Ontgrijzen hardhouten vlonder

Prelude0208

  • #1
Hallo specialisten,

Ik heb een massaranduba hardhouten vlonder van ca. 35m2. Deze is na 3 jaar al behoorlijk vergrijsd, en eigenlijk zou ik deze weer in zijn oorspronkelijke kleur willen terugbrengen en deze vervolgens met een vlonderolie willen afwerken.

Nu heb ik van een bouwmarkt merk, Verfijn, ontgrijzer gebruikt en flink zitten schrobben. Echter het resultaat is dat ik tussen het grijs door het nodige oorspronkelijke bruin zie, maar het merendeel van de geteste delen op de plank zijn nog grijs. Is dit geen goede ontgrijzer, doe ik het misschien niet goed of verwacht ik te veel? Ik kwast eerst de ontgrijzer in, wacht ca. 5-10 minuten en schrob vervolgens met veel water de plank schoon. Vervolgens opdrogen en sja, dan krijg ik dus wat ik krijg.
Is dit geen goede ontgrijzer, doe ik het misschien niet goed?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die planken worden nooit meer de oorspronkelijke kleur.
als je ze in de olie zet worden se wel een stuk donkerder
 

Prelude0208

  • #3
Die olie ga ik sowieso gebruiken. Maar zou een ontgrijzer nog nut hebben of maakt dat in het eindresultaat na het olien niet zo veel uit? En welke ontgrijzer zou ik dan het beste kunnen gebruiken? Of zijn alle merken quasi hetzelfde?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4

152jurgen

  • #5
Je hebt ook een heel gamma aan olieën met een kleurtint. Zo kan je de oorspronkelijke kleur weer benaderen. Maar echt helemaal zoals het was krijg je het nooit meer. Maar er zijn wel goede producten.

Persoonlijk zou ik het grijs laten worden, maar dat is natuurlijk helemaal je vraag niet...

Vroeger wilde ik ook steeds de natuurlijke/oorspronkelijke kleur behouden (ik heb nogal veel hout, zowel binnen als buiten), maar dat is eigenlijk onmogelijk en de meeste gekleurde olieën vind ik (persoonlijk!) na een tijdje eerder ontsierend (en ik heb heel wat geprobeerd), want dat is ook erg arbeids intensief. Je moet best wel geregeld nieuwe olie aanbrengen.

Groeten,

Jurgen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mijn vlonder staat in de lijnolie
(dat is niet zo duur en werkt net zo goed)

je hout wordt er een paar tinten donkerder van maar dat vind ik persoonlijk niet verkeerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu