Onrustig licht

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wie helpt mij aan een oplossing????

In maart dit jaar halogeenlampen gekocht van het merk Steinhauer. Dit zijn wand, vloer en hanglampen, 220V 40W lampen met ingebouwde electronische dimmers.

Sinds wij deze lampen hebben doet zich het volgende voor: Alle halogeen lampen gaan tegelijk zwakker en feller branden. Omdat het om zeven lampen gaat met 14 lampjes wordt de woonkamer dus iedere keer lichter en donkerder. Dit is vreselijk irritant. Tijdens een periode van spanning meten, zag ik het volgende; de spanning wisselt continu tussen de 224 en 228 Volt, op onregelmatige momenten springt de spanning iets omhoog en schommelt tussen 229 en 232 Volt, op dat moment gaan alle lampen feller branden. Vervolgens gebeurt het in omgekeerde volgorde en gaat alles weer zwakker branden.

De firma Steinhauer geeft alle medewerking en heeft al nieuwe soorten lampjes opgestuurd en van een aantal lampen de dimmers vervangen voor een ander type, dit helpt niet en Steinhauer zegt niet te weten wat ze nog moeten doen, ze willen wel, maar kunnen niet.

Dan Eneco, heeft complete medewerking gegeven, hebben in een vijftal bezoeken, achtereenvolgens de hoofleiding en hoofdzekeringkast vervangen. Vervolgens alles nagelopen, maar ook dat lostte het probleem niet op. Tenslotte hebben zij gedurende 10 dagen een schrijvende meter geplaatst. Op deze meter was duidelijk te zien wat ik al eerder schreef, spanningswisselingen. Ik heb een paar avonden de tijden bijgehouden dat de lampen in sterkte wisselden en deze tijden kwamen overeen met de door Eneco gemeten spanningswisselingen.

Tot zover dus helder, alleen zowel Eneco als Steinhauer zeggen hier niets aan te kunnen doen, de enige tip kwam van een Eneco ingenieur die mij adviseerde spanningsstabilisatoren aan te schaffen.

Concreet heb ik de vraag, wie kent dit probleem en wie heeft de oplossing. Wie weet iets over spanningsstabilisatoren. Ik hoop echt hier het antwoord te krijgen, want inmiddels zijn we het aardig zat dat geknipper.

Alvast bedankt voor de reacties.
Rien
 
Stabilistatoren in woningen ben ik nog nooit tegengekomen.Een beetje fluctuatie op het net is normaal maar als het echt knipperen is dna is er iets anders loos.
Eneco heeft gemeten en erkent de fluctuaties, dan kunnen ze ook kijken waar dat weg komt.
Ben jij de enige of heeft de hele wijk er last van of woon je afgelegen?
Het klinkt nl als of een slechte grondkabel of een overbelaste/ zeer zwaar belaste wijktrafo.

Een ferromagnetische stabilisator voor een complete woning gaat flink in de papieren lopen.
Een zware UPS doet hetzelfde alleen kost deze ook de nodige euro's.
een kleine UPS van ca 500 a 750 watt voor alleen de lichtpunten is op marktplaats wel te verkrijgen voor een paar euro, je moet dan alleen een setje nieuwe accu's steken.

Spaarlampen hebben minder last van spannings fluctuaties.
 
Hieronder de reactie van Eneco (in rood)

Het blijkt dat als uw eigen registratie naast de meetresultaten worden gelegd, de tijdstippen van de spanningsfluctuaties overeenkomen met het spanningsverloop op het overdrachtspunt. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de door u waargenomen wisselingen niet in uw eigen installatie, maar vanuit het voedende net worden veroorzaakt. Een verklaring ervoor is dat door veranderingen in belasting van het elektriciteitsnet de spanning vanuit de u voedende ruimtes automatisch wordt bijgeregeld. Dit gaat in stapjes van ca 3-8 Volt. Tevens is het mogelijk dat de spanning in het net iets fluctueert door in en uitschakelen van apparatuur in uw omgeving. Dit is een normaal verschijnsel van een in werking zijnd elektriciteitsnet, en zolang de spanning binnen de normgrenzen blijft, geen reden tot actie aan de zijde van de netbeheerder. Bij de verlichting in uw woning leiden de fluctuaties tot door u waarneembare verschillen in lichtintensiteit. Naar verluid worden dit soort spanningsveranderingen niet door iedereen waargenomen, omdat niet iedereen even gevoelig is voor kleine fluctuaties in bv. lichtsterkte. Het is daarbij zeer goed mogelijk dat door de huidige vorm van (halogeen-)verlichting de fluctaties, welke altijd al aanwezig waren, extra goed waarneembaar zijn. Een mogelijke oplossing kan zijn het plaatsen van zgn. spanningsstabilisatoren waardoor de fluctuaties worden gladgestreken.

Het probleem doet zich dus alleen voor bij de halogeen lampen met dimmer. De overige lampen hebben er geen last van. Kennelijk zijn de dimmers dusdanig gevoelig dat ze op de fluctuaties reageren. Volgens mij heeft in de buurt (ca. 25 woningen) niemand er last van.
 
Dan vraag ik mij toch af wat de kwaliteit is van de geleverde spanning.

Is het wel verse stroom?( :mrgreen: )

Wat ik eigenlijk bedoel:

Spanning is een golfvorm en als het goed is is deze effectief 230v +/- 10%.

U meet de effectieve spanning als 224-232V maar helaas is dit ook afhankelijk van de golfvorm van de spanning, normaal is het een mooie sinus vorm maar door schakelende apparaten ed kan die golfvorm worden verstoort en deze kan dan op verschillende plaatsen een dipje gaan vertonen.
Als nu jouw dimmers op die dip reageren door het licht iets te dimmen of zelfs even uit te schakelen(heel kort).
Dit is na te meten met een Power Quality Analyser.Deze geeft niet alleen de effectieve spanning weer maar ook afwijkende golfvormen.

Juist de afwijkingen zijn belangrijk omdat dimmers de golf gebruiken om het juiste werkpunt te bepalen.

Vraag je netbeheerder eens naar een geschikte stabilizer.
Zij adviseren het dus ze zullen ook wel een merk hebben
 
Zie hier de link die Eneco mij mailde, maar ehh beetje overdreven voor een woonhuis met halogeenlampjes???

Spannings stabilisator.

Waar moet ik zo'n apparaat plaatsen? Kan ik eerst mijn meterkast verbouwen.
 
Stabilizers zijn volgens mij prijzig, iig te prijzig voor een normale woning.
Om die dingen te kunnen gebruiken zal je installatie behoorlijk aangepast worden.

Kan je de dimmers verwijderen?Zodat je kan zien of een lamp zonder dimmer nog zo knippert.
Mogelijk is de dimmer wel iets aan te passen zodat je er geen last meer van hebt.
 
De dimmers verwijderen zal het probleem niet zijn, dat is wel te knutselen. Maar de dimmers aanpassen wordt een ander verhaal, ik heb er geen verstand van.
Het rare is wel dat Steinhauer de lampen in haar laboratorium getest heeft en daar niets constateerde, toch andere dimmers er op gezet, maar dat hielp niet.
Zonder dimmers kan ik de lampen niet laten branden, wat dat is te fel.
 
Dan is het mij wel duidelijk, je dimmers worden bedreven op een lage intensiteit, dit maakt ze gevoeliger voor snelle spanningsveranderingen.
Als die veranderingen vooral in het eerste deel van de spanningsgolf zitten hebben die een zeer groot effect op de uiteindelijke lichtsterkte.

Kan je een kleiner vermogen lampje erin zetten?bv. 20 watt.
Hierdoor moet je de dimmer verder open zetten om dezelfde lichtsterkte te krijgen.Hierdoor veranderd het werkpunt van de dimmer van het begin naar het midden of zelfs het einde van de golf en zal een verstoring minder effect hebben.
 
Het zijn van die dikke lampjes met twee gebogen pinnen onderaan (Osram 1003 230V 40W), ik heb me laten vertellen dat die minimaal 40W zijn, maar we gaan eens informeren, het is het proberen waard.
 
Ik heb even zitten googelen en er zijn lampjes met minder watt, maar wat ik ook tegen kwam zijnG9 lampjes in LED uitvoering van 3,5W, zijn wel duur (15,95 pst) de vraag is nu wat heeft de meeste kans van slagen een halogeen G9 van bijv. 20 of 25 W, of de G9 LED van 3,5W?
 
LED lampjes zijn er in twee soorten niet en wel dimbaar, maar het gaat over want ze zijn te lang en komen 2 cm onder het kapje uit, we gaan dus maar 20W proberen.
 
Dat klopt maar een dimmer wil een minimale last zien en leds zitten daar ruim onder, dus werkt dan de dimmer niet goed meer.
 
Even een vraag tussendoor, ik moet het nog gaan testen, maar ik heb internet via het stopcontact, nou blijkt uit de metingen dat de spanningsfluctuaties overeenkomen met de lichtfluctuaties, maar kan internet via het stopcontact invloed hierop hebben?
 
Oke dan weten we dat ook weer. Het blijft al met al een vreemd verhaal. Zowel Stedin, als Steinhauer als enkele elctriciens en tenslotte het bedrijf wat de halogeenlampjes verkoopt hebben ooit van dit probleem gehoord. Het lijkt er dus op dat ik de enige ben, dan zou je toch gaan denken dat er iets op het lichtnet gebeurd waar deze lampen op reageren. Maar de metingen bevestigen dat de spanningsfluctuaties de oorzaak zijn, alleen heel vreemd dat ik de enige ben die daar last van heeft. Het blijft onbegrijpelijk.
 
Die fluctuaties zijn te klein voor zo'n groot effect.
Waarschijnlijk zijn er veel zwaardere verstoringen die de dimmers in de war schoppen, deze verstoringen zijn echter zo kort dat ze niet direct met een schrijver meetbaar zijn, deze meet nl vaak alleen de gemiddelde spanningshoogte.
Het fenomeen is niet nieuw en zeker niet onbekend, je hebt een power quality analyzer nodig om de grondstoring te vinden die zorgt voor de verstoring van je dimmers.
 
Dit staat in de netcode, de regels waaraan de leverancier en afnemer zich moeten houden:
Code:
<i>
</i>Langzame
spanningsvariatie
Voor netten Un &#8804; 1kV&#58;
• Un +/- 10% voor 95% van de over 10 minuten gemiddelde waarden gedurende 1 week
• Un +10 / -15% voor alle over 10 minuten gemiddelde waarden
Voor netten 1kV < Uc < 35 kV&#58;
• Uc +/- 10% voor 95% van de over 10 minuten gemiddelde waarden gedurende 1 week
• Uc +10 / -15% voor alle over 10 minuten gemiddelde waarden
Voor netten Uc &#8805; 35 kV&#58;
• Uc +/- 10% voor 99,9% van de over 10 minuten gemiddelde waarden gedurende een
beschouwingperiode van een week.
Snelle
spanningsvariatie
Voor netten Un &#8804; 1 kV&#58;
• &#8804; 10% Un
• &#8804; 3% Un in situatie zonder uitval van productie, grote afnemers of verbindingen
• PLT &#8804; 1 gedurende 95% van de over 10 minuten voortschrijdende gemiddelde waarden gedurende
een beschouwingperiode van een week.
• PLT &#8804; 5 voor alle over 10 minuten voortschrijdende gemiddelde waarden gedurende een
beschouwingperiode van een week.
Voor netten 1kV < Uc < 35 kV&#58;
• &#8804; 10% Uc
• &#8804; 3% Uc in situatie zonder uitval van productie, grote afnemers of verbindingen
• PLT &#8804; 1 gedurende 95% van de over 10 minuten voortschrijdende gemiddelde waarden gedurende
een beschouwingperiode van een week.
• PLT &#8804; 5 voor alle over 10 minuten voortschrijdende gemiddelde waarden gedurende een
beschouwingperiode van een week.
Voor netten Uc &#8805; 35 kV&#58;
• &#8804; 10% Uc
• &#8804; 3% Uc in situatie zonder uitval van productie, grote afnemers of verbindingen
• PLT &#8804; 1 gedurende 95% van de over 10 minuten voortschrijdende gemiddelde waarden gedurende
een beschouwingperiode van een week.
• PLT &#8804; 5 voor alle over 10 minuten voortschrijdende gemiddelde waarden gedurende een
beschouwingperiode van een week.

Ik denk dat het eerste stuk betrekking heeft op jouw probleem.
ze meten de gemiddelde waarde over 10 minuten gedurende 1 week.
Als dan blijkt dat 95% van die gemiddelde waarden voldoen aan 230v +/- 10% dan leveren ze de juiste spanning.
Snelle wisselingen of verstoringen worden dus gewoon uit gemiddeld, en juist van die verstoringen gaan je dimmers over de zeik.
 
Dat ziet er bekend uit, want in de mail die ik van ze gehad heb, staat ook iets over norm en dat ze daar binnen blijven, maar goed. Ik heb inmiddels drie lampjes vervangen voor 25W en de dimmers dus verder opengedraaid, nu lijkt het er op dat inderdaad deze lampjes niet meer reageren, behalve dat ze heel af en toe een flikkering geven. Ik ga nu alles voor 25W vervangen en kijken of het over is, zodra ik meer weet laat ik het horen.
 
Nou, van bijna alle lampen de lampjes vervangen voor 25W ipv 40W, en het is een stuk minder, het is nog niet helemaal over, maar niet meer zo irritant als eerst. Ik denk dat ik het er maar bij moet laten zitten, ik zie toch geen definitieve (goedkope) oplossing. In ieder geval bedankt voor de tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan