Plaatsen lange hardhouten palen in beton

Stefanovic72

  • #1
Hallo,

Eerst even een korte introductie over de klus.

3 weken geleden heb ik een scherm achterin mijn tuin geplaatst van 5,70m hoog. De tuin van onze achterburen ligt ruim 2 meter hoger dan onze tuin en zij hebben een coniferenhaag die vanaf ons grondniveau 6 meter hoog is. De coniferenhaag is erg lelijk geworden aan onze kant.
Wij hebben in onze tuin enkele jaren geleden al hedera geplant welke nu zo 2,30 m hoog is (zo hoog als het niveau vd buren dus). De hedera willen we graag omhoog door laten groeien. Dat is dus de reden van het hoge scherm. Het leek ons het mooiste om die zo hoog te maken als de coniferen. Misschien was dat achteraf gezien niet zo'n goed idee.

Het scherm plaatsen is wel gelukt maar ik vraag me echt af of deze zal blijven staan. Ik heb gekozen voor een constructie van aluminium steigerbuis (33 mm). Deze staan vast aan een stevig hekwerk. Er staat een buis om de 2m.

In de afgelopen weken is er nog niet echt veel wind geweest maar toch gaat het scherm behoorlijk heen en weer, het vangt veel wind en wind is sterk. Bij een storm zou ik geen lekker gevoel hebben.

Nu heb ik bedacht om hardhouten palen van 5 meter lengte (doorsnede 85x85mm) achter de aluminium buizen te zetten ter versteviging. De hardhouten palen gaan ongeveer 70 cm de grond in en dan wil ik turbo beton (beton dat je niet hoef te mengen) in het gat storten. De palen werden vandaag geleverd maar ik schrik van het enorme gewicht.

Mijn vraag:
Als ik een hardhouten paal van 5 meter ongeveer 70 cm in de grond laat zakken en ik stort snelbeton. Wellicht 2 zakken (circa 40 cm hoogte) per paal. Staat dit dan stevig genoeg?


PS: Het gewicht aan het totale scherm is niet heel veel. Vrij licht gaas met daar tegenaan heidenmatten.

Alvast dan voor de reacties.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Normaal gesproken geldt voor palen 1/3 in de grond, 2/3 erboven... Beton voorkomt wegzakken en enige scheefstand, maar voor de stabiliteit heb je echt een diepe verankering nodig. Ik zou minimaal 1,5 diep in de bodem verankeren icm beton.
 

Stefanovic72

  • #3
@Walker: dank voor het antwoord.Wat bedoel je met 'in de bodem verankeren'. Gewoon alleen dieper proberen te graven (lastig genoeg) of dan ook nog een extra verankering aanbrengen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ipv graven kun je ook een grondboor gebruiken. Daarmee kun je smalle diepe gaten maken. En rond het gat stort je dan het (snel)beton.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Als het hele scherm is dichtgegroeid, is 85x85 mm bij deze hoogte van 5,50m hoh 2m niet sterk genoeg. Kijk bijvoorbeeld eens naar een bewegwijzeringsbord. Dit vangt ook vol de wind en de buis is echt wel wat groter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu