Oude houten vloer herstellen

Pepijn83

  • #1
Hallo iedereen!

Wij zijn bezig met het herstellen van de originele (vastliggende) grenen houten vloer op een eerste verdieping. Met het verwijderen van het door de vorige eigenaar gelegde zeil met ondervloer kwamen we echter tot de ontdekking dat er voor de badkamer vocht in de originele vloer is getrokken. Enkele plankjes zijn hierdoor wellicht rot geworden.

Ook in de keuken ziet de vloer er niet overal even goed uit. Over enkele planken zit een donkergrijze/zwarte laag die er zo af te schrapen is. Daaronder is het hout ook van kleur verschoten en zo hier en daar redelijk zacht. Daarnaast is een deel van de vloer verwijdert en vervangen door een houten plaat (wellicht met het aanleggen van nieuwe leidingen).

Nu zijn we dus op zoek naar een manier om het hout te vervangen, maar wel zodat het niet teveel opvalt dat het nieuwe vloerdelen betreft. De oude planken varieren zo hier en daar wat in breedte (van ongeveer 11 tot 12,5 cm). We zijn wel van plan de vloer te schuren en te beitsen, dus qua kleur zou dat al wat oplossen...
Oh ja, het betreft een huis uit ongeveer 1920 (dus de vloer ook).

ik hoop dat iemand ons kan helpen met wat tips! Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is wat meer werk maar haal alle planken eruit, u kunt dan ook de balken controleren en eventueel vervangen welke niet meer goed zijn.
Er zijn op de veiligsites genoeg mooie oude grenen planken te koop voor niet al te veel geld, deze zijn ook dezelfde maat en dat ligt ook wat mooier.
 

Pepijn83

  • #3
Hartelijk dank voor de reactie! Ik zal inderdaad eens op wat veilingssites gaan kijken, dat lijkt me beter dan nieuwe planken kopen (of nieuwe die oud zijn gemaakt, dat is helemaal niet te betalen volgens mij). De tip met het uithalen van de hele vloer kunnen we helaas niets mee, aangezien de boel door de loop van de tijd nogal wat verbouwd is, waardoor er een nieuwe muur over een deel van de vloer heen loopt... Maar ik zal kijken hoever we ermee komen. Bedankt!
 

Pepjo

  • #4
Je kunt ook altijd terecht bij handelaren in gebruikte bouwmaterialen. Als ze huizen slopen dan halen ze tegenwoordig vaak de bruikabare delen eruit. Ik heb een paar jaar geleden toen ik nog in Amsterdam woonde gebruikte vloerdelen bij een grote sloper in Uithoorn gehaald , voor een zeer schappelijke prijs. Zo zullen er wel meer in het land zitten.

Tip : zorg bij het verwijderen van de vloer als het even kan dat je de vloerdelen in het midden van een draagbalk doorzaagt. Dan heb je dus meteen opleg voor het nieuwe vloerdeel. Scheelt een hoop gerommel met het aanhelen. Met een op diepte instelbare cirkelzaag gaat dat makkelijk. Kijk wel uit voor spijkers !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu