Oude houten vloer restaureren

GeertW

  • #1
Geachte lezer,

We hebben een oud huis uit 1901 met (natuurlijk) houten vloeren. De vloer van de zolderverdieping hebben we vrijgemaakt, en deze is grotendeels mooi van kwaliteit (zeer waarschijnlijk grenen).

Enkele vragen.
  1. Er zijn een aantal grote kieren in de vloer waar je door naar beneden kunt kijken (plafond verdieping lager is eruit). Wat is de beste manier om dat te ondervangen?
    Ik dacht of aan de onderkant met kleine latjes dichtspijkeren (direct op houten vloer), of vullen aan de bovenkant met hout (rotklusje) of misschien kit o.i.d. . Raar contrast met andere planken waar wel een klein spleetje tussen zit maar de messing intact is.
  2. Er zijn op een aantal plekken in de vloer donkere vlekken, en het hout lijkt zachter dan elders. Is dit per definitie houtrot, en moet ik dan de planken vervangen?
  3. Ik dacht de vloer te isoleren door er een hangend plafond onder te hangen (zo hoog mogelijk) en daarboven isolatiemateriaal. Wat zijn de beste opties. Bestaan er plafonds die zelf goed geluid en warmte isolerend zijn waarover je goed kunt stuken?
  4. Wat is de beste manier zo'n vloer te schuren, een circulaire schuurmachine (altijd tegen de nerf in) of een "lineaire".
  5. We willen de vloer uiteindelijk olieen of waxen. Wie heeft er tips voor producten?
Alvast hartelijk dank!

Geert
 

Amdusias

  • #2
Eerst maar even de vloer behandelen.

Je wilt dus de vloer zo houden als ie nu is.
Waneer je de vloer wilt gaan oliën, dan hou je dus alles in het zicht, dat neemt dus direct een hoop opties weg voor je, om het mooi in de zelfde houtkleur aan helen, dus kieren dicht kitten.. dat valt af.. stukjes hout er tussen.... valt eigelijk ook al af... alleen planken vervangen.. is een optie, ook al blijft ook dit erg lastig qua kleur.

Je zou bij een recycelbedrijf van bouwmaterialen, planken kunnen kopen, en die in je vloer verwerken... zoals b.v. bij een zachte plek.. wat houtrot is... dat is wel wijs om te vervangen...

Voor de rest van de vloer.. denk als je de oude vloer in zicht wilt laten, toch een beetje zult moeten geven en nemen.. het blijft restauratie.. en dat is nu eenmaal lastig.

Je plafond is daarin tegen een stuk simpeler..

Je kunt hangers aan je balklaag vast schroeven, gewoon stukje plafondschroot, van zn 20 a 30 cm lang, dan zal je zo'n 10 cm onder je balklaag uitkomen, wat trouwens een andere beter opties is, aangezien zulke korte strukken plafondschroot snel scheuren, kun je beter stoken multieplex of ander plaatmatteriaal nemen, zoals b.v. underlayment.. dat scheurt nagenoeg haast niet.

Als je 1maal over aan je balken je hangers hebt geplaatst, dan kun je hieraan je plafondschroten platen,. deze MOETEN om de 30cm.
nu kun je er voor kiezen, om stucplaten te nemen, deze zijn 40cm breed, maar horen haaks over je schroten geplaatst te worden, dus die 30cm.. heb je niet gek veel mee nodig, qwa breete van je plaat.

Als je voor stucplaat kiest, laat dan bij elke plaat rondom zn 5mm ruimte open, dit is voor de stucadoor, het stucen, kun je beter uitbesteden.
en dan heb je ook nog platen van 60cm breed.. deze kun je stotend plaatsen, in de lengte richting mee van je plafondschroten.
Bij de kopse kanten, een V naad snijden, om het mooi dicht tekunnen smeren, je hebt, die gipsplaten ook met een verzetkant, zodat er een gaasje in geplakt kan woorden..

De isolatie kun je gewoon tussen je balken plaatsen,. let wel op, als je isoleert.. in dit geval tegen geluid.. dat als je het doet, ook echt goed en grondig doet.. anders heeft het totaal geen enkele zin.. en hou rekening met contact geluid.. je zult dus altijd wel wat geluid van boven horen..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is niet de bedoeling een vraag over plafonds mee te nemen in een onderwerp over vloeren.

Dan zit het helemaal niet in de goede rubriek en hebben anderen niets aan de antwoorden.

GeertW, wil je je vraag over plafonds even in de rubriek plafonds neerzetten?

Kan er daar geantwoord worden op dat onderwerp.


Bedankt alvast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu