Ophogen en c.v. leidingen in de badkamer

Snaaksjaak

  • #1
Hallo,

Over de oude tegels van mijn badkamevloer lopen c.v. leidingen die knelkoppelingen bevatten (T-splitsingen). De vorige eigenaar van de woning had hierom heen een houten koof gebouwd, die vanwege vochtproblemen is verwijderd.
Het is onmogelijk de leidingen te vervangenomdat deze buiten de badkamer in beton liggen.

Mijn vraag:
Hoe kan ik het beste de c.v. leidingen (met knelkoppelingen) verwerken in een ophoging van plusminus 7 cm? Gasbetonblokken, zwaluwplaat er overheen en dan zandcement?

Grote groet, Sjaak
 

Fiesiekus

  • #2
Dan de knelkoppelingen vervangen door hardsoldeerverbindingen en de hele pijp in een mantelbuis aanleggen.
 

Snaaksjaak

  • #3
Bedankt voor de reactie!

Oke, ik zal dan iemand moeten inhuren om de verbinding te solderen. Is een mantel van rioolbuis goed? Ik had gehoopt op een andere manier dan had ik het zelf kunnen doen en hardsolderen lijkt me ingewikkeld...

B.v.d
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn verschillende maten buis op rol met ommanteling te koop, die buizen kunnen in 1 keer gelegd worden, solderen is dan niet nodig en de mantelbuis zit er al omheen.
 

Fiesiekus

  • #5
Met nieuwe (wicu) buizen zal toch ook gesoldeerd moeten worden; gezien het feit dat er T's in zitten. Er zijn overigens flexibele mantelbuizen die makkelijk over verbindingen en bochten geschoven kunnen worden.
 

Snaaksjaak

  • #6
Dus nog steeds hardsolderen. Wat is nu eigenlijk het probleem met mijn idee om de leidingen (inc. T-splitsingen) te leggen in een koof van GB-blokken en zwaluwstaarplaten? De verhoging is inmiddels overigens bepaald tot 8 cm i.p.v 5 cm.

Is het voorschrift dat knelkoppelingen bereikbaarbaar moeten zijn of dat deze in een vrije ruimte moeten liggen?

B.v.d. Sjaak
 

Fiesiekus

  • #7
Metaal wordt aangetast door de basische stoffen in cement/kalk/gips. Dus daarom die mantel eromheen. In een koof met vrije ruimte (dus in lucht) om de leiding is die mantel dus niet noodzakelijk.

De knelkoppeling kan (met een heel kleine kans) gaan lekken en moet daarom bereikbaar blijven. Misschien dat ie een afgesloten ruimte met lucht eromheen wel mag blijven zitten hoor, dat weten anderen hier misschien beter?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Voor de volledigheid; ik bedoel de pijpen aprt te leggen en buiten de vloer te knellen.
Volgens mij zijn er geen voorschriften om kelkoppelingen van cv-leidingen bereikbaar te houden, wanneer er eentje gaat lekken betekent het wel dat er in de vloer gehakt moet worden.
Buiten de vloer verbindingen maken indien mogelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu