meer dan 2 kw achter een seperate groep hoort. :wink:

Het voordeel wordt in dit geval door regelgeving in de weg gezeten.
Uit wel oogpunt is de keuze gevallen op een warmtepomp?
Als het energetisch is dan is dat verschil met de huidige opwekking nihil. Denk ook aan duurder onderhoud en dergelijke.
Is het een centenkwestie en wil je voordeel halen in kosten is het idem dito.'

Heb je de vastrecht voor gas ook weg gestreept per jaar, als je alles elektrisch doet ben je die kostenpost kwijt als je de gasmeter laat weghalen.
 

AvU

  • #7
Tja - pendelen - daar was ik al bang voor. En dat voorkom je niet zo 1-2-3 zonder ook de huisinstallatie er in te betrekken. En ik wil niet dat de oven, wasmachine, fornuis een 10 minuten moeten wachten voordat zij spanning krijgen.

Hoewel minder relevant voor de oorspronkelijke vraag, toch ook een antwoord op de vraag waarom een wamtepomp - maar laten we voorkomen dat de discussie deze kant opgaat.
Inderdaad, ook ik vind het twijfelachtig of een warmtepomp financieel aantrekkelijk is. Dat heeft de minister ook moeten onderkennen toen het capaciteits tarief werd ingevoerd. Maar wij zitten in een beetje uitzonderlijke situatie:
1. Aangezien we net buiten het dorp gaan bouwen moeten we zelf de kosten van de gasaansluiting ophoesten - 400 meter pijp, in totaal zo'n 12.000 Euro.
2. Het bestemmingsplan stelt zo zijn eisen aan de vormgeving van het huis. Netto resultaat: erg veel m2 buitenmuur en dak. Om dan nog aan de EPC norm te voldoen moet er extra veel in isolatie geinvesteerd worden. Het wordt een erg groot huis (265m2 buitenmuur, 460 m2 dak), en de extra kosten voor isolatie (extra tov de gebuikelijke diktes om EPC .6 te halen) schat ik op dit moment op 15.000 tot 35.000 Euro.

Een warmtepomp installatie en/of zonnepanelen (maar die moeten weer op 100 meter afstand van het huis in een open wei komen, anders neemt de bebossing te veel licht weg...) kunnen een goedkopere oplossing zijn. Zonnepanelen zijn minder aantrekkelijk omdat de verzekering zware eisen stelt aan diefstal beveiliging van de panelen en omvormers als die op afstand van het huis staan. De panelen zelf vormen dan nog maar 25-30% van de totale kosten voor een zonnepanelen installatie.
Dus inderdaad - het is de regelgeving die je deze richting uitduwt. En je via capaciteits tarief weer een andere kant opduwt. En dan moet je ook nog rekening houden met stelende medemensen, die een stevige extra kostenpost vormen als je zelf energie gaat opwekken...
 

Kacheltje

  • #8
Dat de situatie zo is dat er geen gas aanwezig was kon ik ook zo niet zien. :mrgreen:
Als je zeer energiezuinig gaat bouwen zal de warmtevraag klein zijn en is het wellicht een overweging om een buffervat te plaatsen. zo kun je de tijd beter overbruggen. Voor warm tapwater kun je ook een buffer plaatsen.

Technisch is het zeker wel mogelijk om de warmtepomp tijdelijk te onderbreken. Zeker als de Wp een blokeermogelijkheid heeft. Ik neem aan dat je dat niet zelf gaat maken, althans daar ga ik een beetje van uit. Een goede installateur kan je daar best goed n adviseren wat er mogelijk is. Achter de pc krijg je zelden een totaalplaatje rond hoe het precies zit in jou situatie.

Het beperken van kunstgrepen is wel wenselijk. Dit lijdt vaak tot meer kans op problemen waar zelfs een installateur lang naar kan zoeken omdat het niet zo overzichtelijk is en complex.
Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
AvU schreef:
Tja - pendelen - daar was ik al bang voor. En dat voorkom je niet zo 1-2-3 zonder ook de huisinstallatie er in te betrekken. En ik wil niet dat de oven, wasmachine, fornuis een 10 minuten moeten wachten voordat zij spanning krijgen.
.
Die 10 minuten wachttijd zijn niet voor je normale verbruikers, maar voor de warmtepomp.
Je huis installatie heeft altijd voorrang op de warmtepomp.


Je kan ook nog stoken op hout of pellets.
Er zijn volautomatische houtgestookte ketels voor zowel pellets als afvalhout.

Warmwater is snel gemaakt met een warmtepompboiler en een zonnepaneel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu