Plinten inkorten aan onderkant tbv (houten) vloer

Speedener

  • #1
Hallo,

Wij hebben een gerenoveerd huis gekocht waar nog geen vloer in zit maar wel al massief houten plinten en deurposten. De plinten zijn gemonteerd met (voor zover ik kan zien) zowel schoeven als montagelijm en daarna afgelakt.

Wij willen een lamelparket vloer (laten) plaatsen waarbij de uitzetruimte zich onder de plinten gaan bevinden. Probleem is echter dat de plinten nu direct op de bouwvloer bevestigd zitten. Nu zouden we de eraf kunnen trekken (maar dan beschadigen wij de muur en plinten erg), of zorgvuldig alle schroeven op gaan zoeken, schroeven eruit draaien en dan de plinten eraf trekken (maat dat kost veel tijd, en wellicht beschadigen wij de muur en plinten dan nog steeds).

We zijn op zoek naar een efficentere doch effectieve manier om de plinten in te korten. Ik heb topics gevonden over deze (soortgelijke) materie, daar wordt gesproken over een handcircelzaag of lamellofrees. Zijn dit goede oplossingen?

Wat adviseren jullie?

Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een lamellofrees komt u nog niet in de hoeken, bovendien is het veel werk en niet altijd secuur.
Ook het leggen van het parket wordt lastig doordat het onder de plinten geschoven moet worden, ik zou het nooit op die manier doen.

De schroeven opzoeken met een metaaldetector en de plinten verwijderen, dit levert het mooiste resultaat op, de plinten sluiten na herplaatsing mooi aan op de vloer.
Ook het parket kan sneller gelegd worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Er zijn ook nog multimachines te koop die wel tot in hoeken kunnen zagen. Als het losschroeven niet lukt, kan je ook met zo'n multimaster de schroeven proberen door te zagen, tussen de plint en de muur.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je een vaste hand hebt lukt het ook wel met een haakse slijper met een dun diamantblad van 115mm, als je een getekend lijntje volgt op je plint. Het gaat wel wat roken dus zet wel ramen open.

Maar mooi is anders.

Ik ben met Jan eens dat je feitelijk je lamelparket niet goed kunt leggen op deze manier. Met afstandblokjes hoor je ongeveer een centimeter van je muur te gaan leggen (zwelnaad) en lukt je zo al niet, of erg moeilijk. Die blokjes houden ook je vloer van de wand als je je mes in groef met een blokje in elkaar tikt. En het laatste deeltje van een rij zal je er dan in moeten schuiven (tussen voorlaatste plank en muur), maar hoe ga je die dan aantikken....
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
De goedkoopste en wellicht ook de beste oplossing is:
Haal de plinten los en indien ze onbeschadigd zijn versmal deze met een tafelcirkelzaagmachine.
Of je schaft nieuwe aan.
Indien je speciaal daarvoor een machine moet kopen gaat dit duurder zijn dan nieuwe plinten (ik weet wat de machine bij ons gekost heeft)

Maar ook al ga je ze inkorten heb je nog altijd het probleem van het leggen van je vloer
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Dat krijg je nooit strak. Ten eerste is het vrijwel onmogelijk om strak te zagen en daarnaast krijg je het lamelparket er nooit onder.

Enige optie is de plinten verwijderen voordat je de vloer legt. Grote kans trouwens dat je oude plinten niet dik genoeg zijn om de vereiste zwelnaad van een cm af te dekken.

In mijn optiek ontkom je niet aan het plaatsen van nieuwe, (dikkere) plinten na het leggen van de vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu