Ontspanningsleiding(en) nodig of niet?

Bladzijde 17

  • #1
Allen,

Het volgende punt bij onze verbouwing is het vervangen/uitbreiden van de riolering. Het gaat om een bungalow waar alle toestellen op de begane grond staan.
Voor en achter buiten het huis liggen twee verzamelleidingen van 125mm deze komen samen en lopen naar de verzamelput van de gemeente (persriool). Beide zijn ongeveer 15 meter lang.
Alle toestellen hebben een eigen aansluiting op deze verzamelleidingen. Ik wil dit behouden en hier een aantal toestellen bij aansluiten. In de praktijk betekend dit dat de voorste verzamelleiding volledig wordt vervangen en de achterste blijft gehandhaafd.

De aansluitingen binnenshuis worden opgebouwd als volgt: (toilet, wastafel, bad, douche etc.)
1. Vanaf het sifon een excentrisch verloop naar de juiste diameter afhankelijk van het toestel.
2. Een bocht van 90 graden.
3. Een verticale leiding van +/- 70 cm.
4. 2x 45 graden met indien mogelijk een tussenstuk van 250mm.
5. Een horizontale leiding door de binnen en buitenmuur.
6. 45 graden bocht met indien mogelijk een tussenstuk van 250mm en een y stuk op de verzamelleiding van 125 met een excentrisch verloop.

Op de achterste verzamelleiding zitten de volgende toestellen in deze volgorde en de volgende diameters van sifon naar verzamelleiding:
1. vaatwasser; 50mm
2. gootsteen keuken; 50mm
3. afvoer wasmachine en droger; 40mm

Op de voorste verzamelleiding zitten de volgende toestellen in deze volgorde en de volgende diameters van sifon naar verzamelleiding:
1. toilet; 110mm
2. wasbakje toilet; 32 of 40mm
3. toilet2; 110mm
4. wasbak douchemeubel; 50mm
5. bad; 70mm
6. douche; 50mm
7. Afvoer vanaf CV; 32 of 40mm

Mijn vraag is nu of dit systeem kan werken zonder ontspanningsleidingen?
Ik heb geen grote standleidingen waar meerdere toestellen op aangesloten zitten, maar wel 10 korte verticale leidingen. Dit zou je standleidingen kunnen noemen. Ik zie niet hoe ik praktisch ontlastingsleidingen kan toepassen. Ik zie het namelijk niet zitten om 10 keer een leiding door de muur te frezen naar het dak vanaf de begane grond.
Graag jullie input!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Wel een lang verhaal heb het niet alles gelezen maar je moet wel een ontspanning hebben.
In sommige huizen hebben ze de regen afvoeren voor en achter als ontspanning van de horizontale leiding.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat misschien handig is om te weten dat mensen uit de praktijk of die graag met hun handen werken beter met plaatjes kan bedienen. Ik in iedergeval wel.
 

Dimkal

  • #4
Beantwoorden is niet eenvoudig zo zonder tekeningen.
1 ontspanningsleiding naar het dak zou voldoende moeten zijn. Van daaruit starten met de closets, die zijn het meest verstorend in je afvoer. Bovenstrooms van de closets geen (kleinere) aansluitingen toepassen, daarvan kunnen de sifons leeg gezogen worden. 1,5mtr na aansluiting van een closet pas de volgende aansluiting maken. Closets alleen liggend laten instromen op de verzamelleiding, de andere aansluitingen mogen wel van bovenaf onder 45 graden met de stroom mee worden aangesloten (bij voorkeur liggend). Verder zijn er nog veel meer mitsen en maren, zoals diameters, afschot bochten etc. etc.. maar dan hebben we meer info nodig.
 

Bladzijde 17

  • #5
Hierbij twee tekeningen. Een layout (bovenaanzicht) en een tekening van de typische aansluiting die ik overal wil uitvoeren. op de typische aansluiting heb ik niet de exacte diameters aangegeven, omdat dit bij elk toestel anders is.
Gezien het beperkte hoogteverschil, vraag ik me dus af of ontspanningsleidingen nodig zijn op de horizontale verzamelleidingen en toestelleidingen.
Alle aansluitingen op de verzamelleidingen worden liggend met 45 graden en een ystuk gemaakt.
Ook bij de douche. op de tekening heb ik dit niet goed aangegeven. deze zal ook onder 45 graden binnen komen.

Layout riolering.png typische aansluiting.PNG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Naamloos.jpg

70 mm is HWA maat moet 75 zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu