Optrekkend vocht: muren injecteren of doorkappen?

JMe

  • #1
Hallo, we hebben onze woning uit 1939 na de aankoop 2 jaar geleden, helemaal gestript en opgeknapt. CV erin, dubbelglas, nieuwe balken in de vloeren, kruipruimte vol met chipjes, spouw vol glaswol etc. Helaas komt er op de nieuw gestucte binnenmuren (muur tussen de keuken en woonkamer, dus geen buitenmuur) weer schimmel achter de plinten en de kasten! (ventilatie etc is o.k.)
Al vanaf het begin waren er plekken waar het stucwerk en muurverf nauwelijks droogden. De woning staat (zonder fundering) op een kleilaag. Als het veel regent komt er dus in de kruipruimte vocht te staan.
Het vocht trekt omhoog in de muren. (Er is geen lekkage van riool of andere leidingen en het zijn ook niet specifiek de buitenmuren)
Nu begrijp ik dat er een waterdichte laag aangebracht moet worden, liefst onder de draagbalken vd vloer. Doorkappen en loodslabben plaatsen (of ander materiaal) of injecteren zijn geloof ik de mogelijkheden.
Vraag1: zijn beide opties even goed?
Ik zie bij injecteren 10jr garantie staan, ik wil er levenslang vanaf zijn! Ik snap dat het eenvoudiger te doen is dan doorkappen maar vertrouw dit toch minder. Hoe weet ik of het voldoende goed in de steen is getrokken?
Vraag2: zijn er risico's zijn doorkappen?
Vraag3: weet iemand hoe de kosten ongeveer zijn van beide opties?
Bij voorbaat dank! Joop
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb eens een keer gelezen om stenen te vervangen met een iets van foamglas dat lijkt mij een handzame methode. Een zoekmachine zal je best verder op weg kunnen helpen.
Zou je iets van lood er in willen doen moet je om de meter de muur openkappen lijkt mij een stuk ingewikkelder.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Met alleen injecteren bent u er niet.
Het is niet alleen optrekkend vocht maar ook een koudebrug die er voor zorgt dat er schimmel ontstaat, het vocht uit de ruimte slaat neer op koude(re) plekken en dat zijn juist de plekken waar de balken liggen.
De balken voldoende isoleren zou moeten helpen, daarnaast nog injecteren is overbodig omdat er geen vocht vanaf de kruipruimte in de muur trekt.
 

Millew

  • #4
Als je er inderdaad van overtuigd bent dat het probleem wordt veroorzaakt door optrekkend vocht, dan zijn injecteren of een nieuwe waterdichte laag aanbrengen de enige doeltreffende oplossingen.
De garantie op injecteren is bij de goede bedrijven 30 jaar. Nog steeds geen leven lang maar een stuk meer dan 10 jaar.
Injecteren tegen optrekkend vocht is al tientallen jaren een heel gebruikelijke en betrouwbare methode bij renovatie van oude monumentale gebouwen.
Nadeel is dat je dat niet zelf kan doen. Een nieuwe waterdichte laag aanbrengen kan je wel zelf doen en zal dan altijd veel goedkoper zijn dan injecteren. Als je het laat doen, dan schat ik in dat de kosten niet veel zullen verschillen met injecteren, eerder duurder.

Als je het aanbrengen van een nieuwe waterdichte laag op de juiste manier uitvoert, zit daar geen groot risico bij.

Een laag glasschuim aanbrengen kan ook het probleem verhelpen, waar Jan op doelt. Namelijk condensatie van vocht op de koude binnenmuur. Alleen kan ik mij dan niet voorstellen, dat je er bij de buitenmuren geen last van hebt.
Maar dan zou het aanbrengen van isolatie tegen beide kanten van de binnenmuur in de kruipruimte ook moeten voldoen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu