Onverklaarbare stank hal

Taas

  • #1
Ik heb al sinds lange tijd last van rioollucht in het halletje van mijn huis (bouwjaar 1910) in Haarlem. Het komt en gaat. Koud, warm, veel wind, weinig wind, noordoostelijk wind, wind uit het westen. Het maakt allemaal niet uit. Er is geen logica in het stankgedrag te ontdekken.

In het halletje komt een dikke rioolpijp naar beneden (vanaf de wc boven) en deze gaat via een bocht onder de vloer (via een gat in een tussenmuur) richting het hoofdriool.

Met uitzondering van deze dikke rioolpijp van boven is het hele riool beneden vorig jaar zomer vernieuwd i.v.m. de rioolstank (en getrokken conclusies na een camera-inspectie). Sinds het riool echter vernieuwd is, heb ik er alleen maar problemen bij gekregen. De stank in de hal is erger geworden en er komt in de keuken (in de aanbouw; aangesloten op het hoofdriool dat in de tuin ligt (ook vervangen)) nu ook vaak putlucht uit de gootsteen. Vooral als het warm is buiten.

Toen de loodgieter klaar was met het leggen van een nieuw riool en mijn vloer weer dicht was, maakte hij een prachtige opmerking: eigenlijk heb je te weinig ontluchting op je riool (ik heb een te smalle ontluchting via het dak naar buiten). Dat had hij beter kunnen zeggen, toen de vloer nog open lag. :D Ik heb dus eigenlijk meer ontluchting nodig. De vraag is of dit de stank in het halletje gaat verhelpen (stank in de keuken zal er denk ik wel mee verdwijnen). Enig idee??

Verder heb ik een vochtprobleem (gehad) in mijn woning. Ik heb polystyreenchips onder mijn vloer gelegd en zwevend (met grote kieren ertussen) polystyreenplaten geplaats tussen de houten balken die mijn houten ondervloer dragen (voor isolatie) en de ondervloer zelf. De chips werken super. In het halletje is 't echter nog steeds nat. Overigens heb ik ook afgelopen zomer mijn muren laten injecteren tegen optrekkend vocht (zo ver ik weet, is er in ieder geval 1 bedrijf dat een product heeft dat echt werkt). Geen schimmel meer op de muren en geen muffe lucht meer in de woonkamer.

Het halletje is nat vanwege enkele redenen:
- Weinig ventilatie (ook al zit het dichtbij een ventilatierooster dat achter een tussenmuur zit waar een stuk uit is geslagen (om het halletje beter te kunnen ventileren).
- Lekkage dak (ongemerkt lange tijd kapotte dakpannen gehad): daardoor is er veel regenwater de kruipruimte in geregend (al moet ik zeggen dat ik voor die tijd ook al stankoverlast had).
- Regenwater komt via de voegen naar binnen (voegen poreus).

De lucht die ik ruik, komt en gaat. Vocht heb ik voordat ik die polystyreenchips had gestort, ook geroken, maar wat ik nu ruik, is echt rioollucht. Uiteraard moet ik iets doen aan het natte halletje, maar het is volgens mij niet de oorzaak van mijn stankoverlast. De lucht verspreidt zich door het hele huis. Naar de wc boven het halletje maar ook naar de andere kamers in het huis.

Wie o wie kan mij helpen bij dit raadselachtige probleem?

Bij voorbaat superveel dank voor elke reactie. Ik zou bijna een beloning zetten op de gouden tip :D Ik ben namelijk behoorlijk radeloos!
 

Swblom

  • #2
Als de opmerking van de loodgieter klopt en je hebt te weinig ontluchting, dan kan het zijn dat je ergens een sifon leegtrekt. Met als gevolg stank.

Je moet hiervoor denken aan bijv het doorspoelen van het toilet dat dan de sifon van het fonteintje leegtrekt. Of een schrobputje (buiten??). Probeer eens te kijken of je ergens een geborrel hoort bij het doortrekken van toilet, bad leeg laten lopen oid.

Succes
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Een heel lang verhaal met allemaal verschillende klachten.
Ik raad u aan om een rook test uit te laten voeren in je riool.
Dit word gedaan door een ontstoppings bedrijf.

Het doel is om te laten zien dat je riool riool gassen kan lekken dus zie je rook.

en als je nu eerst dit probleem op lost.
Je had over een camera in spectie voorste stuk moest vervangen worden daarna had je stank.

Plaatst eens wat foto`s leiding waar vervangen is en aan sluiting naar het riool.

Dat je te weinig ontluchting lijkt me stug huis is van 1910.

Ik hoor graag van u om het probleem op te lossen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Stank halletje is iets anders dan de stank in de keuken.

Ik heb meer het vermoden dat de aan sluiting van je riool niet goed is of open staat.

Ook kan het wezen dat riolering tegen loopt en vol water komt te staan en daar door je sifon keuken leeg trekt.
Het halletje is nat vanwege enkele redenen
lekkage riool
 

Taas

  • #5
Beste Henk, Swblom,

Dank voor jullie snelle reactie. Fijn dat jullie met mij meedenken.

Ivm de stank heb ik mijn riool laten vervangen. Dus de stank was er ook al bij het oude riool, maar ik heb er nu meer klachten bij. De loodgieter die mijn riool heeft vervangen, blijft beweren dat het riool niet lek is (ook niet in de hal waar het vochtig is; 'De buizen zijn niet nat').

Interessant wat je zegt over de keuken. De afvoer van mijn keuken liep eerst in een putje voordat 't het hoofdriool inliep. Daar kwam letterlijk putlucht uit en daarom heb ik de afvoer nu rechstreeks op het hoofdriool laten aansluiten (en de loodgieter heeft de put verwijderd). Achteraf betekent dit dus eigenlijk dat er nog minder ontluchting op het rioolsysteem zit (het stelsel is langer geworden met nog steeds maar 1 officieel ontluchtingskanaal van kleiner dan 10 cm).

Overigens is het riool volledig op afschot gelegd. Netjes met hengsels etc.

Ik heb inderdaad bij de wc boven wel eens pruttelgeluiden in mijn wasbakje, als ik de wc doortrek. Overigens krijg ik nu, terwijl ik dit bericht schrijf, ook stank uit het doucheputje. Zucht....

Foto's maken is lastig (ga 't wel proberen voor je), aangezien het kruipluik weinig mogelijkheid geeft op foto's (en in de kruipruimte kan ik niet kruipen (te weinig beweegruimte)).

Wat is een schrobputje? Is dat het putje dat de loodgieter heeft verwijderd?

Nogmaals dank!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Nog een suggestie:
Wat voor toilet heb je?
Indien een staand toilet, kijk eens naar de aansluiting van je toilet op de rioolpijp.
Als dat manchet lekt krijg je ook onder alle omstandigheden rioollucht in huis.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Doe nu maar eerst de rook test dan kan je meer dingen zien misschien wel een ouwe leiding wat niet aan gesloten is.
En dan kom je ook die problemen tegen wat @ frank ook aan geeft.

Die put wat je buiten had daar kon evt ook een regenwater afvoer op gezeten hebben.
Je kan evt. op keuken afvoer ook een be/ontluchter zetten zodat deze niet leeg zuigt.
Verder is het moeilijk voorons te bepalen wat er zoal aan de hand is.
We moeten maar eerst die rook test afwachten.

Succes

Ps dit is een schrobputje
 

Taas

  • #8
Dank allemaal. Ik heb de loodgieter gebeld. Deze week zal de rooktest worden gedaan. Ik houd jullie op de hoogte! :D
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
:prima:

succes
 

Taas

  • #10
Morgenmiddag is de rookinspectie.

Intussen heeft de buurvrouw wederom geklaagd dat de stank bij haar in het halletje ook niet te harden is (was gisteren bij haar heel erg, terwijl de stank bij ons meeviel. Vandaag is 't bij ons heel erg en bij haar minder).

Ik heb ook riooltekeningen opgevraagd bij de gemeente. Wat blijkt nu, vroeger had mijn huis twee riooluitgangen. Een grespijp die onder de woonkamer doorliep (deze is weggehaald en dichtgepurd) en een riool in het halletje naar buiten. Dit gat heb ik inmiddels ook getraceerd en naar het blijkt, is deze ook ooit dichtgemaakt met pur schuim. Het muurtje waar het oude rioolgat in zit, is niet meer heel netjes. De voegen vallen er uit en het lijkt niet echt waterdicht tov de straat. Zou 't kunnen dat er vanuit de oude aansluiting op het riool (die aan de straatkant nog wel bestaat, maar die in huis bij mij dus is dichtgepurd) rioollucht mijn huis in komt waaien?

Morgen weet ik sowieso meer. Dan moet ik weer flink de portemonnee trekken voor een riool rookdectectie... Pff wat ben ik 't zat...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Kijk leidingen dicht purren is niet iets wat perfect afdicht, buiten bij de gevel bv op scheiding buren kan wel een aan sluiting van hemelwater afvoer zitten die dus danig verzakt is dat je nu een open riool hebt.

We zijn benieuwd wat er uit komt.

succes
 

Taas

  • #12
Dank wederom Henk. Super dat je zo meeleeft.

Goed punt weer wat je aansnijdt. Had ik nog niet over nagedacht.
Kan een loodgieter een dusdanig probleem oplossen? Kunnen ze dat eigenlijk alleen checken, als ze gaan graven? Met andere woorden: de oude leiding (of hemelwaterafvoer) bekijken onder de stoep?

Dank!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Een loodgieter komt heel vaak voor problemen te staan en dat moet maar opgelost worden.
Vaak is er niets voor te krijgen maar toch moet men in improviseren op een vakkundige wijze.
Vaak worden zo maar leidingen afgekoppeld van hebben geen nut meer maar toch zit er ergens een aansluiting op bv van de buren die men over hoofd ziet.
Daarom is het mooi dat die rookdetector zijn scheelt heel wat zoek werk als loodgieter.

Maar het is wel vreemd dat de buren ook stank hebben, is dat ook sinds dat je een nieuwe leiding hebt gekregen of hadden hun het al.
 

Taas

  • #14
Mijn loodgieter liet gelukkig alle leidingen zitten. Ben zo benieuwd naar de rookmeting van morgen! Stank bij de buren is ontstaan na het vernieuwen van ons riool. Raar maar waar. En bij ons was de stank voor het vernieuwen van het riool minder erg dan nu. Zonde van het geld dus :-)

Ik heb echt de neiging om mijn stoep open te maken als de rookdetectie geen spannende inzichten oplevert. Kan jijniet een keer langskomen? Jij zegt op afstand al betere dingen dan elke andere loodgieter die ik hier over de vloer heb gehad ;-)

nogmaals dank en zodra ik meer weet, meld ik mij weer.

PS: heb hemelwaterafvoerplek geprobeerd te traceren bij de buren. Helaas niets gevonden aan de voorkant van hun huis (kant waar ook mijn halletje zit).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Dit lezende heb ik het idee dat de verbinding tussen binnen en buitenriool is losgeschoten vlak buiten de fundering.
Je hebt daar een lekkage, en het lekwater loopt afhankelijk van de grondwaterstand richting kruipruimte of de grond in.

Mogelijk zat er al een klein lek en is door de vervanging het lek groter geworden, maar dit zou met een camera toch zichtbaar moeten zijn.

Met een rookproef kan je iig je binnenriool goed nazien op lekkages dus dat maar even afwachten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Nadeel van ships onder de vloer je ziet zo weinig.

Als nu ook samen met je buren doet kunnen ze die ook na zien kan je ook kosten delen.
Zei hebben er ook baat bij.
 

Taas

  • #17
Dank Headhunter! In het halletje gaat er geen riool naar buiten. Niet meer in ieder geval. Die oude aansluiting is dichtgepurd. Dat hebben ze wellicht niet goed gedaan. Je verhaal mbt het lek blijft natuurlijk staan. Het kan zijn dat het oude deel van het riool dat vanuit de fundering naar het hoofdriool van mijn straat leidt, lekt en dat op die manier vervuild water via de slechte voegen in de muur onder de grond in mijn woning terechtkomt.

Hoe kan je zoiets oplossen trouwens? Neem aan dat t geen loodgitersklus is?
 

Taas

  • #18
Sorry Headhunter. Wat ik net schreef, is volgens mij precies wat jij al zei :-) het is al laat :-)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Taas schreef:
Stank bij de buren is ontstaan na het vernieuwen van ons riool. Raar maar waar. En bij ons was de stank voor het vernieuwen van het riool minder erg dan nu. Zonde van het geld dus :-)
Mijn levenservaring is hier geen conclusie aan te verbinden.
Meestal was er al wat maar nadat jij het probleem probeert op te lossen heb jij ineens dat probleem veroorzaakt. Snap je :wink:
 

Taas

  • #20
Ongelofelijk. Het is (deels) duidelijk geworden. Er kwam inderdaad rook naar binnen in de hal. Een oude leiding (niet goed dichtgemaakt) blies rook naar binnen. Ook verderop in de woonkamer lag een niet goed afgedicht gat van een grespijp. Tenminste dat is nu de veronderstelling. We konden door de thermochips niet goed zien waar de rook precies vandaan kwam.

Met andere woorden: we gaan de grespijp en de andere oude leiding afsnijden en dichtmaken (professioneel) en dan zou het probleem verholpen moeten zijn. Zo niet, dan moet alsnog de vloer opengemaakt worden. We weten in ieder geval waar dan het eventuele tweede euvel zit (in het nieuw aangelegde riool en dan wordt 't een garantieverhaal).

DANK nogmaals voor het meedenken en ik hou jullie op de hoogte!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu