Ontluchting WC door tweede standleiding

Oebydoeby

  • #1
Hoi,

Ik ben al vaak geholpen door de artikelen door te lezen op dit forum maar dit kom ik nog niet tegen. We veel artikelen over ontluchting naar het dak gelezen.

Ik ben bezig met het maken van een nieuwe badkamer in voorheen een slaapkamer. Probleem waar ik tegenaan loop is de ontluchting van de standleiding. Ik kan niet door naar het dak helaas. wel heb ik voor de WC een afvoer naar het riool en een aparte afvoer met WTW buis voor de douche en bad. Vraag is kan ik die op elkaar laten ontluchten? Ik heb een schets gemaakt en hopelijk is die duidelijk. Ik wil dan dus de groene lus maken waar geen water door gaat maar alleen lucht.

rood= 50mm leiding vanaf douche/bad
Zwart= de 110mm vanaf de wc naar de 125mm horizontale leiding in de kruipruimte
paars= bestaande standleiding met een ontluchting op het dak waar nu ook de bestaande badkamer aan aangesloten is
groen= mijn voorstel om achter het reservoir van de wc een luchtverbinding te maken met 50mm buis van de 50mm naar de 110mm

Zo zou bij het doortrekken van de wc de 50mm standleiding als ontluchting kunnen werken en bij het weg laten lopen van het douche/badwater de 110mm leiding voor ontluchting zorgen. klonk mij een goed idee maar misschien is het wel heel dom door iets dat ik niet overzie.

 

Oebydoeby

  • #2
Zo zou bij het doortrekken van de wc de 50mm standleiding als ontluchting kunnen werken en bij het weg laten lopen van het douche/badwater de 110mm leiding voor ontluchting zorgen. klonk mij een goed idee maar misschien is het wel heel dom door iets dat ik niet overzie.
 

Bouwtux

  • #3
Over het idee... tja, "gerotzooi" zou men waarschijnlijk zeggen, maar ik denk dat het wel kan werken.
Is het trouwens zo dat die 50mm en 110mm leiding niet eerder worden samengevoegd dan bij de verzamelleiding? Dat is wat vreemd toch? Of is dat nu juist expres vanwege deze oplossing? Ja dat zal het wel zijn ja.

Ik begrijp zelf trouwens maar weinig van de wijze van ontluchting die aanbevolen wordt. 75mm?? In godsnaam, waarom? Alsof 32mm niet al voldoende lucht zou kunnen aanvoeren. Zelfs een 16mm pijpje is in theorie ruim voldoende voor ontluchting. Dus ik trek wel meer in twijfel over de gangbare manier van werken. En dan scheldt men op mij en zegt dat ik een amateur ben die het niet snapt. Ach tja. Zal wel :) ;)
 

Oebydoeby

  • #4
Bedankt voor het meedenken. Ja een echte pro zou dit wellicht vervloeken. Maar ja soms moet je een beetje creatief zijn zolang het maar veilig is en geen grotere problemen geeft.
ja de reden is vooral omdat er een WTW buis zit achter de douche afvoer en daarom apart naar de verzamelleiding gaan
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Je hebt nu wel kans, dat bij het doorspoelen van de wc, vacuüm wordt getrokken in de afvoer van de douche en bad.
En dat zo de sifons leeg worden getrokken.

Daar is ook een ontspanning leiding voor bedoeld, om dat te voorkomen, en zoals hier in dit topic vermeld wordt, is een leidinkje van 16 mm echt niet voldoende hier voor.

Zoek maar eens een beetje op dit forum, dan kun je veel lezen over be- en ontluchting van het riool

Een leiding van 40 mm door het dak,is al meer, als helemaal niets.
Die leiding zou je in de muur kunnen slijpen, naar de zolder, en zo naar buiten.

Beter nu meteen goed doen, als straks met problemen zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mij lijkt ook dat die lus het vacuum trekken kan voorkomen.
 

Bouwtux

  • #7
Beste Peter,

Ik beweerde niet dat een 16mm buis voldoende zou zijn, maar dat 16mm mogelijk voldoende zou kunnen zijn ('mits' dus). Water gaat immers ook door een 16mm buis, en water ondervindt meer wrijving dan lucht.

Wat ik beweerde is dat een 32mm buis voldoende behoort te zijn. Ga maar na; de lucht moet dan ofwel door een 40mm buis waarin een sifon zit gevuld met water, ofwel door een 32mm buis zonder obstakels. Dat wint die 32mm buis vrijwel altijd, zolang de lengte niet extreem is.

Ook realiseer ik me dat de norm voorschrijft dat de ontspanningsleiding hooguit 1 maatje kleiner mag zijn dan de standleiding. Dus jullie adviseren correct; mijn kritiek is op die norm zelf, niet op wat hier wordt geadviseerd.

Wel vind ik dat je als particuliere klusser best mag afwijken van de norm, mits dat geen nadeel of gevaar oplevert. Voor vakmensen geldt die vrijheid natuurlijk niet, daar geldt dat de norm de norm is... anders wordt het een zootje. Maar dan nog kan de norm onredelijk zijn, of achterhaald, of teveel toegespitst op extreme situaties.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het lijkt me verstandig het forum verder niet te vervuilen met zaken die niets met de klus te doen hebben maar alleen om uw persoonlijke mening over over normen en gangbare procedures te etaleren.
Dat u er vragen bij stelt moet u zelf weten maar niet op het forum, we hanteren hier de normen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Een klusser die de normen en wetgeving niet kent, kan ook niet het onderscheid maken tussen wel of geen gevaarlijke situatie. Wetgeving is verplicht en verwijst naar normen. Ik zou niet graag een woning betrekken waar iemand met uw denkwijze aan het klussen is geweest.
 

Oebydoeby

  • #10
Ok. even los van een 16mm leiding. ik ben van plan de verbinding te maken met een 50mm PVC. verder heb ik alleen maar 45gr bochten wat een soepele afvoer ook zou moeten helpen. dat het niet de norm is dat zal best maar als het werkt en geen gevaarlijke situatie geeft en niet meer problemen gaat geven dan zonder die verbinding dan ben ik tevreden. het alternatief is geen ontluchting.
 

Bouwtux

  • #11
Walker:

Beetje kortzichtige reactie hoor. Waar ik voor pleit is dat je gewoon je boerenverstand erbij gebruikt.

En ironisch dat je dat zegt: ik heb net een nieuwe woning betrokken, waar een badkamer is gemaakt door te tegelen rechtstreeks op de vloerplanken, en met een keuken waar alle elektradozen onbereikbaar zijn achter een gipswandje achter de keukenkastjes. Oh en de gehele vloer plus balkenlaag BG is weggerot in de afgelopen decennia mede doordat er geen ventilatie meer was in de kruipruimte door toedoen van spouwmuurisolatie die de renovatiekokers had verstopt.

En raad eens? Allemaal gedaan door "vaklui": Ik heb de facturen van de werkzaamheden gekregen, zat bij de documentatie van de vorige eigenaars.

Zulke idioterie zou nooit bij mij, amateurklusser, zijn opgekomen. Daar sta je nou met je normen...


En: Ik ken de normen nu juist wel, anders had ik ook niet kunnen zeggen "in de norm staat dit, en dat is eigenlijk wel een beetje lachwekkend".

Verder is het weer typisch. Val mij aan omdat ik de heilige normen niet per se wil volgen tegen elke prijs, maar niemand die me met wat wetenschappelijke onderbouwing kan uitleggen waarom er een 75mm buis nodig is voor ontluchting. En dat terwijl de ontluchtingspijp in vrijwel alle gevallen kort is; immers tot aan de bovenste woonlaag is het doorgaans een standleiding, en dus 110mm.

Als je stopt met nadenken en alleen braaf doet wat er op papier staat dan ben je m.i. juist verkeerd bezig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Dat is geen nieuwe woning, want die zou nooit door een opleverkeuring zijn gekomen. En blijkbaar heb jij ook niet de moeite genomen om een aankoopkeuring te laten doen. Of heb je zelf deze zaken niet onderkend tijdens de bezichtigingen.

Ook in een bestaande woning kunnen beunhazen aan het werk geweest zijn. In de categorie: "vroeg van school en nooit bijgeleerd". Ze zullen best wel een factuur gestuurd hebben, niet alle beunhazen werken zwart.

Ik kom in mijn werk vaak genoeg tegen dat alle verwerkingsvoorschriften aan de kant worden gegooid, en men maar wat doet. Als het niet goed is krijg je als leverancier gewoon een claim aan je broek. "zorg maar dat je het oplost".
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Zoals al eerder aangegeven, kijk maar eens hier hoe het een beetje gaat met be en ontluchting, en het gebruik van bochten en t stukken in een afvoer leiding systeem.

Daar kun je goed zien, hoe het een en ander wel en niet aangesloten moet worden, en waarom.



Wil niet zeggen, dat iedereen het zo doet, maar zo hoort het wel om problemen te voorkomen.
En ook vakmensen maken wel eens fouten.
Maar niet iedereen is een vakman, al denken ze zelf van wel.
 

Bouwtux

  • #14
Walker:

Geen nieuwbouw nee. Wel nieuw in de zin van: net gekocht. En wat weet jij er nu van? Ik heb wel een bouwkundige keuring laten doen, en sommige van de problemen waren daardoor bekend. Maar noem mij maar eens een bouwkundig ingenieur die bij een keuring de verlaagde plafonds wegsloopt om te kijken of er wel met centraaldozen is gewerkt. Zo werkt dat niet.

En wat betreft claimen: snap je de woningmarkt wel? Je koopt soms gewoon bewust een kluswoning. En die aannemer uit 1999 ziet je aankomen met je claim. Daarbij komt dat als je al iets te vorderen hebt dat is op de verkopers, nimmer op de aannemers van destijds.

Neemt niet weg dat elke onaangename verrassing er weer eentje is. En we kennen allemaal het werk van "vaklui" en dat is soms om te huilen zo slecht. En nee niet beunhazen die zich vaklui noemen, zo makkelijk kom je er niet mee weg. Er zit echt uitschot tussen de vaklui helaas, en dat weten we allemaal best...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Wilt u nou eens ophouden met al die bedenkingen en aanmerkingen.
Die lange verhalen voegen niets toe en het hele verhaal wordt er onduidelijk van.

Gaat u zich weer bezondigen aan verhalen etc. die niet nodig zijn worden die vanaf nu verwijderd.
 

HetMes

  • #16
Rijkelijk laat in de discussie, maar aangezien ik eenzelfde probleem heb, wellicht nuttige om even in te gaan op het verschil tussen BEluchting en ONTluchting.

Het leegtrekken van de sifons door onderdruk bij afvoer van afvalwater kan eventueel verholpen worden men een binnenbeluchter, en daarvoor hoeft men niet door het dak.

De overdruk die ontstaat onderin het huis (ook door druk van het stadsriool bij hevige regenval bijvoorbeeld), wordt nog steeds door de bestaande standleiding met dakdoorvoer afgehandeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu