Kan dit fornuis ook op 2-fase aangesloten worden?

GnomeNuts

 • #1
Hallo!

In onze woning hebben we een kookgroep van maximaal 7360 Watt. Nu hebben wij het volgende fornuis aangeschaft met een aansluitwaarde van 7900 Watt (Bosch HLR390020). Dit fornuis heeft een Power Management functie, waardoor het vermogen dus (denk ik) begrenst wordt.

In onze woning zit een 2-fase aansluiting. Eigenlijk te weinig dus, maar in mijn hoofd zou dit dus geen probleem moeten zijn als de Power Management functie aan staat. Daarnaast zou het dus ook geen probleem moeten zijn om het fornuis te gebruiken op 2-fase, zolang maar niet te veel tegelijk gebruikt wordt (alle pitjes + de oven bijvoorbeeld), klopt dit?

Mijn vraag is dus voornamelijk: Kan ik dit fornuis gebruiken op een 2-fase aansluiting, bijvoorbeeld met de Power Management functie of door simpelweg niet alle pitten tegelijk te gebruiken?

In nood zal ik toch voor een kookplaat gaan, maar een fornuis is een stuk makkelijker (en ook mooier).

P.S: De reden dat dit fornuis is aangeschaft is omdat er eerst op de site van Coolblue stond dat het aangesloten kan worden op 2-fase, en gezien ik er weinig verstand van heb leek me dat dus een mooi, passend fornuis in onze nieuwe woning.

In de bijlage nog een paar foto's van o.a. de meterkast, aansluitschema van het fornuis en de wandcontactdoos.

Alvast bedankt!

Wandcontactdoos.jpg Aders fornuis.jpg Aansluitschema fornuis.PNG Meterkast.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Op het tweede plaatje van boven van de 3e foto zie je een schema van een aansluiting met 2 fasen.
Links daarvan staat er dan ook bij vermeld dat je een 20Ampere aansluiting per fase nodig hebt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
BIj de getoonde aansluitmogelijkheden (aansluitschema fornuis) zit geen aansluiting voor aansluiting op een enkelfasig systeem met kookgroep / fornuisgroep. Die zou namelijk moeten inhouden dat op de klemmenstrook zitten:
- 2 gesplitste aansluitingen voor fase 16 A.
- 2 gesplitste aansluitingen voor nul 16 A.
Het is dus niet mogelijk dit forunuis op een fornuisgroep in een enkelfasige groepenkast aan te sluiten.
De enige mogelijkheid om dit apparaat te gebruiken, zou betekenen dat de groepenkast en de hoofdaansluiting omgebouwd zouden worden naar driefase ('krachtstroom').

Overigens:
GnomeNuts schreef:
In onze woning zit een 2-fase aansluiting.
Dat is beslist niet correct! Het is een 1-fase aansluiting, die benut wordt voor twee tegelijkertijd te schakelen 16 A groepen.
Een 2-fase elektro-aansluiting bestaat domweg niet, het is óf enkelfase of driefase. Wel kunnen in een driefase kast soms maar twee fasen gebruikt worden.
 

GnomeNuts

 • #4
@Kees , dit is wat wij ons hebben laten vertellen door de woningbouw, sinds dit nieuwbouw is wat een maand geleden is opgeleverd. Zij hebben meermaals herhaald dat het om een 2-fase aansluiting ging, dus dat wij daar ook op moesten zoeken voor een inductieplaat/fornuis.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Dan heeft de medewerker van die woningbouw je niet goed voorgelicht of het zelf niet goed begrepen. Een tweefase (net-)aansluiting bestaat niet.

Jouw groepenkast heeft een formuisgroep, bestaande uit twee 16 A groepen op een enkelfasig systeem, waarop uitsluitend een apparaat aangesloten mag worden die daarvoor geschikte aansluitingen heeft. De getoonde aansluitschema's geven zo'n mogelijkheid niet.

Er wordt heel vaak 'tweefase' gebruikt voor een kookgroep, maar dat is toch echt niet juist!
 

GnomeNuts

 • #6
@Kees Oke, bedankt voor de inlichting. Wat zou dit concreet voor mij betekenen? Dat dit fornuis simpelweg niet aangesloten kan worden en dat ik voor een inductie kookplaat moet kijken? Want een fornuis die hier wel op aangesloten kan worden zal dan denk ik niet bestaan?

Of welke mogelijkheden bestaan er anders nog?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Dit fornuis kan simpelweg niet aangesloten worden op een fornuisgroep. Wil je dit fornuis tóch gaan gebruiken, dan zul je (zoals ik al noemde) de groepenkast én de elektra-aansluiting (op het net) moeten laten ombouwen naar 3 x 25 A.

Indien je een andere kookplaat aanschaft, pas dan goed op. Want er zijn heel veel kookplaten ongeschikt voor de (nogal unieke Nederlandse) kookgroep aansluiting.

In dit topic zie je hoe de aansluiting op een kookgroep dient plaats te vinden: de klemmenstrook dient een mogelijkheid te bieden om apart de ene groep (met L en N) en de andere groep (met eveneens L en N) aan te sluiten:
Het tweede schema is van toepassing, die geeft N1/L1 en N2/L2 aan.
Alleen kookplaten en/of fornuizen die een dergelijk schema expliciet vermelden, zijn geschikt voor een kookgroep.

Er zijn heelveel leveranciers van apparatuur, die wat dat betreft verkeerde voorlichting geven en bij hun apparaten vermelden dat ze op een kookgroep aangesloten kunnen worden, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Althans: niet voor de in NL gebruikelijke situatie, wel bijv. in DE of BE. Daar komen enkelfasige groepen voor van 20 A of meer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Hier nog even apart dat schema van de correcte aansluiting voor een kookgroep:

000912.jpg


Zoals je ziet:
- Benaming van het betreffende schema bevat "2L/2N"
- Op de klemmen aansluitingen voor N1 en N2 resp. L1 en L2.

Vanzelfsprekend zullen de klemmen bij andere kookplaten anders gesitueerd zijn, maar essentieel is die dubbele, gescheiden N1 en N2 resp. L1 en L2 (plus een aarde natuurlijk).
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #9
Kun je eens foto's van de hele groepenkast en de hoofdzekeringen onder de meter plaatsen? Deze uitsnede is niet genoeg om met zekerheid vast te stellen dat er geen 3-fasen aansluiting in de woning is.

Het zou kunnen dat er een 3x25A aansluiting is (zeker bij nieuwbouw niet ongebruikelijk), dat er 4-polige aardlekschakelaars zijn toegepast en dat de kookgroep stiekem toch op 2 verschillende fasen is aangesloten.
 

GnomeNuts

 • #10
@XanderH Hopelijk heb je iets aan deze foto's:

Meterkast1.jpg Meterkast2.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

XanderH

Specialist Elektra
 • #11
De kookgroep zit inderdaad op één fase, dus dit fornuis is zoals @Kees aangeeft niet geschikt.

Maar je hebt wel een 3-fasen aansluiting van de netbeheerder. Het plaatsen van een 3-fasen groep is dan relatief eenvoudig, je hoeft in ieder geval niet de netbeheerder langs te laten komen om de aansluiting aan te passen etc.

Maar de groepenkast aan (laten) passen in een huurwoning moet je niet zomaar aan gaan beginnen denk ik.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

AdW

 • #12
ligt het dan aan de foto of is de hoofdschakelaar maar 2-polig? In dat geval houden er 2 fasen op in de hoofdschakelaar of zou de hoofdschakelaar 2 fasen schakelen en niet de nul? zit er ongewoon raar uit
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
De hoofdschakelaar is gewoon 4-polig, maar er zit een kunststof kaartje met QR code voor.
 
 • Like
Waarderingen: HBH

Kaajee

 • #14
Ik zie niet in waarom je in een huurwoning niet je groepenkast zou mogen veranderen. Als je het geld er voor over hebt....
Bestaat natuurlijk wel een kans dat je óf je investering niet terug gaat krijgen omdat de verhuurder of nieuwe bewoner er niets voor over heeft óf dat verhuurder verlangt dat je het weer terugbrengt naar de originele situatie.
Ik zou daarom voor de zekerheid de oude automaten en schakelaars bewaren. Maar hé, deze uitbreiding is voor iedereen een win-situatie, dusnim verwacht niet dat er bij oplevering moeilijk gedaan gaat worden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #15
Op de site van coolblue:
-3 fasen (Perilex stekker, meer dan 7360 Watt)
-7900 Watt

Als dat eerder anders stond, zullen ze vast niet moeilijk doen met retourneren.
Maar ik zou ook de groepenkast aanpassen.
Een 3 fasen aardlekautomaat van ABB kost rond de 150,- en veel werk is het niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu