Oorzaak langdurige regelstop CV ketel?

Haroldvdh

  • #1
Ik heb al enige tijd een probleem met de regelstop van mijn AWB Thermomaster HR combi ketel van ongeveer 10 jaar oud. Op een voor mij onverklaarbare reden blijft de ketel soms uren lang op de regelstop (code 6) hangen en wordt het CV bedrijf (code 3) daardoor niet ingeschakeld terwijl de kamerthermostaat daar wel om vraagt. Kennelijk wordt de ketel naar verhouding te heet waardoor deze even moet afkoelen. Dat is op zich te begrijpen, maar wanneer dat meer dan 10 uur gaat duren, dan is dat wel raar. Een keertje is niet erg maar het gebeurt nu iets te vaak en het blijft vervelend als je daardoor een hele avond in de kou blijft zitten. Wat ik wil weten is wat hiervan mogelijk de oorzaak kan zijn. Is het een kwestie van juist afstellen van de ketel, en zo ja dan ben ik heel erg benieuwd naar hoe dat dan moet, of is het misschien een hardware probleem, en wordt het veroorzaakt door niet goed werkende onderdelen. Ik heb de kamerthermostaat al gecheckt, maar daar heb ik niks raars aan kunnen ontdekken. Ik heb de ketel, die normaal op 80 graden staat, ook getest op 70, 75, 85 graden, maar ook dat gaf geen directe verbetering, in de zin dat de regelstop binnen afzienbare tijd wordt opgeheven. Ook heb ik alles goed ontlucht en geeft de drukmeter een waarde aan ergens tussen 1,5 en 2. Het mocht allemaal niet baten. Dus als iemand mij hierin kan adviseren, dan zou ik dat zeer op prijs stellen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Betreft het hier een thermomaster 2HR of iets anders?
 

Haroldvdh

  • #3
Het is inderdaad de thermomaster 2HR die nu uit de handel is.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
6 ketel uit tijdens:
• cv-bedrijf aanvoertemperatuur 5 ˚C hoger
dan de ingestelde cq berekende waarde.
• boiler-bedrijf retourtemperatuur 4 ˚C hoger
dan met tapsensor ingesteld.
• boiler-bedrijf aanvoertemperatuur 5 ˚C
met hoger dan ingesteld.
thermostaat

Het lijkt mij er op dat je de warmte niet kwijt raakt (naar de boiler toe) zit je misschien in een kalkrijk gebied, of dat er een probleem is met de boiler sensor.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
10 uur is wel heel veel. Lijkt een probleem met de doorstroming of een defecte temperatuursensor, die gaan wel eens stuk.
Ik heb alleen ervaring met een andere AWB ketel maar
- Voelt de warmtewisselaar (waar het gas brandt) heet / erg warm aan ?
- Staan de radiatorkranen wel open? Hoort u CV water stromen? Voelt u de pomp licht trillen?
- Kunt u temeraturen uitlezen (aanvoer/retour/boiler) en kan dit overeenkomen met de werkelijkheid ?
- Werkt warmwater wel normaal?
- Kan de warmwaterfunctie uit ? Werkt CV bedrijf dan wel normaal? In dit laatste geval is vrijwel zeker de boiler sensor stuk en de pomp gelukkig heel.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #6
Vervang de boilersensor. Wss draait je ventilator ook door?
 

Haroldvdh

  • #7
Zo te horen wordt de ellende veroorzaakt door een niet goed werkend onderdeel van de ketel. In dat geval is het beter als ik een monteur erbij haal, in plaats van zelf aan de ketel te gaan sleutelen. In ieder geval bedankt voor het meedenken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu