Afschot ophogen, waarmee?

JohanW68

 • #1
Het afschot in mijn nieuwbouw is ca 1cm te laag gestort, en zou ik dus over het gehele oppervlakte een cm op willen hogen, terwijl ik het afschot van 2% dus wel wil behouden. Het is met zandcement gemaakt.

Waarmee kan ik het beste ophogen? Het wordt maar een dun laagje, dat laagje moet wel hechten aan het originele afschot.
Ik ben geen ervaren tegelzetter, dus een cm overbruggen met lijm wil/kan ik niet.
 

JohanW68

 • #2
Contact gehad met eurocol; zij geven aan dat ophogen met lijm (bijv. 705) sowieso niet de bedoeling is. De lijm is te zacht om op afschot te smeren en als je het dikker maakt heeft dat weer negatieve invloed op de waterdichtheid.

Zij adviseren iets van zandcement, maar dan nog mijn vraag; hecht zo'n dun laagje zandcement wel goed op de huidige zandcement...

Iemand die een goede oplossing heeft?
Ik zit er haast aan te denken om dan maar die 1cm te overbruggen door eerst een laagje goedkope tegels te lijmen, en dan daarop de uiteindelijke tegels te plakken, maar dat klinkt ook niet echt als een oplossing?
 

Haplo

 • #3
Kijk anders eens naar pericret van pci
 

JohanW68

 • #4
Ik ga er naar kijken... moeilijk om het beste produkt te vinden.
Ik zoek iets wat ik, net als zandcement, op afschot kan 'smeren' en wat af kan reien, maar wat dus een dunne laag is, maar wel goed hecht op de bestaande zandcement.

Zou de filler van Eurocol iets zijn (905)? Dat lijkt een soort snelcement/snelbeton?
 

Haplo

 • #5
Dan moet je wel snel werken, verwerkingstijd binnen 5 minuten na het mengen.

Maar vraag me af of dit wel geschikt is voor jouw doeleind.
 

JohanW68

 • #6
Ja die 5 minuten zitten mij ook niet lekker. Ik denk dat ik het toch maar ga proberen met tegellijm, niet in 1x maar in 2 a 3 lagen. Ik zal vh weekend eens een teststukje proberen, werkt het niet dan kan ik het er redelijk makkelijk uithalen zolang het niet hard is.
 

Haplo

 • #7
Remix 4in1 zou je ook kunnen proberen. Dan leg je de tegels direct in de specie. Als je hem dan iets dunner maakt is het makkelijker te verwerken.
 

JohanW68

 • #8
Nee ik zie het niet zitten om tegels in bijna 15mm lijmbed of specie te leggen, en dan ook nog het afschot te behouden en alles strak te krijgen. Dat gaat mij niet lukken. Die tegels drijven dan op de lijm.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
gebruik dikbedlijm.
zoals ik het lees is moet de hele vloer een cm omhoog dat is wat anders dan afschot in de lijm maken
 

JohanW68

 • #10
Het afschot, wat dus al op afschot is, moet ca 1cm hoger, dus moet op afschot blijven. Zie plaatje, ik heb een mal gemaakt waarmee ik feitelijk zou kunnen afreien, zodat er ca. 11-12 mm hoogte overblijft voor de uiteindelijke tegels en lijm. De ruimte die nu onder de mal te zien is, moet dus opgevuld.

0E09BE10-DBD6-4030-899A-737F1FB489C1.jpeg 5E519FDA-7525-4E3F-8670-A2494054BC1E.jpeg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
dat gaat maar om een heel klein stukje vul het gewoon uit met egaline op cementbasis
 

JohanW68

 • #12
10-11mm dus, dat is best veel. En het moet dus op afschot, egaline... nou ja de naam zegt het al. Dat dat trekt zichzelf waterpas. Dat moet dus niet. Het afschot moet behouden blijven.
 

Pvr

 • #13
Het beste blijft toch om de tegels in de zetspecie te leggen met die dikte is dat niet veel anders als met dikbed lijm. EAN 8716105100669
 

JohanW68

 • #14
Ik ben helaas geen ervaren tegelaar. Ik weet nu al dat dit ik dit niet strak ga krijgen als mijn ondergrond een dikke min of meer vloeibare laag lijm is die alle kanten op kan bewegen. En zal bewegen. Als het afschot goed gevormd is en ik met de lijmkam de rillen gewoon direct de vloer kan laten volgen, en dus de tegels er goed op kan zetten door gewoon de lijm te volgen, dan lukt het wel.

Mbt de zetspecie, dan weer de vraag hecht dat goed op het huidige zandcement? Dat laagje van 10-11mm moet niet los komen liggen...
 

Bridgewood

 • #15
Probeer anders een gietmortel te gebruiken. Deze is te gebruiken vanaf 5mm. Als je deze iets dikker aanmaakt kan je deze mooi met het afschot mee smeren / aanpassen.

Daarna impregneren en tegelen. Werkt perfect.

Groene verpakking bij de grote oranje bouwmarkt.
 

JohanW68

 • #16
Dus die a.k.k. i.t. 201? Dat klinkt goed. Of de 204?
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #17
egaline = gietmortel
zorg dat je er 1 op cementbasis gebruikt en niet op gipsbasis voor in je douche

met klein stukje bedoel ik dat het net een vierkante meter is.
 

JohanW68

 • #18
ah, ok :prima: als ik aan egaline denk, denk ik aan de dunne zelf-nivellerende, bijna vloeistof. Ik lees nu bij die groene doos bij oranje bouwmarkt dat ze dit ook egaline noemen, terwijl ze wel duidelijk aangeven dat je dit dus heel dik en op afschot kunt smeren. Ik lees ook meteen allerlei negatieve reviews van mensen die dit specifiek spul als 'echte' egaline willen gebruiken en dan merken dat het dus niet uitvloeit :)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #19
egaline dat is aangemaakt met de juiste hoeveelheid water is ongeveer even dik als verse yoghurt.
maar wel een stuk zwaarder e.e.a. vloeit niet vanzelf helemaal vlak dat moet je afwerken en daar kan prima een afschot in.

bouwmarkt medewerkers hebben maar zelden verstand van het product dat ze verkopen.
en geven dan ook lang niet altijd de juiste voorstelling van zaken
Ga naar een professionele bouwmaterialen handel daar krijg je betere voorlichting beter kwaliteit en meestal ook nog een beter prijs

De meest gemaakte fout is te veel water met het idee dat het dan makkelijker gaat.
dat klopt echter niet het spul ontmengd dan en is erg slecht verwerkbaar
egaline is bedoeld om hoogte verschillen op te lossen en een vloer vlak te maken
vaak is het helemaal niet wenselijk dat dit helemaal waterpas gebeurd.
 

JohanW68

 • #20
We gaan het meemaken :) heb bij de oranje bouwmarkt de a.k.k.i.t. 201 besteld. Ik moet íets proberen; mijn deadline voor vehuizen nadert snel. Badkamer moet af :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu