Ontstoppingsdeksel gresbuis

Ton54

 • #1
Dinsdag is bij mij in de kelder het ontstoppingsdeksel van een gresbuis weggedrukt door waterdruk van binnenuit. Resultaat: ruim 1 meter water in de kelder.
De gresbuizen zijn onderling met cement verbonden, maar het deksel met een witte substantie. Door het vocht was het zacht geworden. Zie ook de bijgevoegde afbeelding.
Nu is mijn vraag of dit met een speciale bedoeling gebeurt. is dit een bedoelde zwakke plek in de leiding om te voorkomen dat door de waterdruk de leiding op een andere plaats barst?
Bij een buurman is dat namelijk gebeurd en is het deksel met cement bevestigd.
Mij vraag is dus: bevestig ik het deksel met cement of een andere substantie die zwakker is?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dus als je cement op smeert dan kan ie niet meer los.

  Of je gaat alle buizen vervangen die door de kelder heen lopen en plaatst in de kelder een afschroefbare ontstoppings deksel
   

  Ton54

  • #3
  Inderdaad Henk. Ik werd net ook wakker. Wil je voor een inspectie of ontstopping het deksel verwijderen, moet het niet zo zijn dat je de buis kapot maakt. Dat ik daar nu niet aan gedacht heb.

  Ik wil nu het deksel weer aanbrengen. Waar kan ik dat het beste mee doen? Met pleistergips of iets dergelijks?
   

  Marcn88

  • #4
  Beste is riool vervangen voor pvc maar als u t gres wil laten zitten deksel eropkitten met een bitumenkit of een siliconenkit zodat deze wel weer verwijderbaar is
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Ik zou het deksel en de buis goed schoonmaken, na drogen dik celband op de buis of deksel plakken en het deksel met een paar rvs slangklemmen vast zetten.
  Met kit kan ook maar is veel lastiger weer los te krijgen met kans op breuk van buis of deksel.
   

  Marcn88

  • #6
  Als je er een mooje dikke ril kit tussen doet is deze zo weer los te snijden, maar zoals jan aangeeft kan ook of bij gebrek aan zulke grote slangklemmen een tyrap pakken
   

  Ton54

  • #7
  Bedankt voor het meedenken. Ik heb nu een rand van celband en het deksel voorzichtig met 2 spanbandjes vastgeklemd. Ik ga nu toch maar eens inventariseren wat er allemaal moet gebeuren om de gresbuizen te vervangen door pvc. Misschien samen met aantal buren die hetzelfde hebben meegemaakt die avond.
  Nogmaals mijn dank voor de suggesties.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #8
  De bergingscapaciteit van de huidige straatriolering is te klein voor de intensievere buien waar we meer en meer mee te maken krijgen. Door de druk op het riool en de toevoer van je eigen hwa zoek het water zich letterlijk een weg naar buiten.

  Oude gresbuizen zijn vaak verzwakt of beschadigd geraakt in de loop der jaren.

  Kijk of je bij je woning riool en HWA gescheiden kunt maken tot buiten de woning, en plaats in het riooldeel een terugslagklep. Daarmee voorkom je dat het water van je eigen HWA via het toilet omhoog komt.

  Uiteindelijk zal in de straat riool en HWA ook ooit gescheiden worden, en dan is het eenvoudig om de samenvoeging op te heffen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu