Overgang gresbuis 250mm naar 125mm PVC

Nachtwacht

 • #1
Goedendag,

na diverse verstoppingen vanwege wortelgroei op de gemeentegrond gaan ze daar iets aan doen. De gemeente gaat alles compleet vervangen en 125mm PVC leggen en die wil ik bij mij binnen meteen aansluiten. Wortels komen namelijk ook bij mij naar binnen en zitten ook al in de gresbuis bij mij binnen. Bij mij binnen ligt echter een gresbuis van 250mm doorsnee.

Ik zoek dus een overgangsstuk van gresbuis 250mm naar 125mm PVC. Die kan ik echter niet vinden.

Wat ik tot nu toe wel gevonden heb is een PVC naar PVC verloop van 250mm naar 125mm. Die zou ik dan weer op de gresbuis aan kunnen sluiten middels een flexibele sok / sok 250mm / 250mm

Ik ben daar niet een heel groot voorstander van omdat die weer vast wordt gezet met slangenklemmen en ik me dan afvraag, hoe betrouwbaar is dat over 10 jaar nog....

Helaas is het niet mogelijk de complete gresbuis te vervangen. Die loopt onder een betonvloer door en is niet bereikbaar.

Heeft iemand nog een ander / beter idee ? Dan hoor ik het graag.

Bij voorbaat dank
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Waar heb je die 250 gemeten heb je een situatie foto?
1673965758484.png
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Nachtwacht

Nachtwacht

 • #3
Dank voor je reactie. Het zal de 242 zijn. Hij is nog niet volledig uitgegraven of doorgezaagd, wel tot halverwege uitgegraven. Met 2 plankjes aan de zijkant omhoog gezet en gemeten. Ik kwam in de buurt van de 250 uit. Ging er dus vanuit dat 250 de standaard maat was, beetje rond getal, maar dat blijkt dus 242 te zijn.

Ik zal morgen ook een foto maken. Dan ga ik uitgraven (Gemeeente begint volgende week)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Je kunt ook een overgang maken naar 160 en dan naar buiten en daar gaan verlopen naar 125 dan loopt het geleidelijk af anders blijft water staan bij gres aan sluiting.
 
 • Like
Waarderingen: Nachtwacht

Nachtwacht

 • #5
Yep, zou ik ook heel tevreden mee zijn. Hoeft van mij ook zeker niet in 1 stap maar ik kom gewoon geen krimpmoffen of iets dergelijks tegen wat bij 242mm past.
 

Nachtwacht

 • #6
1673981677464.png


Daar zat ik ook over na te denken en dan aan de andere kant een PVC verloop 250 -> 125

Maar ik ben een beetje huiverig voor metaal en EPDM onder de grond...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Heb wel wat gevonden maar het wil niet in een keer.
Even een tekening gemaakt
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Charel en Nachtwacht

Nachtwacht

 • #8
Top, thanks, die oranje had ik ook al gezien maar alleen in Belgie. Ben zelf ook al 2 uur aan het zoeken en kwam alleen op die flexmof uit, ik denk dat dit een mooiere oplossing gaat zijn inderdaad.

Ik zie ook uit jouw eerdere afbeelding dat de binnendiameter van de gresbuis 202 is. Dan is er dus ook niet echt een opstaande rand met deze mof. Het excentrische verloopstuk zal die ook niet hebben dus dit lijkt me een hele mooie oplossing.

Hartelijk dank voor de genomen moeite !
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Nachtwacht

 • #9
IMG20230123112434.jpg
 

Nachtwacht

 • #10
IMG20230123144035.jpg
 

Nachtwacht

 • #11
Spulletjes allemaal gevonden. Moest wel speciaal besteld worden. Alles uitgegraven, zou uiteindelijk allemaal moeten lukken.

Hartelijk dank voor de hulp !
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Wel goede stevige werk handschoenen aan doen gres is vlijmscherp als het stuk is.

Succes met de klus.
 
 • Like
Waarderingen: Nachtwacht

Nachtwacht

 • #13
Als iemand deze overgang in de toekomst ooit nodig heeft, neem even contact met mij op. De klus liep uiteindelijk heel anders dan verwacht en gehoopt dus de overgang is uiteindelijk niet gebruikt en kan dus overgenomen worden als iemand hem nodig heeft.
 

Charel

 • #14
Wat was de reden dat het niet gelukt is met die overgang ? Het leek mij nochtans een goede oplossing.
En hoe is het dan wel opgelost ?
 

Nachtwacht

 • #15
Ja, dat had ik er meteen wel even bij kunnen zetten, excuus.

De straatkant helaas. Bij mij binnen was alles allemaal geregeld, helemaal vrij gemaakt etc. Kon er zo overheen geschoven worden.

Gemeente heeft de straat open gemaakt en toen bleken er allemaal kabels vlak langs de muur te lopen waaronder ook een heleboel oude kabels. Daarbij bleek ook dat de overgang die in de straat zat nog redelijk was en dat het grootste probleem de aansluiting op het riool was. Daarop is besloten dat ze het risico niet wilden nemen de kabels stuk te maken bij het weghalen van de oude buis en hebben ze alleen een nieuwe aansluiting gemaakt.

Ik heb boven op mijn gresbuis nu een stuk uitgezaagd zodat ik eventueel in de toekomst zelf kan doorspuiten als er toch iets mis gaat.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #16
die wortels zitten er in notime weer in gegroeit, ze hebben de weg al gevonden richting de openingen in de buis en bij doorspuiten worden alleen de wortels die in de buis zitten weggefreest maar ze zitten nog wel in de moffen en zullen weer snel aangroeien
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #17
wortels in rioolbuis - Google Zoeken
zelfs groeien bomen er in ze heeb zoveel kracht dat alles stuk gaat.
En een gat in buiss maken heb je weer een probleem bij want daar krijg je een verstopping van.
1691923103821.png
 

Nachtwacht

 • #18
Thanks. Inderdaad terechte bezwaren. Hopelijk heb ik het echter toch zo goed mogelijk afgevangen.

Alles is weggehakt en weggezaagd en alles rondom de gresbuis is nu nog open. De buis ligt nu niet meer onder het zand. Er zaten wortels van polsdikte, dat is nu allemaal weg zowel in als buiten de buis.. Ik kan nu dus ook goed zien of er nieuwe wortels weer door de muur heen groeien. Zal wel elk jaar een inspectie moeten doen maar de watermeter zit daar ook dus dat gaat eigenlijk vrij goed Ik kan er niet "omheen" of vergeten simpel gezegd. Het gat (8 bij 8) zit aan de bovenkant. Als dat daar gaat verstoppen zal het daar beginnen met overstromen, iets wat ik dan vermoedelijk snel ruik. Ik ben op zoek geweest naar een mof die ik er overheen kon plaatsten maar helaas niet te vinden. Nu dus afgedekt met plastic (stuk van een emmer, ook rond) en verzwaring. Is dus eenvoudig te controleren of dat mis gaat en als het mis gaat zal het daar snel genoeg naar buiten komen wat hopelijk niet gebeurt.

Alle tips adviezen en commentaren welkom als ik er toch iets aan kan verbeteren (anders dan alsnog de buis vervangen waar ik dan toch weer de gemeente voor nodig ga hebben want de gres loopt tot buiten en gaat pas op 50cm of iets verder over in 125pvc)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #19
Anders brand je er een stuk bitumenband over dat gat heen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #20
Een PVC klemzadel (zoek op keilinlaat 200 mm) icm een paar grote slangklemmen kan ook een oplossing zijn. Met een schroefdop erop heb je direct toegang om eea schoon te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu