Ook Na-isoleren HSB buitenzijde

Dimi

 • #1
Ik heb een vergelijkbare situatie. Helaas wel wat minder ruimte dan in dit voorbeeld, vraag me dan ook af of het nut gaat hebben.

Volgens tekening uit 1985 zou de gevel een "Rmin=1,3 m2kW" hebben, niet heel erg royaal dus. De opbouw van binnen naar buiten is zover ik kon beoordelen:

gips
folie
regelwerk
glas- of steenwol
plaatmateriaal (vezelplaat/spaanplaat-achtig)
regelwerk
rabatdelen

Tussen rabatdelen en het plaatwerk zorgt het regelwerk natuurlijk voor de ventilatie. Ik vermoed dat er nu een cm of 2 en half regelwerk zit.

Ik heb optisch nog wat ruimte om de gevelbekleding naar voren te halen, daarmee dus ruimte kunnen creëren voor extra isolatie. De vraag is natuurlijk hoeveel nut het heeft? Aangezien ik beter geen PIR platen rechtstreeks tegen het plaatwerk aan mag zetten anders zou deze verstikken en mogelijk op termijn wegrotten? Dus een ventilatielat is dan nodig (minstens 1 cm ben je dan al 'kwijt'), PIR platen en wederom ventilatielatten/regelwerk. De isolatieplaten vormen dan ook nog eens niet 1 geheel met de wanden, wordt de totale Rc dan wel effectief verhoogd met de toegevoegde isloatiewaarde van de PIR plaat die er voor 'zweeft'? Aangezien deze moet ventileren tov de bestaande wand heb je hier dus altijd warmte verlies, het is immers geen stilstaande lucht (anders geen circulatie).

Ik zou denken dat je met het uitbreiden van een dergelijke constructie hooguit wat extra warmte buiten houdt, maar in de winter levert het bar weinig op of zie ik het verkeerd? Of kan de constructie toch nog anders?

schets huidige situatie:


schets extra isolatie:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  :?: :?: :?: :?:
  Wat is de bedoeling. Wat wil je.
   

  Dimi

  • #3
  Mezelf afvragen of het nuttig is om een paar cm extra isolatie op mijn HSB gevelconstructie toe te passen. En nagaan of mijn gedachtengang qua constructie-uitbreiding juist is :mrgreen:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Topic kapen is niet toegestaan. Afgesplitst van dit onderwerp.

  Lees je alvast eens in over het fenomeen "valse spouw".
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Hoe kom je aan de wijsheid dat je geen isolatie op isolatie mag aanbrengen?
  Dik de wand met isolatie op en maak dezelfde spouw achter je rabatdelen.
  Merk op dat je met rabatdelen een geventileerde constructie krijgt. Het regelwerk staat verticaal. Gevelbekleding zou je misschien geventileerde latten moeten gebruiken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu