Optimale oplossing verwarmen garage

Tikra

  • #1
Wat is de beste manier om een garage te verwarmen m.b.t. kosten.
Garage is 6x9x2,50mtr. in afmetingen, grote roldeur (2 cm geïsoleerd). Binnenmuren geïsoleerd - vloer (beton)geen isolatie, plafond (hout) met een verdieping erop.

optie 1.) Elektriciteit - extra groepen nodig voor de voeding
optie 2.) radiatoren plaatsen en aansluiten op de cv installatie met een aparte afsluiter (soort 2de loop)
- duur lang voordat de garage warm is
optie 3.) Gasgestookte luchtverwarmer - kan 24uur op een laag temperatuur - bijv. 16 graad en bij werkzaamheden snel opwarmen naar 18 graad....

als ik goed gerekend heb heb ik ergens tussen 8 en 11kw nodig. M.a.w. een gasgestookte heater van 12kw zal voldoende moeten zijn.

Gezien de isolatie, grote en gewenste delta T zijn er 10125 Kcal/h nodig. Hoeveel gas heb ik dan per dag nodig om de kosten van gebruik in te schatten.

Is het niet zo dat waterverwarming (gasgestookte cv) de goedkoopste en meest efficiënte oplossing is?
 

Houtstooktechnicus

  • #2
Interessante vraagstelling.

Maar voor het goeie begrip hebben we het hier over een professionele garage waar regelmatig gewerkt moet worden, of over een autoberging bij huis waar zo nu en dan gehobbyd wordt?

Hoofdmoot lijken meer de kosten van verwarming te zijn in de huidige situatie. Bij een inhoud van 135 kuub en tussen de 60 en 80 Watt per m3 uitkomen, en dan op een totaal vermogen van 8 a 11 kW. Met de isolatienormen van het Bouwbesluit richting 2020, met die capaciteit verwarm je een hele eengezinswoning...

Goede isolatie is vooralsnog een gemiste kans.

Wat over de voorstellen?

-A: Buiten de extra aansluitkosten/vastrecht, is elektrische warmte ca. 3 x zo duur dan verwarming op gas. Of je moet zelf pV-panelen hebben liggen, maar dat wordt met een aflopende salderingsregeling ook minder interessant. Buiten directe elektrische verwarming zou je voor deze toepassing ook een Lucht/Luchtwarmtepomp kunnen overwegen, je kunt het dan met een kwart van het elektrisch vermogen af.

-B: Kan, maar de aanwarmtijd zal bij de 2 graden die je bij C aangeeft vrij beperkt, dat hoeft niet zo lang te duren. Bij een dergelijke slechte isolatie is een groter verschil wel rendabel, maar als je gereedschappen of ander vochtgevoelig materiaal daar hebt, is het i.v.m. condens/roestproblemen weer geen optie.

-C: Klopt, nadeel is wel herrie/ stofopwerping. Alhoewel dat met duurdere units te ondervangen is. Die zijn er ook condenserend, en dan hangt het van je investering en energietarieven af of deze optie kan concurreren met een L/L warmtepomp.

In je andere draad had ik al meegegeven dat een kuub aardgas in een condenserend toestel ca. 9,5 kWh vertegenwoordigd.

In dit geval mag je voor de WP 1 kWh elektriciteit voor 4 kWh warmte rekenen.
 

Tikra

  • #3
Bedankt voor de goede uitleg. Ik vul hieronder even aan:

Het is een gebouw uit de jaren 70, dak is geïsoleerd. Zoals benoemd Isolatie aan de buitenkant. Eensteense muur (wel 30cm dik, met isolatie en potdeksel) binnen ook nog isolatie aan de muren. Garagedeur (roldeur) 2 cm geïsoleerd.
Ik heb 135m³ gerekend met een delta T van 23 graad (-5 -> 18) en een isolatie K van 2 tot 3. Kom ik dus op 6210 tot max. 10.000 kcal/h = +/- 11kW (plus rendements verlies heater) -> 8 tot 12kw

42 db is denk ik niet al te lawaaiig (luchtheater)? de optie l/l warmtepomp heb ik nog niet onderzocht. Maar ik neem aan dat een l-l warmtepomp een grotere investering is dan een condenserend gasgestookte heater?! Ik zou graag condenserend willen hebben, indien nodig. De garage is droog - ik heb hier geen probleem van vocht of teveel vocht.
 

Houtstooktechnicus

  • #4
Tikra schreef:
Kom ik dus op 6210 tot max. 10.000 kcal/h = +/- 11kW (plus rendements verlies heater) -> 8 tot 12kw
Ik denk dat je dan met de laagste waarde al veilig zit. Of gaat die garagedeur vaak en lang open?
Tikra schreef:
42 db is denk ik niet al te lawaaiig (luchtheater)?
Geluid is subjectief. Zou het ding buiten staan, dan valt het op de dag binnen de grenzen van een omgevingsvergunning. Voor de avond en de nacht is het 2 dB te veel... Tis maar de vraag of je die herrie binnen wil hebben.
Tikra schreef:
de optie l/l warmtepomp heb ik nog niet onderzocht.
Op de 'to do' list!
Tikra schreef:
Maar ik neem aan dat een l-l warmtepomp een grotere investering is dan een condenserend gasgestookte heater?!
Condenserende gasheaters hebben maar een heel gering marktaandeel. LL-WP's daar in tegen worden met containerschepen tegelijk vanuit het verre oosten ingevaren...
 

Tikra

  • #5
Warmtepomp en gasheater maakt weinig verschil in de verwarmingskosten op de grote van 8kW.
Ik neem aan dat de aankoopprijs en installatieprijs vele male hoger is vergeleken met de plafond geïnstalleerde gasheater.

Tips zijn altijd welkom via persoonlijk bericht. Ne garage koelen is geen noodzaak ;) dus zal ik verder op zoek gaan na een gasheater .... iedereen bedankt voor de interessante informatie ....
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Een pellet kachel is dat misschien wat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu