Koudebrug - vensterbank loopt van binnen naar buiten

Heipeto

  • #1
Wij hebben een huis uit 1900. Mooie, goed onderhouden grote kozijnen. De vensterbank loopt echter van binnen naar buiten.. Het is daardoor vreselijk koud bij de ramen.. Het huis verder is prima geïsoleerd Hiervoor is iemand met camera komen kijken. Weer hebben de ramen en kozijnen laten controleren maar die zijn prima in orde en goed geïsoleerd.Ik kan geen andere vensterbanken zetten want het is 1 geheel met de raam.
Weet gewoon echt niet wat te doen

IMG_20210209_103819.jpg IMG_20210209_103803.jpg IMG_20210209_103835.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Natuurlijk kun je andere vensterbanken plaatsen. Alleen zal het bouwkundig meer aanpassingen vergen.

Zo te zien (aan de sponning) houdt de venster wel op bij het kozijn. Of ik kijk tegen een overzetvensterbank/mdf-plaat aan. Wat ook opvalt is dat het kozijn relatief ver naar buiten staat. Het kozijn staat dus niet in lijn met de spouwmuurisolatie (of er moet sprake zijn van buitengevelisolatie).

Een ander alternatief zijn voorzetramen.
 

Bert pit

  • #3
Even een paar vragen.
Is de vensterbank van steen of van hout? Hout zou een veel kleinere koude overdracht moeten hebben dan steen.
Weet je zeker dat de isolatie onder de vensterbank goed aangebracht is? ofwel zit daar geen holte zonder isolatie?

Ik denk dat een (helaas lelijk) voorzetraam veel verbetert. Een andere optie is radiatoren onder de ramen.
 

Heipeto

  • #4
Het raamkozijn staat op de buitenmuur en vensterbank (travertin) loopt ook van buiten naar binnen. Zijkant kozijn(koof) is gemonteerd tegen buiten en binnenmuur maar goed geïsoleerd.
Is het een idee om de vensterbank door te slijpen in het midden overdwars zodat je de koudebrug onderbreekt
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het lijkt me echt stug dat de travertin vensterbank helemaal tot buiten doorloopt. Deze zal zeker deels onder het kozijn zitten.
 

Bert pit

  • #6
Omdat de woning dateert van circa 1900, vermoed ik dat de muur "steens" is en dus voor 15 a 20 cm onder het taverin zit. Vermoedelijk zit er dan nog een decimeter isolatie op de muur aan de binnenkant.

Dat betekent dat de onderkant van de vensterbank voor een groot deel aan de koude muur gekoppeld is en dat die kou wordt overgedragen aan de rest van de ruimte.

Er is dus een koudebrug tussen de steens muur en het tavertin. Zou je die willen vermijden, dan zou je de onderkant van het tavertin moeten isoleren van de muur. Dat lijkt me met tavertin bijna kansloos, ik denk dat het altijd wat te koud blijft.

Om er echt vanaf te raken is een ander materiaal dat minder kou transporteert geschikter. Je zou kunnen denken aan MDF. Minder mooi maar wel zeer goed te verwerken en af te werken en veel minder koudetransport. Het is natuurlijk altijd zinvol om onder de vensterbank zoveel mogelijk muur weg te halen en te vervangen voor isolatie.

Hier nog een voorbeeld (met houten vensterbank) hoe ze dat in Noorwegen doen.
 
  • Like
Waarderingen: Heipeto

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Evan mijn spinsel. Een geheel? Iemand met een beetje verstand van bouwen zal dit nooit maken. Daarbij is Travertin geschikt voor buiten.
Het dubbelglas licht uit een warme luchtstroom, daardoor krijg je een koudeval op de vensterbank. Radiatoren onder de vensterbanken?

Een indruk wat de temperatuur is van het glas aan de binnenkant.

Beglazingstypes U waarde.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu