Oude houten plankenvloer uitbreken zonder te beschadigen

Ppeterr

  • #1
Ik wil een oude (1910) houten vloer met messing en groef uitbreken en daarna terug plaatsen om tussen plafond en vloer te isoleren en nieuwe leidingen te plaatsen.Nu ben ik uiteraard van plan de planken te nummeren om ze vlot terug te kunnen plaatsen, maar vrees dat de oude planken ondanks m'n voorzichtigheid gaan splijten/breken.Iemand die weet of ik de planken best eerst opschuur om verf en vernis te verwijderen, of net niet? Kan een behandeling vooraf met olie de planken minder "broos" maken, en de kans op beschadiging verminderen?
Alle tips zijn meer dan welkom....
 

Fiesiekus

  • #2
Zit de vloer gespijkerd? Reken dan op flinke beschadigingen.
 

Ppeterr

  • #3
Yep, zit wel degelijk vastgespijkerd, wat het natuurlijk niet simpeler maakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Die oude planken sneuvelen lang niet zo snel als die van tegenwoordig, ze zijn goed te verwijderen met een brede koevoet, een beetje een apart model van 4 mm dik 40 mm breed en ongeveer 40 cm lang en oersterk.
Eerst de planken aan 1 kant iets omhoog halen zodat de spijkers mee komen, dan met een hamer de plank weer naar beneden slaan, de (meeste) spijkers blijven dan boven de plank uitsteken en kunnen met dezelfde koevoet of een klauwhamer verwijderd worden enz. enz.

 

Ppeterr

  • #5
Bedankt voor het degelijk en duidelijke advies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De koevoet is overigens 6,5 mm dik :oops:
 

Kloek77

  • #7
Als het met de techniek van Jan op sommige plaatsen niet lukt, bijvoorbeeld omdat er dikke spijkers te vast in de balk zitten, kunt u ook een spijkertrekker gebuiken.
Dit geeft echter wel een kleine beschadiging in het hout rond de spijkerkop, dus alleen gebruiken al het niet anders wil.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Een tip die ik vergeten ben in mijn andere reactie, leg een hardhouten lat onder de koevoet strak tegen de spijker, de hefboomwerking wordt hier groter door.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu