Onafhankelijk worden van de energiebedrijven

parwee

  • #1
Hallo allemaal,

De regering wil ons van het gas af hebben. Ik ben het daar helemaal mee eens, zeker omdat de Groningers zwaar benadeeld worden door de gaswinning aldaar!

Ons huis is goed geïsoleerd.
Mijn bedoeling is om een warmtepomp aan te schaffen. Deze warmtepomp zou ik willen laten draaien op zonne-energie van eigen zonnepanelen die ik ook wil aanschaffen.
De warmtepomp wil ik voor de vloerverwarming gebruiken en ook voor het tapwater.

Die zonnepanelen zouden naast de elektriciteit voor de warmtepomp ook nog de elektriciteit voor de dagelijkse behoefte (verlichting, elektrisch koken, etc.) moeten leveren.
Aangezien zonnepanelen alleen overdag energie produceren, zou ik een "opslagsysteem" willen hebben om 's nachts te kunnen overbruggen.
Dit zou een accu kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een goed geïsoleerd warm water buffer van enige m³ in de grond in de tuin (door water te verwarmen met overproductie van de zonnepanelen).
Aangezien een warmtepomp een hoog rendement heeft bij lage waterafgiftetemperaturen, zal het tapwater dus na-verwarmd moeten worden. Hiervoor zou misschien ook een deel van de overproductie van de zonnepanelen (overdag) kunnen worden gebruikt, of als de temperatuur van het water in het buffervat hoog genoeg is, daaruit na-verwarmen via een warmtewisselaar.
Bovendien lijkt mij zo'n buffervat in de grond ook niet verkeerd in de winter, want dan is de opbrengst van zonnepanelen veel lager dan in de zomer. Misschien kunnen zonnecollectoren met heat-pipes ook nog de temperatuur van het water verhogen in zo'n buffervat , zodat je in de winter ook voldoende warm water hebt.

Ik wil graag op een duurzame manier onafhankelijk worden van de energiebedrijven!
Het gaat me dan met name om hoe groot het oppervlak aan zonnepanelen en zonnecollectoren moet zijn. Hoe groot zou zo'n buffervat in de grond moeten zijn en in geval van een accu, welke capaciteit zo'n accu zou moeten hebben.

Wie kan mij hierin adviseren?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
mijn advies is dan eerst eens goed na te denken hoe acceptabel het voor jouw is af en toe geen of te kort energie te hebben om bijvoorbeeld warm te douchen of tv te kijken.

De betrouwbaarheid van het net privé evenaren is knap lastig en lukt zeker niet zonder iets te verbranden op dit moment.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen, dat het de bedoeling van dit klusforum is om hierover een boom op te zetten.
Want ik zie geen enkele mogelijkheid dergelijke zaken zelf te gaan maken en voor uitgebreid theoresiteren over wat allemaal wel en niet mogelijk zou moeten zijn op dit gebied lijkt me Klusidee niet de aangewezen plek.

Zelf kan ik alleen maar zeggen: er komt, vooral voor het opslaan van energie, veel meer kijken dan jij denkt. Accu's van voldoende vermogen zijn ongelooflijk duur en warmte ondergronds bewaren heeft naar mijn idee weinig waarde, zeker als je het vergelijkt met warmtepompen die hun warmte uit (diep in) de grond halen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Ronny

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
in belgie zijn ze bezig met een onderzoek naar pv panelen die waterstof produceren.
mocht daaruit een bruikbaar product ontstaan dan is dat waarschijnlijk een van de meest flexibele manieren van energie opslag
 

PimKlus

  • #5
Je hebt wel zoveel zonnepanelen en accu’s en een windmolen nodig om onafhankelijk te worden van het net dat dit momenteel niet realistisch is voor de meeste mensen. Tenzij je groot stuk land bezit en veel geld hebt.

Minder afhankelijk worden van het net, van het gas af is een meer realistisch doel. Er zijn nu ook veel mensen die nu winst maken in NL met overcapaciteit met zonnepanelen ipv betalen aan de energiebedrijven.

Maar dit is niet echt een klus vraag, dus je kunt je vraag beter op tweakers forum zetten.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Even voor de beeldvorming.
Een woning gebruikt alleen elektrisch tussen de 10 en 12kwh exl. Warmte opwekking.


Een gemiddelde elektrische auto zit rond de 12kwh accu.

Om dus je huis 1 dag volledig zelfvoorziennend te maken moet je ca 10 kwh opwekken en daarvan ca 8 kwh opslaan voor de avond nacht en dat dus elke dag zon of geen zon en in elk jaargetijde.

Dus alleen met panelen lukt dat niet, en zelfs met een redelijke windmolen erbij ook niet er zijn dagen dat het nauwelijks waait en er tuch geen zon is

Het opwekken is alleen niet het lastigste, het opslaan van voldoende buffer is het grote probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu