Opheffen kolossale koudebrug entree

Pigion

  • #1
Het huis is een vrijstaande royale semi-bungalow met 3 slk. boven onder een 35 graden kap. De entrée is een 3 M breed samengesteld kozijn en 1 M ingesprongen. De muren zijn uitgevoerd in schoon metselwerk en lopen door naar binnen. ook de vloerplaat (massief beton) loopt van binnen naar buiten door. Iedem voor de verdiepingvloer. Dat geeft een kolosale koudebrug, niet meer te tolereren bij de te voorziene grote prijssteiging van energie.
Plan van aanpak:
Zaag de muren door zo dicht mogelijk langs het kozijn en op 15 cm afstand nog eens Haal een strook van 15 cm muur weg en vul dat op met isolatiemateriaal, afdekken met 3 red cedar schrootjes. Aan de buitenzijde komt 10 cm isolatie tegen de verdiepingvloer en wederom aftimmeren met schrootjes of kraaldelen.
Grote vraag: HOE DOE IK DAT MET DE DOORLOPENDE BETONVLOER?
IDEM doorzagen zal wel gaan met een gespecialiseerd bedrijf. Isolatie in de wegenomen brede naad kan ook, moet eigenlijk giet-PUR zijn. Dat hecht zeer goed op het licht vochtig gemaakte beton. Omdat er door de wapening wordt gezaagd, moet naar de ondersteuning worden gekeken, misschien een poertje eronder. Ik wil het vloertje niet met dammetjes vast hebben aan de het gedeelte binnen, Nog steeds een koudebrug en lastig te zagen.
HOE werk ik dat af aan de bovenzijde? Het regent daar niet, moet echter wel dicht zijn. de stoep is nu afgewerkt met kwartsiet 30 x 30 splijt natuursteen. Dat geleid de koude echter, dus niet goed. Ik denk zelf aan een hardhouten hardhouten plank met anti-slip groeven, met een dikte gelijk aan de kwartsiet + leg-specie. Kunststof vindt ik lelijk en afbreuk doen aan het huis. Hoe wordt dat professoneel gedaan??? Ik leer graag!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is dit het enige aan de woning wat aangepakt moet worden? Bekijk je einddoel. Misschien komt er dan een oplossing die je nu niet bedenkt. Bijvoorbeeld het dichtmaken van de inham, of de gehele woning aan de buitenkant isoleren.

Met alleen inzagen red je het niet. Er moet een strook isolatiemateriaal tussen. Of je dat bij bestaande muren en vloeren kan doen (ook inzagen trouwens) is vooral een constructieve vraag. Heb je daar al zelf naar gekeken?
Als wij daar in mogen adviseren, is het handig wat meer info te geven (zoals plattegronden).

De genoemde strook isolatiemateriaal moet doorlopen in de andere isolatie van wanden en vloeren. Dus naast het bestaande kozijn zagen is niet voldoende.
 

Pigion

  • #3
Ik heb in stappen de isolatie van de spouwmuren op 15 cm gebracht door het buitenspouwblad te verwijderen, spouw naar 17 cm en nieuw buitenblad opmetselen. Groot karwei voor een huis van 10 x 13 meter + nog een vleugel van 7 x 10 meter waarin o.a. tv kamer en dubbele garage. Dat kan allemaal nog in Drenthe, in het westen onbetaalbaar. Wel heb er wat werk aan om de stookkosten in te dammen. Ook de kap geisoleerd met 17 cm tussen de gordingen. Blijft over nog 2 x 4 meter spouwmuur te doen en die kolosale koudebrug. Als je goed zou hebben gelezen, dan staat er dat ik inderdaad 15 cm muur tussen 2 zaagsneden wil verwijderen. Dito voor de doorlopende betonnen vloerplaat.
ECHTER HOE DEK IK DIE 15 CM OPENING AF IN DE BETONPLAAT. Constructief wordt het opgelost door een stiep of muurtje. Dichtmaken van de uitham is niet aan de orde. Bezoek aan de deur staat graag droog!
Pigion
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De opening zit normaal gesproken onder het kozijn, met hoogwaardige isolatie, zodat je geen 15 cm nodig hebt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je hebt het grondig gedaan :prima:

Als het buitenspouwblad opnieuw is gemaakt, kan dat stukje bij de entree op dezelfde manier aangepast worden?
 

Pigion

  • #6
@Rola,
Ja, die opening onder het kozijn te brengen is de beste oplossing. Dan moet dat grote kozijn eruit, buitenste ruiten eruit om het kozijn naderhand weer te kunnen vastzetten. Of ik moet het kozijn alleen boven aan de verdiepingvloer vast zetten en onder met hoeken iets versieren. Complicatie is dat er onder geen buitenspouwblad is gemetseld. Dat zou je dan nu half liggend moeten opmetselen. Ik kan dat niet meer met 73 lentes en of een metselaar dat wil doen...... Hij kan in deze tijd wel ander werk vinden, al is het geen beroerde man, kan het goed met hem vinden na 20 meter strekkende muur en 2 puntgevels van 10 M breed.
Hoe vind je mijn idee van een hardhouten "plank" b.v. bankirai?
Ik heb al een prijs voor het zaagwerk, valt me mee, n.l. € 225 voor de dubbele sneden in de muren en het beton. Snede komt wel 2 cm van het kozijn en in de hoeken wordt het moeilijk geheel in te zagen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Stukje rvs of aluminium tranenplaat?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Haal je kozijn er uit en zaak op die plek.
kozijn weer aanbrengen met eventueel aan de binnenkant een strook multiplex over de rest van de sparing
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Normaal gesproken zit de thermische scheiding in de spouwmuur. Ook ter plaatse van een kozijn. Een goed isolerende (doorlopende) onderdorpel maakt dat het er netjes uitziet. Onder het kozijn zit dan een kantplank.
 

Pigion

  • #10
Een probleem is dat ik niet goed kan zien hoe het gemaakt is. Inmiddels heb ik een aftimmertat aan de binnenzijde wweggenomen en gezien dat er bij de overgang ven de muur binnen naar buiten, wel een dikke spouwlat zit. Dat is op zich zich goed, dus daar geen koudebrug. Bij de onderdorpel kan ik geen lat o.i.d wegnemen. Ik moet de plavuizen binnen slopen of een steen van het binnenspouwblad er uit hakken (in de kruipruimte). Bij het buitenspouwblad kom ik niet zo gemakkelijk bij, moet dan veel grond verzetten en erg onhandig onder de stoep. Misschien ben ik te somber t.a.v. de kudebrug. Er hangen wel steeds druppels aan het de onderzijde van de betonvloer/ dicht bij het binnenspouwblad. Misschien kan ik een kijk-opening maken met een dozenboor.
 

Pigion

  • #11
Vanmiddag een halve steen van het binnenspouwblad eruit geboord en waar ik bang voor was, is bewaarheid. Ik kijk dan tegen de aanvulgrond onder de stoep, geen isolatie, geen buitenspouwblad zoals op tekening. Kennelijk zag de metselaar er het nut niet van in in de "snelle" zeventiger jaren. Geen wonder dat er steeds druppels aan de vloer binnenzijde hingen. De zoveelste shortcut.
Dat wordt aan de buitenzijde spitten en gebukt/liggend metselen. Nu nog een stuk wegnemen van de doorlopende vloer. Liggend bovenhands doorslijpen zie ik niet zitten.
Dat wordt een klusje voor een betonzaag-bedrijf. In de muren zit wel een diletatie met spouwlat, kan het kozijn dus niet gemakkelijk uitnemen.
Pigion
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Wat je hier nodig hebt is perimeter-isolatie...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Er is ook nog een kleine kans dat de spouw vol zand zit en dat je daar tegenaan kijkt, een keer erin prikken.
 

Pigion

  • #14
@Walker,
Ik kan je niet volgen. Bij de deur bijkeuken naar buiten heb ik een kantplank geplaatst. Het is daar ook alleen maar de breedte van de deur.
Bij de entréé is er een situatie van doorlopende betonvloer. Perimeter isolatie (duur woord)is hier m.i. niet voldoende.
@Rola,
Ik zal in het zand prikken, ben echter somber over de uitkomst, niet geschoten is altijd gemist
Pigion.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu