Opentrap naar verdieping afsluiten met isolerend licht luik

Cheke1

  • #1
We hebben een open trap van de living naar boven. Vw energiebehoud willen we die afsluiten met isolatie in het trapgat. We zijn maar met 2 personen en gebuirken boven zelden. Dus kan het luik openblijven als we boven zijn of er een logee is. We denken aan isolatieplaat in een kadertje en een losse plaat voor het achterste stuk, zodat je het luik dmv een rolluik bandopwinder kunt openen van onderzijde aan de trap. Het luik zou dan 160x110 zijn het achterste deel 80x110 los op te leggen op richels langs de kanten. Moeten er ooit grote delen naar boven of benden kan dat losse deel weggenomen worden. Er is langs 1 lange zijde een muur en leuning aan de andere zijde en 1 korte zijde een balustrade. De scharnieren aan de langste zijde en opklapbaar tegen de balustrade. De bandopwinder juist onder het luik bevestigen aan de trap. Wat zijn de struikelblokken.. hoe is de beste uitvoer, of wat is een beter plan. Van boven hoeft er niemand op te kunnen staan. Blijft open als er iemand boven is..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik wil jouw vraag beantwoorden staat het antwoord bij mij rechts in mijn scherm. Bij jouw ook?
 

Cheke1

  • #3
Je bedoelt de tekening van luik met katrollen?? We hebben geen balken plafond, bij ons zijn dat gyproc platen en daar durf ik geen katrollen inzetten.
Mijn idee is de scharnieren aan de zijde van de balustrade, de langste zijde en daar de plaat van 160*110 ,is +/- maten, aanmaken. De katrol aan de balustrade dan naar beneden met een gelieder door de zijkant en dan de band/koord opwinder tegen de zijkant van de trap monteren.. Of ik moet een koord over de balustrade laten lopen met een gewicht. Maar de hoogte van de balustrade is gelijk aan de hoogte van het luik in open positie....
Is dit te volgen??
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.
 

Cheke1

  • #5
Ok bedankt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In Nederland is dit niet toegestaan. Zijn er geen alternatieven, zoals een deur?

@Wgb: jouw antwoorden lijken niet te kloppen in de reeks, is er wat weggevallen?
 

Swblom

  • #7
Je kunt ook met een contragewicht werken. Als je een touw aan de kant tegenoverliggend van de scharnieren van het luik vastmaakt. En dan een katrol ergens recht boven de scharnieren plaatsen.
Als het luik dicht is, is het moment groot genoeg om het contragewicht te compenseren. Als het luik openstaat is het contragewicht zwaar genoeg om het open te houden.
Je kunt hiermee eenvoudig in de loop naar boven het luik open en dicht maken zonder toestanden met slingers en zo. Hoop dat je het een beetje snapt, kan niet zo snel een betere uitleg bedenken.

Ik zou wel het luik stevig genoeg maken om er op te kunnen staan. Hoewel het risico klein lijkt kan het vooromen dat iemand boven is met het luik dicht. Een misstap is dan vlug gemaakt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
@IJkenhout. Waar en wat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu