Opbouw dakkapel. klopt dit?

schalk84

  • #1
Beste klussers,

een tijdje terug hebben wij een dakkapel laten plaatsen. na enkele weken liep er water de zolder in en bleek bij nader onderzoek dat de oude dampfolie verkeerd teruggeplaatst was waardoor condensatie terug na binnen liep. Nader bestuderen van de kapel en inlezen op internet bleek dat er nog wel meer mis was. De lijst is eigenlijk te lang om op te noemen maar het belangrijkste punt is dat ik een koud dak constructie heb gekregen met pir als isolatie. Navraag bij de pir fabrikant gaf ook aan dat dit tegen de verwerkingsvoorschriften in gaat. De kapel werdt ook zonder dampfolie opgeleverd.
De dakkapel 'specialist' zei letterlijk het niet eens te zijn met de verwerkingsvoorschriften en hij leek eigenlijk niet veel te weten van warm vs koud dak constructies etc. Ook verloopt de communicatie zacht gezegd erg geslecht. De telefoon wordt nooit opgenomen etc.
Hij heeft nu wel aangeboden de hele dakkapel te vernieuwen maar ik vertrouw zijn nieuwe voorstel niet. Hij zegt een prefab dak element van unilin na te gaan maken. Dit is min of meer ook een koud dak constructie maar unilin maakt deze op maat en gasdicht. Ik kan me niet voorstellen dat een klein bedrijf zonder die ervaring dat ook even kan maken.
Hieronder wat gegevens. ik zal wel wat vergeten dus vraag gerust meer info. Wat vinden jullie van de geboden oplossing? Zien jullie problemen en wat zou de juiste oplossing zijn? Welke materialen horen gebruikt te worden etc? Bedankt alvast
huidige opbouw van buiten na binnen:
epdm
osb
Pir 16cm

De nieuwe opbouw is te zien op de tekening. veel is er niet gespecifieerd maar de platen zijn als het goed is watervaste spaanplaat en de dampfolie is miofol 150 a
link na het unilin element waar hij dit op baseert ( USYSTEM ROOF PR RBD) https://cdn.unilininsulation.com/-/media/sites/insulation/downloads/nlnldownloads/brochures/brochure%20usystem%20-%20prefab%20systemen%202022.ashx?rev=385b84e560c14969a08d765acb2dc8aa&mode=inline&hash=68C7AFFF205AE71C9D8255F68F57CD67

3D218C01-1306-4FFB-8950-D3008EDCB3CB.jpeg 20221126_144442.jpg 20221215_101154.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
We beoordelen hier eigenlijk geen werk van derden, maar dit ziet er verder prima uit. Het is veiliger om met steen/glaswol en klimaatfolie te werken, maar PIR op deze manier verwerken kan ook goed gaan zolang het tapen zorgvuldig gebeurt (en het hout bij installatie droog is).

schalk84 schreef:
dat de oude dampfolie verkeerd teruggeplaatst was waardoor condensatie terug na binnen liep
Waar was dat, bij de aansluiting van dakkapel en dak?
 

schalk84

  • #3
Ja bij de aansluiting.
Het gaat me niet zozeer om het huidige werk maar wat nu de beste methode is als ik een nieuw dak laat plaatsen. Ik heb nu de kans om de beste methode toe te passen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het om de aansluiting gaat, waarom heb je daar dan geen foto van geplaatst? Het hele dak van de dakkapel vervangen lijkt me zinloos.
 

schalk84

  • #5
Dat de aansluiting niet klopt is al vastgesteld en erkent. De dakkapel wordt compleet vernieuwd omdat, zoals aangegeven, er nog tal gebreken zijn.
De hoogte vh plafond klopt niet, er is geen ruimte tussen plafond en kozijn, een raveelbalk staat compleet scheef, er is een groot gat dwars door dakbeschot met isolatie en folie geboord enz enz.

Het gaat me er alleen om wat een technisch correcte oplossing is qua opbouw.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu