Osmose apparaat boven (hoge) spoelbak WC plaatsen

HansAnders

 • #1
Beste allen,

i.v.m. planten (Orchideeën) die niet zo dol zijn op kalk - laat staan voor besproeien - wil ik een osmoseapparaat plaatsen. Zo'n apparaat loost 4-5x zoveel water als het gefilterd oplevert, wat voor mij niet acceptabel is. Ik wilde dit afvalwater daarom direct kunnen gebruiken om b.v. de WC te spoelen en zodoende zat ik er aan te denken om het osmose apparaat boven de WC jachtbak te plaatsen en door middel van een vlotterkraan / vlotter ventiel / etc. het automatisch laten werken allemaal.

ik vroeg mij de volgende dingen af:

-Bestáán er wel vlotterkranen / flotteur kranen / vlotter ventielen (etc.) met een bedrade uitgang? Niet in winkels en nérgens op internet in Nederland te vinden; misschien verkeerde naam er bij. Buitenlandse webshops hebben ze wel (kan hoor, gewoon duur / onhandig.)
-Wat blijft er na een vlotter kraan over aan druk?
-Zijn er betere ideeën?
-Waar het osmode water heen gaat heb ik nog niet bedacht. Een opvang mechanisme dat zowel effectief als sierli-.. Het zal wel een jerrycan worden voorlopig. (Vanzelfsprekend is het osmosewater bij de wc opvangen niet geweldig, maar gaat mij meer om kalk e.d. dan ecoli.)
-Ik weet dat een osmose apparaat overkill is voor alle behalve de meest ontzagwekkende orchideeën.
-Ik weet dat de capaciteit niet volledig benut wordt, maar zie vorige punt.

Zie diagram voor idee.

Als het geheel gewoon onhandig is, vooral laten weten; ik ben wel klaar met regenwater verzamelen op een balkonetje, dat koken en filteren.

Bij voorbaat dank,

Hans

osmose.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Geen expert. Een stortbak of, jachtbak nooit van gehoord, heeft een overloop dan loopt het water als de stortbak vol is gewoon via de pot het riool in. Waarschijnlijk daarbij ergens een buffer plaatsen en deze laten lozen als de stortbak net is leeg getrokken.
  Belangrijk te weten hoeveel liter osmose water maak je per ????
   

  HansAnders

  • #3
  Idee is om de kraan dicht te doen zodra de stortbak vol is, dus dmv vlotter als hoe een stortbak normaal werkt. Een kleine inbalans wordt inderdaad wel opgelost door de overloop.

  Schatting is 1 liter op 5. Dus paar liter osmose water op een dag. Is onzin, ding kan veel meer maken, maar hoeft niet. De exacte aantallen maken niet uit wat dat betreft. Ik ben niet op zoek naar een bepaalde opbrengst.

  Ik vraag me wel af of iemand bekend is met zo'n kraan.
   

  ADDave

  • #4
  Misschien dat ik een verkeerd beeld heb maar een osmose apparaat heeft toch iets van voordruk nodig?

  Kan je niet beter een magneetklep gebruiken en direct op de waterleiding aansluiten? Je zou dan een vlotter met contactje kunnen plaatsen in je osmose opvangbak om hem te schakelen. Opvangbak vol = klepje dicht
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #5
  Kun je niet gewoon zon horeca ontkalkingsvat kopen met hars er in die je eens in de zoveeltijd moet regenereren met een zoutoplossing.

  Dan produceer je geen afvalwater. Zoek eens op ontkalker 8 liter en je vind een hoop opties.

  Verder kun je natuurlijk ook gewoon demi water kopen, lijkt me een stuk goedkoper dan deze oplossingen. Eventuele is spa bronwater ook een optie. Bevat bijna geen kalk en andere mineralen.

  Zelf loopt mijn condenswater van de airco via een buffervat van een paar liter. Daar spray ik de planten mee en zeem ik de ramen mee. Gaat ook prima.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #6
  Precies, dat wilde ik ook aangeven.
  Neem een gewone/goede ontharder met zoutblokken die werken perfect.
  De rest hardheid is in te stellen en zelfs helemaal terug te stellen naar 0 DH.
  Elke paar dagen zal het toestel regenereren en dan water lozen op het riool.
  De hoeveelheid daarvan is afhankelijk van de grootte en van de hoeveelheid verbruikt water.
   

  HansAnders

  • #7
  Bedankt voor jullie antwoorden, zal proberen overal op te reageren:

  @ ADDave: Dat zou een zeer aannemelijke aanpak zijn als een osmose apparaat niet 4-5x zoveel afvalwater zou produceren als osmosewater. Dat is de kern van het probleem; dat water moet ergens heen. Voordruk is inderdaad bevorderend voor de werking, maar het apparaat hoeft dus niet optimaal te werken en ik ga dus geen pomp plaatsen. Wel ben ik benieuwd naar de druk vanuit een vlotterkaan (met schroefdraad uit) en of deze leidingdruk evenaart. Als deze kranen een tiende van de druk overhouden, dan wordt het wel een probleem.

  @ Job_04 & Ronny: Een horeca ontkalkingsvat is twee tot vele malen duurder dan een osmose apparaat, is eveneens veel duurder in onderhoud, is moeilijk te plaatsen qua gewicht, is iets dat alsnog handelingen vereist en neemt veel ruimte in; vandaar dat ik die optie niet wilde toepassen. Daarnaast zou deze ophangen bij een afvoer een kleine uitdaging worden (moet niet boven spoelbak). Een osmoseapparaat is voor zover ik weet de meest budget-vriendelijke oplossing.

  @ Job_04: Ik heb niet veel water nodig, zal nog wel een fles demi-water per dag worden. Dat is mij teveel plastic en teveel geld. Als een osmose apparaat vier maanden mee gaat is het er weer uit t.o.v. demiwater. Grotere hoeveelheden demiwater zouden het wat goedkoper maken, maar geen auto, dus dan drukken verzendkosten de pret weer. (Ik heb geen airco; klinkt handig dat condenswater opvangen.)

  Vooral laten weten als ik iets overgeslagen heb! Bedankt voor jullie input.

  Weet iemand de naam/omschrijving voor vlotter ventielen met schroefdraad uitgang?
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #8
  Nog een optie dan, als je op een Chinese webwinkel zoekt op waterontharder, vind je ook een kunstof cilinder met aan 2 kanten schroefdraad met de juiste hars hier in. Capaciteit zo'n 2 liter per minuut, cilinder van diameter 5cm 25cm lang. Kosten iets meer dan een tientje. Volgens mij vallen al de nadelen die je opsomde dan weg.

  Mocht je het niet vinden stuur maar een pm, reclame maken voor webshop is hier niet toegestaan.

  Overigens heb je die horeca vaten van 8 liter al voor een tientje of 8. Vraag me af of je dat met jouw voorstel red als je al het leidingwerk en kleppen etc mee rekent
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #9
  Al gedacht wat er in de afvalwater stroom zit?En waar dat neerslaat.

  Ik heb ook zo'n osmose filter, werkt prima voor kleine hoeveelheden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Het is dus alleen voor kalkvrij water bedoeld. Is een regenton niet handiger/goedkoper?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  osmo water is wel schraal voor je planten niet alleen de kalk gaat er uit maar ook andere zaken die ze wel nodig hebben.
  ga je het daarna weer reminaraliseren of geef je iets van plantenvoeding waar de benodige stoffen in zitten
   

  ABCDE

  • #12
  IJkenhout schreef:
  Is een regenton niet handiger/goedkoper?
  Hij zegt juist expliciet dat hij daar vanaf wil.

  HansAnders schreef:
  paar liter osmose water op een dag
  Twee liter? Dan dus 10 liter verlies, is 3,65 kuub per jaar ofwel €4. Geen idee of het ook nog economisch verantwoord moet zijn... maar van 4 euro per jaar kun je zelfs met termijn van 20 jaar niet veel beginnen qua vaten en ventielen.
   

  HansAnders

  • #13
  Iedereen reuze bedankt voor de suggesties.

  Volgens mij heeft @Job_04 het gouden idee. Zulke goedkope ontharders had ik nog niet gezien; wel op deze websites gezocht, maar met de verkeerde zoektermen kun je zomaar iets totaal missen. Ik ga wel eerst even rondzoeken naar echte recensies, want die prijs is altijd verkeerd als het niet werkt. Dezelfde module wordt als 10-stappen en 15-stappen filter aangeboden. Hmm. Kalk reinigen en filteren is wel van belang.

  > Overigens heb je die horeca vaten van 8 liter al voor een tientje of 8. Vraag me af of je dat met jouw voorstel red als je al het leidingwerk en kleppen etc mee rekent .

  Ja, dat is waar, maar qua ruimte en gewicht is een osmose apparaat wel voordelen. Ik zou voor een horeca unit ook nogal wat moeten aanpassen.

  @The headhunter Ik verwacht dat er sporadisch mooie kristallen in mijn stortbank te zien zullen zijn, maar niet iets onoverkomelijks of überhaupt heel erg invloedrijk.

  @IJkenhout
  > Het is dus alleen voor kalkvrij water bedoeld. Is een regenton niet handiger/goedkoper?

  Nou, kalkvrij en niet vol microbes. Gewoon.. beetje vol miscrobes. Op dit moment kook ik regenwater, maar een ton is helaas überhaupt geen optie i.v.m geen regenpijp. Het gaat om een tamelijk klein balkon verder en de huidige manier van regenwater opvangen is erbarmelijk.

  @Boertje125

  > geef je iets van plantenvoeding waar de benodige stoffen in zitten

  Jazeker. Klinkt idioot natuurlijk. :D

  @ABCDE
  > Hij zegt juist expliciet dat hij daar vanaf wil.

  Klopt, maar als ik b.v. een regenton kon plaatsen, dan ga ik liever daarmee aan de slag (alsnog een filter oid nodig). Het is vooral hoe ik nu gedwongen ben regenwater op te vangen.

  > Twee liter? Dan dus 10 liter verlies, is 3,65 kuub per jaar ofwel €4. Geen idee of het ook nog economisch verantwoord moet zijn... maar van 4 euro per jaar kun je zelfs met termijn van 20 jaar niet veel beginnen qua vaten en ventielen.

  @ABCDE Hum, eeeek-oh-no-misj? Niet heel erg bij bij stil gestaan, het voelde gewoon verspillerig en dat is het ook wel een beetje, maar de kosten zijn inderdaad verwaarloosbaar.

  Dan zou je dus een osmose apparaat op de meest handige plek met een leiding en afvoer plaatsen zoals op het algemeen wordt aangeraden.

  Door de eenvoud van aansluiting van @Job_04 's product zou deze nog iets economischer zijn, mits deze werkt zoals aangegeven.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #14
  Het is leuk om een cilinder met het juiste hars te hebben, maar hoe zou je die willen regenereren
  elke paar dagen? Ga je daar zelf iets voor verzinnen of wil je elke keer een nieuwe cilinder gebruiken?
  Dat is niet echt milieubewust.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  valt wel mee hoor ik heb een aqarium daar hebben sommige mensen ook een half lab voor om hun water te behandelen en te testen
  (zelf houd ik het bij kraanwater)
   

  HansAnders

  • #16
  @Ronny Blijkbaar is hars regenereren een kwestie van afspoelen.

  Niet dat ik daar zin in heb, maar het lijkt goed te doen.

  @Boertje125 Heh, ja ik kom de meeste osmose ervaring tegen in het kader van aquaria hobbyisten. Ik kan mij voorstellen dat dergelijke hobbyisten graag alle controle willen houden

  ---

  Er is een veelvoud aan betaalbare system te vinden bij mijn expressieve buurman Ali. Uiteindelijk de meest prijs-efficiente aanpak; alleen jammer van het hele bestellen uit buitenland verhaal.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #17
  Een kwestie van afspoelen, in tegenstroom met zout water van een bepaald gehalte,
  gedurende een bepaalde tijd, na een bepaalde tijd/een bepaalde afname van water enz.
  Bij een normale water ontharder is dat heel precies uitgezocht en wilde je dat zelf gaan berekenen
  en maken?
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #18
  Hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn toch? We blijven een klusforum, voor hobby gebruik kan het leuk zijn om het zelf uit te zoeken.

  Met een fles cola, een slangetje, wat zout en een paar water hardheid teststripjes heb je natuurlijk zo proefondervindelijk gevonden hoeveel zoutoplossing er benodigd is.

  Verder hoeft het allemaal natuurlijk niet perfect te zijn. Voor drinkwater zou ik hier niet zo snel aan beginnen, maar voor deze toepassing zijn er natuurlijk weinig risico's.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #19
  Dus dan moet je elke keer proefondervindelijk spoelen met een (nog uit te zoeken) zout oplossing,
  vervolgens moet je water gaan ontharden en testen en als dat niet werkt dan moet je weer gaan
  spoelen met een ander percentage zout oplossing, en/of een langere tijd of een combinatie daarvan?
  Ik zou er niet aan beginnen en gewoon een apparaat kopen, dat voorkomt je heel veel gedoe.
   

  HansAnders

  • #20
  Ronny schreef:
  Een kwestie van afspoelen, in tegenstroom met zout water van een bepaald gehalte,
  gedurende een bepaalde tijd, na een bepaalde tijd/een bepaalde afname van water enz.
  Bij een normale water ontharder is dat heel precies uitgezocht en wilde je dat zelf gaan berekenen
  en maken?
  Ik erken dat optimaal onderhoud wellicht ingewikkelder is, maar zoals @Job_04 opmerkt hoeft het niet perfect.

  Je bedoelt een apparaat in de zin van een ontharder waarvan de hars vervangen moet worden? We hebben het volgens mij eigenlijk over hetzelfde; je kunt de hars in alle gevallen vervangen ipv verversen. Qua schaal zijn de kleinere buurman Alie apparaten echter wat meer van toepassing.

  Aan de andere kant ben ik toch aan het overwegen om een filter set up er aan toe te voegen, wat eigenlijk betekent dat ik de situatie nog even goed moet overwegen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu