Onderkant kruipluik isoleren met vochtwerende ondervloer?

Daze

  • #1
Ben bezig laminaat te leggen op een vloer waar ook een (multiplex) kruipluik in zit. Als ondervloer voor het laminaat gebruik ik de ********* Excel (nee, niet die van Microsoft) welke een vochtwerende laag heeft. Deze ondervloer komt ook over het kruipluik te liggen. De kruipruimte is vrij vochtig en ik zag dat hierdoor de onderkant van het kruipluik wat vocht-/schimmelplekken vertoont. Om te voorkomen dat m'n kruipluik langzaam wegrot onder m'n voeten zit ik er aan te denken om de onderkant van het kruipluik ook te 'bekleden' met een stuk van dezelfde ondervloer aangezien deze vochtwerend is. Gaat dit werken of maak ik het hierdoor alleen maar erger omdat ik het kruipluik dan 'opsluit' tussen twee vochtwerende lagen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je dit materiaal netjes om het multiplex kan vouwen is dat prima.
Op de bovenkant van het luik laat je de folie een cm of 10 van de rand uitkomen.
Als je een kruipluik kompleet koopt hebben ze daar een cm of 10 EPS onder gemaakt.
Dan blijft het luik warmer en is de kans op condenseren kleiner.
Als je die dampremmende laag op het multiplex kan lijmen en vervolgens die EPS dan heb je denk ik een goede oplossing.

*wgb*
 

Daze

  • #3
Wgb, Hartelijk dank voor je antwoord en tekening. Ik heb het nu zo opgelost: 2 platen watervast verlijmd multiplex op elkaar gelijmd, aan de onderkant van het luik de ondervloer met vochtwerende laag vastgelijmd en daar vervolgens een plaat tempex onder gelijmd ter isolatie. Hier overheen (over de vloer zelf dus) ligt nogmaals de vochtwerende ondervloer (zelfde als ik gebruik voor het laminaat) waar later een schoonloopmat op komt.

Dit leek me een goede oplossing alleen nu is het volgende probleem ontstaan. Gistermiddag haalde ik bij de voordeur de ondervloer omhoog en zag ik dat hieronder de vloer helemaal nat was. Na openen van het kruipluik constateerde ik dat de onderkant en zijkant van de betonvloer (bij de luikrand) kletsnat was en het lijkt nu alsof dit door de betonvloer omhoog is getrokken. Dit lijkt me op zich vreemd omdat de vloer boven de kruipruimte bestaat uit beton met daaroverheen een tegelvloer en daar weer overheen een egalisatielaagje, kan zoveel vocht dwars door beton en en tegelvloer heen komen? Na de hele middag en avond het luik open te hebben gehad was het vocht grotendeels weggetrokken. Daarna heb ik het luik er weer opgeplaatst maar toen ik vanmorgen keek was het weer nat.

Dit probleem is niet eerder opgetreden, de kruipruimte is wel altijd vochtig geweest met veel condens op de leidingen en aan de onderkant van het kruipluik maar het is nooit eerder omhoog getrokken door de vloer. Het enige wat ik kan bedenken is doordat ik het kruipluik nu zo goed geïsoleerd heb dit niet meer de koudste plek is en dat daardoor het vocht niet meer condenseert op het luik maar op/onder het stuk betonvloer bij de voordeur en zo omhoog trekt. Is dit mogelijk? Kan een beetje isolatie op het kruipluik zoveel gevolg hebben of zou er iets anders aan de hand kunnen zijn? De betonvloer zelf is overigens niet geïsoleerd aan de onderkant (oud huis... :roll: )
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je moet er ook erg in hebben hoe het luik wordt afgesloten van de kruipruimte. Deze overgang moet eigenlijk dampdichte zijn.
Waar ligt het luik in, een frame van staal of iets anders.
Die vochtwerende laag is deze net zo dampdicht als een PE folie.
De randen van die vochtwerende laag zijn ook zo omgevouwen als op tekening.
Is er misschien veel ruimte tussen de multiplex en iets waar het luik op ligt, dan kan het vocht zich daar een weg zoeken.

Het moeilijke in dit verhaal is. Dat vocht in je kruipruimte krijg je niet weg, je kan waar het gaat condenseren of waar het heen wil, van warm naar koud, beinvloeden.
Het kan ook zijn dat het vocht wat je nu tegenkomt vanuit je woning richting de kruipruimte is en daar condenseerd.
Wat is of heb veranderd in je woning.
De rug van die schoonloopmat is dampdicht wat gebeurd er als je deze mat een dagje verwijderd.
In de eerste post spreek je over laminaat en nu heb je het over tegels.
En wat is een beetje isolatie. Een foto van de situatie praat ook gemakkelijker.
*wgb*
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Als ik het goed begrijp bevindt het luik zich bij de voordeur. Ongeveer, waar je normaal een mat neerlegt. Je legt in de gang laminaat en legt dat door over het luik tot aan de deur.

Dat is in principe niet handig, want je kunt nooit even makkelijk onder de vloer. het luik uitzagen in het alminaat wordt ook nooit echt mooi. Wij lossen dit probleem altijd op door het laminaat niet door te leggen tot de deur. Wij stoppen altijd een meter of zo voor de deur met het laminaat. Het kruipluik blijft dan vrij. De randen van het laminaat werken we af met een strip. In de sparing in het laminaat die zo is ontstaan leggen we vervolgens een pas gesneden droogloopmat.

Als je dan bij het luik moet haal je simpel de mat weg. Ook eventueel optrekkend vocht door het kruipluik komt niet onder het laminaat terecht. Een ander voordeel is dat je mat altijd goed blijft liggen. Een deurmat op laminaat gaat namelijk snel schuiven.
 

Daze

  • #6
Wgb schreef:
Je moet er ook erg in hebben hoe het luik wordt afgesloten van de kruipruimte. Deze overgang moet eigenlijk dampdichte zijn.
Waar ligt het luik in, een frame van staal of iets anders.
Het luik ligt in een stalen frame wat overigens erg verroest is.
Wgb schreef:
Die vochtwerende laag is deze net zo dampdicht als een PE folie.
De randen van die vochtwerende laag zijn ook zo omgevouwen als op tekening.
Die ondervloer bestaat uit 4 mm rubber met een vochtwerende aluminium laag welke volgens de specificaties nog dampdichter zou moeten zijn dan een PE folie.
Echter, ik heb de randen niet zo omgevouwen als op de tekening omdat dit niet ging aangezien die ondervloer hiervoor iets te stug en dik is. Is dit essentieel?
Wgb schreef:
Is er misschien veel ruimte tussen de multiplex en iets waar het luik op ligt, dan kan het vocht zich daar een weg zoeken.
Er zitten idd een paar kleine kieren tussen het luik en het frame, maar dit was voorheen (zo'n 12 jaar lang) ook al zo en heeft niet eerder problemen opgeleverd. Ik was van plan om tochtband op het luik te maken om deze kieren te dichten, dit was ook het moment dat ik het vochtprobleem ontdekte...
Wgb schreef:
Wat is of heb veranderd in je woning.
De rug van die schoonloopmat is dampdicht wat gebeurd er als je deze mat een dagje verwijderd.
In de eerste post spreek je over laminaat en nu heb je het over tegels.
Er is niets noemenswaardigs veranderd in mijn woning. Iets langer dan een jaar geleden heb ik kunststof kozijnen en HR++ glas laten plaatsen maar dit was al voor vorig jaar winter en ik heb deze problemen tot nu toe niet geconstateerd.

Ik had het over laminaat omdat ik deze nu aan het plaatsen ben op deze vloer. De opbouw van de vloer is nu dus: betonvloer->oude tegelvloer->egalisatielaag->ondervloer met vochtwerende folie->laminaat, BEHALVE het deel bij de voordeur waar het kruipluik zit en waar het probleem optreedt. Op deze plaats houdt de laminaatvloer op, maar heb ik wel de ondervloer doorgetrokken tot over het kruipluik. Hier komt straks een grote schoonloopmat op te liggen...
 

Daze

  • #7
@Mn22: Zoals jij adviseert is ook zoals ik het opgelost heb zoals je hierboven kunt lezen... :wink:
 

Daze

  • #8
Ik zat te denken, kan het niet zo zijn dat door de vochtwerende laag op de vloer het optrekkende vocht uit de betonvloer niet weg kan en daardoor 'ophoopt' onder deze laag? Het doel van een vochtwerende laag is uiteraard om het vocht tegen te houden maar kan het in dit geval niet juist de oorzaak zijn van het probleem?

Misschien dat het probleem er in het verleden ook al was maar omdat er toen nog geen vochtwerende laag op de vloer lag kon het vocht uit de vloer misschien verdampen omdat het niet werd tegengehouden door de vochtwerende laag?

Misschien ook belangrijk om te vermelden dat er geen ventilatie is voorzien in de kruipruimte (is nooit zo geweest). Heb het wel ooit overwogen maar heb er toen vanaf gezien omdat de vloeren aan de onderkant niet geïsoleerd zijn en ik bang was dat door de koude luchtstroom door de kruipruimte (vooral in de winter) de vloeren nog kouder gaan worden...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik ging ervan uit dat je het laminaat door ging leggen. Een onderlaag onder een droogloopmat heeft namelijk weinig zin. Je mat blijft er alleen maar slechter door liggen en bovendien is een droogloopmat door de rubber rug van zichzelf al dampdicht.

Als je een dampremmende folie toepast en je hebt inderdaad last van optrekkend vocht, dan hopt dat vocht zich op onder het dampscherm. Het komt dan niet terecht in het laminaat. Het laminaat zou anders snel uitzetten. het scherm werkt dan zoals het bedoeld is.

Kijk eens of je op andere plekken ook vocht onder je dampremmende folie hebt. Zo ja dan heb je optrekkend vocht door de betonvloer, zo niet dan komt het door je kruipluik omhoog. Ik zou het eens proberen zonder dampscherm onder de mat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik denk eerder dat deze situatie er al was maar je hebt er nooit geen aandacht aan besteed.
Het luik moet wel goed afsluiten. Zorgt dat rubber daar niet voor.
Het ombuigen van de PE is meer om de kopsekant van het multiplex droog te houden. Die kanten zitten qua vocht op een kritische plek.
Al is de kruipruimte niet geventileerd dan kan er toch vocht mee tochten vanuit de kruipruimte.
Als de lucht in de gang wat vochtig is en de vloer is erg koud dan kan er op die koude vloer toch condens ontstaan.
Dit zijn altijd lastige situaties. Is het midden van het geïsoleerde luik droog.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu