Osb in badkamer

Znoober

  • #1
Hi. Ja inderdaad, al veel over gelezen, maar nog niet 100% aan uit behalve dat het afgeraden woest, dus hier nog eens :)

Ik zal graag osb in de badkamer gebruiken

1. Omdat ik geen al te dikke vloer wil want het plafond is niet super hoog en de rest van de bovenverdieping is ook met osb
2. Ik het gewicht op de balken wil laag houden omdat er nog een bad gezet zal worden, dat op zich al super zwaar is.
3. Ik niet echt zin in een koude badkamer vloer heb en ook niet in vloerverwarming (dikte vloer etc)

Ik dacht aan osb 4 platen te gebruiken en dan kurk of vinyl op te zetten. Lewisplaten en beton komen volgens mij te hoog en te zwaar. Er gaat ook geen inloopdouche zijn wat het watergehalte op de vloer wat lager houd.

Met OSB 4 met nog wat extra lagen Epoxy of zo, kom ik er ook goed me af, hoopte ik. Er zijn ook geen kinderen in huis, die een ravage kunnen. veroorzaken.

Ben hier alles zelf aan het doen, maar bij de badkamer lijkt mij meer voorzicht geboden. Dus hulp is graag gezien/gelezen. Ik ben op zoek voor oplossing de osb zo goed mogelijk te beschermen te schimmel en vocht ook al kost het veel moeite en week of iets met de zelfde dikte, gewicht te vinden. (Hout?)

Ben zelf Duitstalig, dus mijn excuses als het Nederlands niet op zijn best is :)

Bedankt

Znoober aka Mandy
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou er dan underlaymentplaten op leggen, die zijn beter bestand tegen vocht en beter bestand tegen plaatselijke druk zoals een bad.

Ik vraag me af of de balken wel dik genoeg zijn, laat dat controleren door een deskundige, het zou jammer zijn dat het bad door de balken zakt.
Op de plaatsen waar de poten van het bad komen even een paar raveelbalken er tussen zetten, de deskundige kan u vertellen waar ze moeten zitten.
 

Znoober

  • #3
Bedankt voor de reactie. Wat maakt underlay platen beter dan osb 4. Wou net deze platen pakken omdat ze vochtbestendig zijn en grote draagtassen kunnen vertragen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Spellingchecker aan staan ?
 

Zwoegert

  • #5
Underlayment is zgn. WBP ( kookwatervast ) en is opgebouwd uit kruislings verlijmde lagen naaldhout fineer.OSB platen zijn opgebouwd uit stukjes hout en fineer kriskras onder druk met elkaar verlijmd.
Overigens zijn beide platen ook dikker dan 18 mm. te verkrijgen.
Je zou ook aan betonplex kunnen denken, is al afgewerkt maar heeft geen mes en groef en is bijna twee keer zo duur als underlayment. Zou een beetje googelen om te kijken waar wat en hoe duur.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Bij OSB heb je de keuze tussen OSB2 of OSB3. OSB3 is geschikt voor toepassing met een (tijdelijk) hogere vochtigheid. Het verschil is de toegepaste lijmsoort.

Bij OSB kun je daarnaast kiezen voor een ongeschuurde plaat. Na het persen is het oppervlak altijd lichtbruin door de overvloed aan lijm. Dit maakt de plaat beter bestand tegen vocht. Door het schuren worden de plaat gecalibreerd, maar verdwijnt ook deze laag.

Bij multiplex heb je ook verschillende typen verlijming. Voor buitentoepassingen heb je Exterieur en WBP. WBP is trouwens nog een oude benaming...


Kijk ook naar de houtsoort: Vurenmultiplex is meer gevoelig voor schimmel dan hardhout. Ocoumé is stabieler maar duurder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu