Drukverlies CV, oorzaak blijft onbekend

Dubbeltje29

  • #1
We zijn ten einde raad...
Onze CV verliest sinds enkele maanden zijn druk. Bij koud weer soms wel 2x per dag bijvullen en afgelopen maand slechts 1x.

Om een lang verhaal kort te maken een samenvatting van wat we gedaan hebben:
- Installateur is geweest en heeft ketel en drukvat in orde bevonden. Advies voor lekdetectie (tevens het advies vanuit de verzekering).
- Lekdetectie heeft mbv traceerbaar gas niks opgeleverd.

Het verlies bleef bestaan. Dus de installateur weer gevraagd en die heeft vorige week de ketel en expansievat gescheiden van het leidingcircuit. We hebben enkel warm water. Nu,enkele dagen later, staat de druk nog steeds op 2 bar.

Mag ik na een periode van ca 1 week dat het drukvat en ketel in een klein circuit staan aannemen dat deze beide in orde zijn? Hoe lang zouden we dit nog zo moeten laten?

Wat zijn nog andere opties, naast traceerbaar gas, om de lekkage op te lossen? Dat gas is koud en ik heb zelf het idee dat hierdoor de ijzeren leidingen zijn gaan krimpen waardoor het lek niet detecteerbaar was. Of liggen de leidingen te ver onder de grond?

Voor de volledigheid via een standleiding gaan de verwarmingsbuizen onder de grond door naar voor en achter waar ze weer boven komen om de verwarmingen te voorzien. Vanaf daar gaan ze naar de bovenverdieping. Ca. 10m leidingwerk onder de grond.

Ik hoop dat er hier iemand is met goede adviezen. Wij weten het niet meer intussen...
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
Zo'n klein circuit geeft als hij lekt heel snel een drukverlies. Na een week kan je dit circuit wel uitsluiten, ga het maar in de cv leidingen zoeken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Op de een of andere manier zul je de leidingen moeten afpersen om te kijken welke lekt.

Meest voor de hand liggend zijn de niet zichtbare delen van het systeem natuurlijk.
Dus daarmee beginnen.
Systeem goed gevuld en dan de retour afdoppen en dan op de aanvoer een drukmeter en handpomp monteren en druk op het systeem zetten.
Grootste probleem zal zijn een geschikt pompje te vinden.
 

Marcn88

  • #4
Is het een gelast/gevit systeem of met knel/perskoppelingen
wat je kunt doen handperspomp op de installatie aansluiten afsluiters naar toestel dichtzetten ex vat overstort afkoppelen als deze onder de afsluiters zit en dan de druk eropzetten tot een bar of 6 dan moet de lekkage vindbaar zijn zie je nergens iets en druk loopt terug dan zit de lekkage in het vloergedeelte en weet je wat je te doen staat
 

Dubbeltje29

  • #5
We hebben zichtbaar knelkoppelingen en gelaste naden. Onder de grond zit minimaal 1 koppeling, maar of dit een knelkoppeling of gelaste aansluiting betreft weet ik niet.

Is gevit en gelast hetzelfde?

Dat afpersen wordt net wat te technisch voor mij... Maar een installateur zal daar ongetwijfeld wel raad mee weten.
 

JeffreyD94

  • #6
Gevit is gewoon schroefdraad verbinding met verpakkingsmateriaal (hennep bijvoorbeeld)

Gelast is doormiddel van een lasnaad 2 pijpen aan elkaar verbinden.

Je zegt ijzere buizen, kijk even onder de vloer als mogelijk is? Deze plekken zijn vaak vochtig en in sommige gevallen vol met water...
 

Dubbeltje29

  • #7
Helaas geen kruipruimte, anders was dit waarschijnlijk al bekeken...

De leidingen zijn niet gevit voor zover zichtbaar.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
De hamvraag is nu, lopen de leidingen "onder" de vloer door.
Of lopen ze "door/in" de vloer?

Als ze in de vloer liggen, is het van belang te weten wat voor vloer bedekking u heeft. Meestal komt de vloer in dit geval vanzelf ergens omhoog.

Als ze "onder" de vloer doorlopen, ben ik bang dat uw probleem daar zit.
 

Dubbeltje29

  • #9
Er liggen plavuizen op de vloer. Voegen zijn nergens donkerder verkleurd (helaas). Was het maar hout, dat had wel gewerkt wellicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu