Oude gashaard moet eruit, maar de mooie schouw niet

Klusserttt

  • #1
Beste allemaal,

Ik lees regelmatig mee hier op het forum maar dit is mijn eerste post.

Vorig jaar november hebben wij een vrijstaand landhuis gekocht uit 1920. Matige isolatie en echt een oude bedoeling, met recht een klushuis (en daarom konden wij het ook betalen).

Nu hebben wij de afgelopen winter gemerkt dat de gashaard leuk is als sfeer element, maar zeker niet als verwarming. We zijn blij met onze nieuwe Remeha ketel! :mrgreen:

Maar goed, ondanks de nieuwe ketel is het gasverbruik in ons huis enorm... we zitten vanaf 1 januari tot heden aan een verbruik van 2800 m3 wat absurd is natuurlijk.... Ons huis heeft in inhoud van 900 kuub maar dan nog vinden wij ons gasverbruik fors. Daarom willen wij graag de open gashaard verwijderen en hiervoor in de plaats een houtkachel (misschien met CV) plaatsen. Daarom moet de inbouw gashaard verdwijnen. Nu heb ik vanavond eens gekeken hoe het ea ingebouwd zit, maar ik kom eigenlijk tot de conclusie dat de natuurstenen schouw wellicht verwijderd moet worden om de stalen kast (haard) te kunnen verwijderen.

Nu is mijn vraag aan de kenners hier: klopt mijn conclusie en moet inder
daad de natuurstenen schouw verwijderd worden of kan deze blijven zitten en kan de haard in onderdelen verwijderd worden? Wij hopen namelijk het laatste, want onze houthaard willen wij graag in de ontstane ruimte van de haard gaan plaatsen. De schouw past namelijk perfect bij het stijl van het huis en wij zouden het zonde vinden om deze te verwijderen.

Alvast bedankt voor de feedback!
 

Klusserttt

  • #2
Geen probleem, dan probeer ik het zo:
 

Bert pit

  • #3
Het is van de foto niet helemaal duidelijk te zien, maar het lijkt er op dat eerst de haard is gebouwd en dat deze is afgewerkt met de schouw omlijsting. De omlijsting is kleiner dan de haard, waardoor deze mooi afgewerkt is.

De meest logische stappen zouden dan zijn om eerst de omlijsting weg te halen en dan de haard uit te breken.

Ik denk dat het nagenoeg onmogelijk is om dat zonder schade aan de omlijsting te doen, tenzij je heel handig bent met slijptollen en dergelijke.

Je zou er een kachel leverancier naar kunnen laten kijken, wellicht heeft die een oplossing.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Kijk eerst eens of je wel een houtkachel kan plaatsen op het schoorsteenkanaal voor je alles hebt gesloopt en dan blijkt dat het helemaal niet kan.

In dit geval, bezint eer ge begint is wel van toepassing
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou je ook niet teveel blind staren op het verbruik. 2800m3 met een woninginhoud van 900m3 is niet extreem hoog.

Grote panden, hoge kosten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Voor u begint te breken lijkt het mij goed ook eens te informeren naar een warmtepomp, u kunt dan de haard laten zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik vind het isoleren van het huis een veel betere keuze. Een houtkachel als hoofdverwarming is niet handig. Overlast door rook en geur (helemaal bij verkeerd weertype) is van belang, en ook de ventilatie. En een slecht geisoleerd huis met één centrale warmtebron is nooit comfortabel te krijgen. Met alle vochtproblemen van dien.

Als je wilt overschakelen op een warmtepomp is isolatie ook de eerste stap.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu