Onderzijde broodjesvloer isoleren?!

Frenk

  • #1
Hallo, ik heb een hoop threads gelezen mbt de info over hoe ik de onderkant van mijn vloer moet isoleren. Nu heb ik nog een optie die ik nog niet voorbij heb zien komen.

Het betreft in mijn geval een betonnen "broodjesvloer" met een ingefreesde vloerverwarming. De kruipruimte is ongeveer 60 cm hoog en de zandgrond voelt zeer droog. Vooralsnog heb ik het plan om glaswolplaten tegen de vloer te hangen. Chips en thermokussens nemen mij teveel plaats weg in de kruipruimte om deze in voorkomend geval te kunnen gebruiken.

Nu werd ik er vanmorgen door een verwarmingsmonteur op gewezen dat ik ook de noppenfolie waar normaliter de waterslangen op bevestigd worden hiervoor kan gebruiken.

Mijn vraag is of dit werkt. In een massieve betonvloer werkt dit mogelijk toch anders dan bij de stralingswarmte die vanuit de vloer naar de kruipruimte gestraald wordt.
De folie die ik zou willen gebruiken heeft twee reflecterende lagen met bubbeltjesfolie ertussen. Hier zou ik banen van kunnen ophangen en deze met alu-tape aan elkaar tapen. De randafwerking zou ik afpurren of met latten bevestigen aan de fundering.

Ik heb eea over de isolatiewaarden gelezen, maar weet niet hoe ik de waarden van deze folie moet zien. Ik geloof dat deze waarde R0,15 is.. geloof ik...? :oops:

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou er niet aan moeten denken dit materiaal hurkend / liggend aan te brengen.
Zelf zou ik XPS isolatie platen voorzien van een sponning nemen.
Het rijtje woningen waar ik woon liggen de broodjes van het gehele rijtje in lijn.
Het tocht behoorlijk door de holle ruimtes van die broodjes. Controleer dit nog even.
*wgb*
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Hoe hoger de R waarde hoe beter het isoleert. Neem een isolatiemateriaal met een R waarde van tenminste 2,5 (minimale eis in het bouwbesluit). 0,15 is de moeite niet waard.
 

Geraldo2

  • #4
Ik heb zo'n rol liggen, kan er geen r waarde op vinden. Je idee is goed en zal gaan werken, zolang het naadloos gaat. De r waarde die je gaat krijgen is de dikte van je broodjes, die nu niet meer zullen tochten. Wat betreft de zijkanten (muren) zou ik het deels laten doorlopen. Zelf werk ik professioneel met Thermoskussens. Gezien je hoogte van de kruipruimte (60cm) kan het gerust, je duwt ze zo opzij. Maar als je daar geen zin in hebt, is dit een redelijk alternatief. ik zou ze vastzetten met pluggen ipv lijm.

Succes
 

Frenk

  • #5
Hallo Geraldo,
bedankt voor het meedenken. Ik dacht al zoiets dat de massa o.i.d. zou meewegen voor de R-waarde. Ik heb mij niet verdiept in het berekenen van deze waarden.

Wat bedoel je met laten doorlopen? De rol ook naar beneden langs fundering vastmaken? Ik wil de rollen in dat geval idd vastzetten met slagpluggen met rozetten erop.

In geval van thermokussens had ik die denk ik willen lijmen.
Echter ik zag de filmpjes op de siteen mij bekroop het idee dat het werken met de alu-folie voor onervaren iemand een ontzettend gepriegel is wanneer je op je rug moet liggen. Overigens vond ik de filmpjes en het concept van de thermokussens behoorlijk gedateerd. Maar deze kussens zijn als isolatie wel nog steeds populair begrijp ik uit jouw woorden?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De broodjes zullen amper bijdragen aan de isolatie. Ook als er geen tocht meer door kan. Noppenfolie heeft maar een heel beperkte r waarde, zoals hiervoor al opgemerkt.

Wil je serieus goed isoleren en een beetje eer van je werk, dan zul je materialen moeten gebruiken met een r waarde van tenminste 2,5. dat kan ook makkelijk, gezien de hoogte van de kruipruimte. Een behoorlijke laag steen- of glaswol zal bijvoorbeeld voldoen.
 

Geraldo2

  • #7
Uiteraard heeft mn22 gelijk door te stellen dat de broodjes niet optimaal zijn.
Maar alle waar naar zijn geld. Inderdaad Frenk, je laat het doorlopen. Voor zover mij bekend is er geen hogere isolatiewaarde te verkrijgen dan met thermoskussens. In jouw woning zou je op een Rc uitkomen van ongeveer 5 Het is inderdaad even weten hoe je het aanpakt. het is overigens niet de massa die meetelt, maar de ingesloten luchtdikte.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Ik geloof niet dat ik gesteld heb dat een broodjesvloer niet optimaal is. De broodjesvloer zit er nu eenmaal in en is dus een gegeven.

Feit is wel dat je door de luchtstromen in de kanalen in de vloer veel warmte kunt verliezen. Als je de onderkant van de vloer isoleert, gaat de luchtstroom door, waardoor je nog steeds veel warmte verliest.

Het lijkt mij dat je moet proberen de luchtstroom door de kanalen in de vloer te stoppen. Wellicht is het een optie om een gat te boren in de kanalen aan de rand van de vloer en hierdoor pur schuim te injecteren in de kanalen. Je sluit de uiteinden van de kanalen af, waardoor de luchtstroom stopt. Vervolgens de onderzijde van de vloer goed isoleren met glas of steenwol.

Die thermokussens, daar geloof ik niet zo in. In mijn optiek worden de isolatiewaardes altijd wat te positief voorgesteld van dergelijke isolatiematerialen. Als de stilstaande lucht zo goed zou isoleren, dan zou er in de bouw toch wel meer mee gewerkt worden. Een afgesloten spouw met stilstaande lucht zou dan net zo goed isoleren als eentje gevuld met steenwol. Dat is dus helaas niet zo.
Een grote zak met lucht onder de vloer hangen, betekent in het geval van de vloerverwarming gewoon dat je de lucht in de zakken ook gaat opwarmen, extra te verwarmen volume en niet optimaal dus.

Overigens werken ook glaswol en steenwol met stilstaande lucht, waardoor isolerend vermogen ontstaat. Verschil is echter dat het bij glas en steenwol gaat om minuscule ruimtes met stilstaande lucht. Warmte zal dus door al deze compartimentjes heen moeten om door de steenwol te dringen. De vele afzonderlijke compartimentjes met stilstaande lucht creëren het isolatievermogen, niet een grote stilstaande hoeveelheid lucht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Welk soort broodjesvloer is het, met de onderkant gelijk aan de liggers of zoals op de foto ?

 

Frenk

  • #10
Zoals op de foto!

Vwb de luchtstromen zou ik dit eens moeten controleren. Ik heb niet het idee dat het erg tocht in de kruipruimte. Woning is vrijstaand dus de vloer loopt niet door of zo. Enige tocht zou dan uit spouw moeten komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Deze broodjes zijn volgens mij massief, er kan dus geen sprake zijn van luchtstroming in de broodjes.
Overigens zijn bij de andere soort ook broodjes die aan 1 kant dicht zijn, die worden op het einde van de rijen gelegd.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Het hoeft ook niet te tochten in de kruipruimte. In uw geval zou het dan via de spouw door de kanalen in de vloer tochten. Je hebt dan een luchtstroom door de kanalen in de vloer. Hier merk je boven en onder de vloer niets van, maar je verliest er wel warmte door.

Vraag is natuurlijk of uw vloer doorlopende kanalen heeft en zo ja of ze ook uitkomen in de spouw. Ik ken de vloeren niet genoeg om daar een uitspraak over te doen.

Wat Jan schrijft lijkt mij wel aannemelijk, dat de broodjes massief zijn. In dat geval gewoo isoleren aan de onderzijde.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #13
Jan schreef:
Deze broodjes zijn volgens mij massief, er kan dus geen sprake zijn van luchtstroming in de broodjes.
Jan, misschien zijn er meerdere soorten broodjes geleverd maar ik heb exact dezelfde vloer als van de foto en zo'n broodje heeft inderdaad 2 luchtkanalen zoals ongeveer op deze tekening:



Ik weet dat toevallig omdat ik door zo'n broodje heen moest boren voor riolering e.d.
 

Geraldo2

  • #14
Gezien je broodjesvloer is je oorspronkelijke idee niet gek. Je gaat aldus 2x een ingesloten kamer met lucht maken, nl (een in je broodje) en (een onder je broodje en boven je noppenfolie) Zolang het maar kierdicht is heb je geen last van tocht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
@ Cyruse, dat zijn heel andere broodjes dan op de foto. :wink:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #16
@Jan, dan vergis ik mij. Zo op het oog lijkt die vloer 1:1 op mijn broodjesvloer, maar zoals ik al zei, er zijn waarschijnlijk meerdere soorten.
 

Frenk

  • #17
Bedankt allemaal voor het meedenken.
Ik den denk dat het toch glas- of steenwol gaat worden en dan platen die enigszins flexibel zijn zodat ik die door het luik krijg.

Is iemand wellicht bekend of het ook mogelijk is om een metalstud frame te maken tegen de onderzijde van de vloer? Hier zou dan isolatieplaten met een harde zijde tussen bevestigd kunnen worden.

gr.
 

Tiho

  • #18
Passen die wel door het luik denk je? De staanders en liggers dan he.
 

Frenk

  • #19
Hehe, logische vraag, maar voor de staven kan ik in de voortuin een kuil graven en een gat in de fundering boren waar de lengtes doorheen kunnen. Gat hoeft dus niet groot te zijn (10 bij 10 cm).

:lol:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
Een meer gangbare montage methode is met plakankers, welke je onder tegen de vloer plakt, die door de isolatieplaten heen prikken. Dat lijkt me makkelijker en goedkoper.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu