Opdeklatten met sponning

wkramer

  • #1
Hallo, Ik wil in mijn 30er jaren woning met schuiframen het enkel glas laten vervangen door isolatieglas.
Dit kan alleen met opdeklatten die aan de binnenkant moeten komen (anders kan het raam niet meer schuiiven t.o.v. de glas in lood bovenlichten)
Wat er meestal gebeurt is dat de bestaande sponning er volledig uitgezaagd wordt en dat er op het raam een glaslat van 15 x 17 wordt geplaatst (geschroefd of genageld).
Om voldoende sponningdiepte over te houden voor het isolatieglas wordt aan de binnenkant dus een opdeklat gebruikt.
In mijn geval wordt de sponningdiepte ca. 19 mm (stijlen van 34 mm dik min de 15 mm glaslat). Met 2 x 3 mm beglazingsband en op zijn minst 2 x 4 mm glas hou je dan slechts 5 mm spouw over. Ik zou een wat bredere spouw willen om de isolatiewaarde te verhogen.
Nu komt mijn vraag: Er bestaan opdeklatten met een sponning. Ik neem aan dat die gebruikt worden om de totale sponningdiepte te vergroten, zodat er dikker isolatieglas geplaatst kan worden? Als dat zo is, zijn samenstellingen zoals hieronder afgebeeld dan mogelijk?
Ik heb uigebreid op het internet gezocht, maar kan geen voorbeelden vinden hoe deze opdeklatten met sponning gebruikt worden.
Overigens ben ik van plan om voor het glas in lood voorzetramen te laten plaatsen.

1669057315364.png
 

Pvr

  • #2
Alle drie optie's kunnen zou zelf dan voor de 4-12-4 optie gaan.
Hou er wel rekening mee dat zeer waarschijnlijk je contragewichten nu te ligt zijn en je raam niet meer blijft hangen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zoek eens op vacuumglas. Dat past in je bestaande sponning, met een lage Uw-waarde.
 

wkramer

  • #4
Bedankt voor de reacties. Goed te horen dat alle drie de configuraties mogelijk zijn. 4-12-4 heeft ook mijn voorkeur hoewel ik die hoge opdeklatten niet echt fraai vind. Er wordt ook wel gezegd dat je beter verschillende glasplaat dikten kan gebruiken i.v.m geluid of interferentie, maar ik heb eerlijk gezegd nog geen bron gevonden waarhet een of het ander goed onderbouwd wordt.
Wat betreft de gewichten, die laat ik waarschijnlijk vervangen door balansveren.

Vacuumglas is inderdaad een hele mooie oplossing, dan hoeft de bestaande sponning wellicht niet eens aangepast te worden (hoewel de hoogte met 9 a 10 mm waarschijnlijk onvoldoende is om de afdichtingrand af te dekken). Wat me tegen houdt is vooralsnog de prijs .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu