Geschikte vloerbedekking voor op oude houten vloer?

Marjelle

 • #1
Ik dacht even relatief goedkope vinyl vloerbedekking te kopen voor op de oude houten vloer, maar tot mijn grote schrik was de goedkoopste soort ruim 1800 euro inclusief ondervloer en legloon (65 m2).
Mij werd verteld dat laminaat dan goedkoper zou zijn omdat de ondervloer (Calypso-platen) een stuk goedkoper is en de legkosten ook lager.
Ik heb er zelf helemaal geen verstand van, kan door rugproblemen niks doen en ga op korte termijn verhuizen. Hopelijk heeft iemand advies.

Vraag
Wat is de meest geschikte en tevens goedkope vloerbedekking voor op een oude houten vloer?
Moet er altijd een ondervloer onder?
En zo ja, welke soort is dan het meest geschikt?

Ik moet zelf verhuizen door langdurige burenoverlast dus ik wil niet zelf overlast veroorzaken.
Alvast bedankt.
Marjelle
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #2
Voor vinyl heb je een gladde ondervloer nodig. Elke oneffenheid zie je anders door het vinyl heen. In dit soort situaties ontkom je er dus niet aan om een ondervloer t eleggen. Dit is anders dan bij een ondervloer voor laminaat een ondervloer met een harde toplaag.

Ook bij laminaat zul je met een ondervloer aan de slag moeten. Deze is echter goedkoper dan de ondervloer voor onder het vinyl. Ik kan me overigens niet indenken dat het arbeidsloon van het leggen van een laminaatvloer goedkoper uitkomt dan het leggen van vinyl.

Goedkoopste oplossing is waarschijnlijk tapijt. Dat stelt minder hoge eisen aan de ondervloer.

Overigens valt die prijs van € 1.800,- wel mee. Dat is € 27.70 per m2.
 

Marjelle

 • #3
Dat klopt. Vinyl valt definitief af omdat het duurder is dan laminaat.
-> De verkoper berekende 649,50 euro voor laminaat leggen en 777,15 euro voor het leggen van vinyl.

Ik twijfel nu alleen nog tussen laminaat (ca. 1300 euro) of ribtapijt met foamrug.
Dat laatste zal veel goedkoper zijn omdat er volgens de verkoper geen ondervloer nodig is.

Vraag
Klopt dat?
Kun je ribtapijt met foamrug gewoon los leggen (tot 5 m) op een planken vloer?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #4
Ribtapijt is erg dun. Daardoor kunnen de planken gaan aftekenen. Tapijt is wel veel minder gevoelig dan vinyl en zal daardoor vaker zonder ondervloer gelegd kunnen worden. Alles hangt echter af van de staat van de vloer. Ook kun je tapijt en dus ook ribtapijt nooit los leggen. Wel is tapijt, ook met ondervloer, met name veel goedkoper omdat het leggen veel sneller gaat als bijvoorbeeld met laminaat.

Tijdsbesteding van het leggen van de vinylvloer incl. ondervloer is veel minder dan voor een laminaatvloer. Vraag mij dan af waarom het leggen veel duurder is dan laminaat. Kennelijk wil de verkoper jou laminaat verkopen en geen vinyl.

Wellicht eens een andere zaak een offerte laten maken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #5
Ik zou inderdaad ook eens bij een ander bedrijf gaan informeren
 

Marjelle

 • #6
Bedankt voor jullie reacties, Mn22 en Peter.
Dat was ik idd ook van plan, ben net terug en ga wrs nog bij een derde (grote) winkel langs.

Prijs die ik kreeg voor het goedkoopste laminaat (6 mm) inclusief groene zachtboard ondervloerplaten (7 mm) en legloon was iets hoger dan in de vorige winkel, nl. ca. 1420 euro.

Het goedkoopste ribtapijt valt af, dat is idd extreem dun.
Ander tapijt met een juten rug (action back) zou inclusief legloon zonder ondervloer (incl. laminaat in de keuken) komen op ca. 672 euro.
Het probleem is dus of de ondervloer vlak genoeg is om het zonder ondertapijt te leggen. Geen idee, aangezien ik maar 1x ben gaan kijken in het huis en helemaal geen klusser ben.
Ik moet beslissing over goedk. tapijt met of zonder ondervloer of goedk. laminaat met zachtboardplaten uitstellen tot 1 aug. als iemand met (hopelijk) meer verstand ervan komt schilderen.

Vraag
- Als je goedk. tapijt (maar geen ribtapijt) op een houten vloer legt zonder ondervloer hoe gehorig is dat dan voor de onderburen? (Ik loop altijd op zachte zolen.)
- Wat is standaard de meest geschikte ondervloer voor tapijt met juten rug op een houten vloer?
- Wat is standaard de meest geschikte ondervloer voor laminaat (7 mm) op een houten vloer?
-> Iemand zei recent nl. ook dat hij laminaat op houten vloeren af zou raden en dat mensen vaak dachten 'hoe dikker isoleren hoe beter' maar dat dat juist niet het geval was. Vering.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #7
Van goedkoop tapijt zonder ondervloer moet je niets verwachten wat betreft geluiddemping. Verder geldt dat je onder tapijt verschillende ondervloeren kunt toepassen. Zoals:

- De bekende groene ondervloerplaten;
- Vilt ondertapijt;
- Rubber ondertapijt.

Deze soorten zijn ook nog in diverse kwaliteiten te koop. Zo zijn er goedkope groene ondervloerplaten die krom trekken en daardoor weer aftekenen door het tapijt. De goede kwaliteit groene platen daarentegen geeft maar zelden problemen. Ook rubber en vilt is er in verschillende kwaliteiten.

Het mooist is tapijt op rubber ondertapijt en dan opgespannen op tapijtlatten. Veel comfort en de meeste geluiddemping. Ook de duurste variant, waarbij je later wel eenvoudig nieuw tapijt op je bestaande ondervloer en tapijtlatten kunt plaatsen.

Voor laminaat geldt hetzelfde, te koop in allerlei kwaliteiten net als de ondervloeren.

Kortom een goede keuze kan eigenlijk enkel worden gemaakt als je weet hoe de houten vloer er daadwerkelijk aan toe is.

Overigens als het echt goedkoop moet, dan zou je kunnen kiezen voor de groene ondervloerplaten met daarop ribtapijt. Het ribtapijt dan geheel verlijmen. Ribtapijt is weliswar goedkoop, maar wel sterk. Gaat zeker een jaar of wat mee.

Verder geldt natuurlijk alle waar naar zijn geld.
 

Marjelle

 • #8
Oke, duidelijk: geen tapijt zonder ondervloer(platen) en wel geheel verlijmen.
Inmiddels overweeg ik om een combi te doen:
- tapijt met groene ondervloerplaten in rommelkamer, slaapkamer, gang en werkkamer (ik ben bang dat je op laminaat ook de bureaustoel meer hoort rollen, ben nogal een nachtbraker). ;)
- laminaat (6 of 7 mm) in keuken en living.

-> In de huisregels staat dat het laminaat zwevend gelegd moet worden met de 'isolerende onderlaag doorgezet tegen opgaande wanden' en dat er een 'verbetering van de isolatie-index voor contactgeluid (lco) wordt bereikt van tenminste 10 db op basis van de meeste recente nen-norm'.

Vragen
- Waaraan kan ik zien of iets een goede kwaliteit groene ondervloerplaat is?
- Voldoen de groene ondervloerplaten aan die nen-norm van 10 db?
- Hoe kan ik (als leek) het juiste materiaal kopen zodat ik voldoe aan de eisen van de verhuurder?
 

Marjelle

 • #9
PS Ik lees net dit artikel.
Wat zijn de eisen voor houten vloeren?
Doordat 10dB geluidsvermindering bij een houtenvloer bijna niet te realiseren is (...) Gebruik van de beste ondervloer zal een grote verbetering betekenen, maar 10dB geluidsvermindering blijft uitgesloten. :-|
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #10
Als je platen koopt van de gerenommeerde merken kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit goed is.

Wat betreft geluiddempendheid, zul je moeten kijken of de betreffende ondervloer gecertificeerd is en aan de minimumeis voldoet. Let daarbij wel op dat veel ondervloeren enkel geluiddempendheid garanderen op een betonnen ondergrond. Mocht er gezeur komen, dan kun je naar het productcertificaat verwijzen.

Maar goed, kwaliteit kost geld. Als je een heel huis moet stofferen voor € 1.500,- kan je niet teveel verwachten.
 

Marjelle

 • #11
Bedankt voor je informatie. Gezien de eisen van de verhuurder mbt 10 db isolatie wat ik niet kan waarmaken op een houten vloer moet ik toch voor tapijt gaan.
Bijvoorbeeld:
(1) polypropyleen tapijt, action back, 325.0 g/m2, lussenpool (16 euro p/m) of;
(2) polypropyleen tapijt, action back, 3 mm hoog, boucle (nu 10 euro p/m (was 17,16 euro p/m)).

Vraag
Wat geeft meer geluidsdemping op een houten vloer: groene zachtboard ondervloerplaten (7 mm) of vilten ondertapijt (ca. 5 mm)?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #12
Vilt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu