Ontluchting door gevel

Stef92

  • #1
Hoi,

Even een korte beschrijving van de situatie: vorig jaar is er door een installateur een wc en wastafel op de eerste verdieping geplaatst, maar is er geen ontluchting aangelegd. Daar hebben wij eigenlijk nooit echt last van gehad het afgelopen jaar. De ontluchting gebeurde tot voor kort (volgens mij) via de hemelwaterafvoer, maar deze hebben wij afgekoppeld. Met de hevige regenbuien van de laatste tijd komt het voor dat de wc's beginnen te borrelen omdat de riolering op straat het niet meer verwerkt krijgt. Volgens mij borrelen de wc's omdat er geen ontluchting aanwezig is. Nu ben ik aan het denken om toch nog een ontluchting aan te leggen om het borrelen te voorkomen. Normaal gebeurt de ontluchting via het dak, maar is dat ook mogelijk via de zijgevel? De enige plek waar ik een ontluchting kan aanleggen is op zolder niet meer bereikbaar voor mij, aangezien het dak geïsoleerd is. Bijgevoegd een simpele schets van hoe ik het zou kunnen doen. Is dat mogelijk en functioneel? Alvast bedankt!

Groet,

Stef

Ontluchting.jpg
 

ABCDE

  • #2
Nee bah. Je kunt gewoon door geïsoleerd dak heen boren / gatzagen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Het is wel mogelijk maar dan moeten geen lucht in laat ergens wezen.
Geen dakramen uitbouwen want dan krijg je stank.
 

Stef92

  • #4
Hmm, ramen zijn er niet en komen er ook niet, maar er komt op dezelfde gevel wel een luchtin- en uitlaat van het ventilatiesysteem. Die komt iets hoger te zitten. Dat lijkt me dan niet wenselijk. Tenzij ik ervoor zorg dat de ontluchting hoger komt? Zijn er verder nog andere opties, of blijft dan alleen via het dak over?
 

ABCDE

  • #5
Via de gevel is ook smerig ivm condens.

Riool ontspanning gaat niet voor niks eh... altijd via het dak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De afstand tussen de luchtinlaat van je ventilatie en rioolontspanning kan je zelf bepalen via deze tool. Het is zinvol om je huidige uitlaat van ventilatie ook even te checken :idea:
 

Stef92

  • #7
Bedankt voor de tool IJkenhout, daar ga ik eens naar kijken. Er is nu nog geen ventilatiesysteem, dus ook nog geen in- en uitlaat. Ik weet voldoende dat het kan door de gevel, dan moet ik zelf nog even nagaan of het kan ivm afstand tot inlaat van het ventilatiesysteem. En anders moet ik iets anders verzinnen.

Groet,

Stef
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Het is iets wat heel veel installateurs en aannemers helaas nog verkeerd doen. Het is een beetje zonde voor je gezondheid om vuile lucht aan te zuigen.

Inlaat in gevel en afvoer op dak werkt een stuk beter.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je weet hoeveel vocht eruit een de ontspanning van het riool komt had je deze vraag nooit gesteld.
Het dak is de enige plek waar de ontluchting als buis eindigt.
 

Stef92

  • #10
Ik heb inderdaad geen idee hoeveel vocht er uit een ontspanningsleiding komt dat klopt. Ik ga toch nog eens bekijken of het niet mogelijk is via het dak. Verder vroeg ik me af of een terugslagklep dit probleem ook niet op lost? Er kan dan geen rioolwater meer naar ons huis toe komen, dus de druk in de riolering ook niet lijkt mij aangezien de klep dicht geduwd wordt. Klopt deze redenering (los van het feit of dat de correcte werkwijze is of niet)?

Groet,

Stef
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zat nog "toevallig" in de NEN 3215 te bladeren. Volgens mij moet je dit zo interpreteren dat een ontspanningsleiding verplicht in het dak moet.

4.2.6.5 Positie op het dak
De uitmonding van een ontspanningsleiding van de gebouwriolering moet zich zo op het dak (uitwendige scheidingsconstructie met een inwendige hoek met de horizontaal van minder dan 75°) bevinden dat geen uitwendig afstromend vocht en/of van buiten afkomstig afval (zoals bladeren) de ontspanningsleiding binnen kan treden of kan afsluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Stef92 en ABCDE

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu