Openslaande ramen 1e verdieping

Onder welke omstandigheden is het toegestaan om naar buiten openslaande ramen op de 1e verdieping te plaatsen? Of is dit nooit toegestaan?
 
Dat is/was (in Nederland) standaard: vrijwel in alle woningen draaien de ramen (op de eerste en andere etages) naar buiten.
In het buitenland (bijv. Duitsland, Oostenrijk, etc.) zijn draai/kiepramen die naar binnen gaan veel gebruikelijker. Een voorbeeld dat steeds meer navolging heeft in Nederland, o.a. bij kunststof kozijnen.

Dus nooit toegestaan: nee, dan zou half Nederland z'n kozijnen moeten vervangen.

De vraag is dus: welke omstandigheden heb jij met je vraag op het oog? Omschrijf de situatie eens.
 
Laatst bewerkt:
De borstwering onder de huidige, vaste, ramen is lager dan 85cm. er is dus een doorvalrisico zo als dat in het bouwbesluit wordt genoemd. wilde weten of hier toch een mouw aan te passen is.....
 
Dan zou je er een stang in het kozijn kunnen schroeven aan de binnenzijde op de juiste hoogte.
Edit: zoek op doorvalbeveiliging.
 
Laatst bewerkt:
Openslaande ramen zijn inderdaad gewoon toegestaan. Echter het gemak van draai/kiep ramen heeft de overhand genomen.

Het Bouwbesluit is regelgevend:

Bij een raam dat open kan moet altijd een vaste borstwering aanwezig zijn met een hoogte van ten minste 0,85 m. Dit geldt niet voor een raam op de begane grond, indien het hoogteverschil met het aansluitende terrein kleiner is dan 1 m. (zie artikel 2.17, eerste lid).
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Forum statistieken

Onderwerpen
157.930
Berichten
1.040.661
Leden
111.956
Nieuwste lid
slechte-kluskabouter
Back
Bovenaan Onderaan