Oplopende ondertemperatuur Siemens oven HB330550/01

Zaxoly12

  • #21
Ik kom helaas niet verder.
Op stand 3D hetelucht functioneert de oven prima (dan gaat de ventilator met een warmte-element aan aan de achterzijde. De bovenelement (vervangen was kapot) en onderelement zijn goed (met multimeter gecontroleerd). Maar zodra ik de stand boven-en onderwarmte aanzet dan brand het eten aan de onderzijde aan.

In de bijlage heb ik een foto gemaakt van de timer waar volgens mij ook de relais is te vinden (witte blok rechtsonder). Het is een schrack rfh54006wg. Hoe kan ik controleren of de relais het doet?

IMG_20220521_141357471_HDR.jpg IMG_20220521_141351273_HDR.jpg
 

Lampje45

  • #22
Misschien dat je dit probleem op moet lossen om het gerecht wat meer te verplaatsen naar het midden van de hoogte. Elders las ik het kalibreren van de regeling maar daar heb ik in de voor mij beschikbare doc niets kunnen vinden. Ik heb wel een servicemanual gevonden, maar die moet je kopen.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #23
Ik denk dat het relais of het contact voor het onderelement niet goed werkt / blijft plakken. En dus niet afslaat.
 

Zaxoly12

  • #24
@Sleutelmeneer is de witte blok (rechtsonder op de foto's) de relais. Zo ja hoe kan ik de relais testen/meten? Heb met de multimeter op spanning gemeten (en zie dat er spanning is (239v) op de punt waar de bruine kabel loopt. Maar ben een leek.

En als er een contact van het onderelement blijft plakken, is dat dan bij de besturingsknop (daar waar je alle standen kan regelen)?

@Lampje45 ik heb alle posities geprobeerd, helaas.
 

Lampje45

  • #25
Je kunt gewoon de multimeter aan de elementen laten hangen met geïsoleerde krokodillen bekken of Hirschmann meetklemmen.
En als je dan schakelt zal het relais de spanning doorzetten, als de spanning dan te veel daalt, dan weet je dat de relaiscontacten weerstand hebben, wat niet mag.
Op deze manier, meet je de contacten onder bedrijfsomstandigheden, waar grote stromen lopen.
Bij dit soort testen hang ik er een proeflampje met een gloeilamp parallel aan de multimeter. Mocht het contact slecht zijn, dan zie je het lampje flikkeren.
Gebruik hier geen LED lamp voor, want die blijft netjes branden.
Ook als de contacten slecht zijn.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
Gerelateerde onderwerpen
Bosch vaatwasser oplopende tijd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu