Ophogen badkamervloer zorgen gewicht

Thehog

  • #1
Hallo,

In verband met leidingen (o.a. afvoer) in mijn badkamer moet de vloer worden opgehoogd. In het douchgedeelte ong. 10 cm, in het overige deel ongeveer 7 cm.

Nu lees ik op de website van een zandcementfabrikant dat ik voor het ophogen van de vloer het volgende nodig heb:

- douchegedeelte (+/- 1 m2, 10cm omhoog): 190 kg
- loopgedeelte (+/- 2.5 m2, 7 cm omhoog): 350 kg

Mijn douche ligt op de 1e verdieping van een jaren-60 flat. Zijn dit normale belastingen voor een badkamervloer, of moet ik me zorgen maken vanwege het gewicht en moet ik een onderlaag van gasbeton o.i.d. neerleggen?

Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je niet met gasbetonblokken werken en de geulen en kieren dichtmaken met zandcement? Die 540 kg die er anders bijkomt, vind ik nogal wat.
 

Thehog

  • #3
De afvoer moet nog worden gelegd, dus het is inderdaad een optie om eerst gasbeton op de vloer te lijmen. Dan kan ik alleen gasbeton doen (in het doucegedeelte 10 cm en in het loopgedeelte 7 cm), maar dan is het maken van afschot wel lastig.

Gaat het goed als ik het volgende doe?:

- in het douchegedeelte 7cm ophogen met gasbetonblokken. Daaroverheen 3 cm zandcement (zo'n 60 kg zandcement + gewicht van gasbetonblokken)

- in het loopgedeelte 5 cm ophogen met gasbetonblokken. Daaroverheen 2 cm zandcement (zo'n 100 kg zandcement + gewicht van gasbetonblokken)

Daaroverheen wordt natuurlijk nog getegeld.
 

Thehog

  • #4
Ik bedacht met net dat ook het volgende kan:

- in het loopgedeelte 7 cm gasbetonblokken waterpas leggen, naden en sleuven dichtmaken met blokkenlijm en daar overheen tegelen

- in het douche gedeelte 10 cm gasbeton op afschot leggen en daar overheen tegelen.

't Is voor mij de eerste keer dat ik zo'n vloer ophoging maak. Is dit een betere optie dan ophogen met 450kg cement of blokken+cement ? Het gaat er natuurlijk slechts om dat de vloer hoger komt en de tegels vast blijven zitten...
 

Fiesiekus

  • #5
Ik kom op 410 kg (soortelijk gewicht 1500 kg/m3) uit; ik denk dat een bouwkundige ter plaatste de draagkracht/sterkte van de vloer moet bekijken
 

Thehog

  • #6
Ok, nu is het wel zo dat de originele deklaag+granito afwerklaag eruit is. Bij elkaar was dat zo'n 5-6 cm, maar ik heb dat niet precies opgemeten voor de bestaande vloer eruit ging. Met deze verhoging komt er dus 4 cm bij in het douchedeel boveno het origineel.

Ik heb de VVE maar eens geschreven om te kijken wat zij ervan vinden.
 

Ralph

  • #7
Dat kan er gerust in hoor die paar kg. Nederlandse bouwnormen rekent wel krap, maar niet zo krap. Ik dacht zo rond de 500 kg p/m2 dood gewicht moet de vloer kunnen hebben.
 

Thehog

  • #8
Ook de normen van 1960?
 

Ralph

  • #9
Ja hoor, daar zal niet veel afwijkingen inzitten tussen de norm toen en nu wat dit betreft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu