Na-isoleren HSB buitenzijde

Guusneus

  • #1Allen,

Onze aanbouw uit 2010 is voorzien van hsb wanden met Rc 2,5. Nu overweeg ik dit op te waarderen omdat de aanbouw op het noord(west)en ligt en met de harde wind hier toch makkelijk afkoelt. Als je naar de foto kijkt zie je dat er tussen de dampopen folie en de beschieting een loze ruimte van 89 mm zit. Kan ik deze gebruiken voor na-isolatie? Nu heb ik in feite een ventilatiespouw van 89+28=117 mm.

Voor de duidelijkheid: de tekenaar heeft horizontaal en verticaal door elkaar gehaald. De regels 89 mm liggen horizontaal, de regels 28 mm staan verticaal en de weeg is horizontaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Achter de redceder zal je ruimte moeten houden om de buitenlucht te laten stromen.
Voor en achter de horizontale regels 28x71 zal iets moeten komen zodat de lucht vrij naar boven kan stromen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Naisoleren heeft waarschijnlijk weinig zin. Je kan je beter concentreren op de grootste lekkages. Dat zijn de kieren en het glas.
 

Guusneus

  • #4
Late reactie maar toch. Kierdichtheid is wel OK met dampremmende folie binnen en dampopen folie buiten en tochtprofiel in alle kozijnen. Glas is HR++, daar zit niet veel winst meer.

Wgb, de tengels waar de beschieting op zit lopen al verticaal, foutje van de tekenaar. De achterliggende rachels lopen dus horizontaal en daar zou nog 90 mm isolatie tussen kunnen. De vraag is vooral of de dampopen folie die nu aan de buitenzijde van de isolatie zit geen problemen kan geven als die tussen bestaande en nieuw te plaatsen isolatie komt te zitten. Lijkt me dat er dan een soort damprem ontstaat met mogelijk inwendige condensatie als gevolg.

Hoe zit dat bouwfysisch gesproken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als het toch open gaat, kan je die folie ook verwijderen.

HR++ glas is echt niet zo goed hoor. Daar valt zeker winst te halen. Het is (in elk huis) namelijk de zwakste schakel, dus de grootste winst. Het is wel een investering, die is het best te koppelen aan vervanging kozijnen of andere grotere klussen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Hoe merk je dat de wand afkoelt bij harde wind?
Dat zou, als alles kierdicht is, nl. niet merkbaar moeten zijn.

Ik zou dat folie aan de buitenkant gewoon laten zitten.
Dat zorgt er voor dat de lucht nog beter stilstaat, zodat de isolatie waarde hoger is dan zonder dat folie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu