Lampen loskoppelen en onafhankelijk bedienen

Paul-K

  • #1
Goedendag,

Momenteel heb ik op drie etages schakelaars om 3 spotjes op de eerste etage en 2 spotjes op zolder te bedienen. Met alle schakelaar worden zijn verbonden op de 5 lampen, die geschakeld zijn aan elkaar en niet los van elkaar (3 spotjes / 2 spotjes) van elkaar bediend kunnen worden.

Het werkt allemaal goed, op iedere etage kunnen de lampen bediend worden zonder problemen. Maar graag wil ik de lampen op zolder los bedienen zodat niet iedere keer de lampen allemaal aan of allemaal uit staan.

De situatie:
1 schakelaar op de begane grond
2 schakelaars op de eerste etage
3 GU10 spotjes op de eerste etage
1 schakelaar op de zolder
2 halogeen spotten op zolder

Wens:
De lampen op zolder en eerste etage los van elkaar bedienen.

Foto’s:

B7C79F42-D406-4993-B47E-3CE2C815482D.jpeg

begane grond gekeken of er meer draden achter zitten)

32A6920D-D487-4275-9D5D-7D919C2C87E5.jpeg

eerste etage schakelaar 1 (niet gekeken of er meer draden achter zitten)

C740CB6C-6D27-4E93-AC4E-896134BE409F.jpeg

eerste etage schakelaar 2 (zit een fasedraad achter)

457FF05A-5C26-4A90-9047-2C430A7F2269.jpeg

zolder schakelaar - hier zitten nog flink wat draden achter: schakel (zit in de schakelaar) maar ook fase, nul en aarde).

Ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen. Als er meer foto’s of info nodig is dan hoor ik het natuurlijk graag!

Gr,

Paul
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Bij de schakelaar op zolder zie je 2 draden zitten op het rode contact. Met een beetje mazzel is 1 van deze draden de schakeldraad van de 1e verdieping en de andere de schakeldraad van de 2e verdieping.

Dan kun je het redelijk eenvoudig ombouwen, met enkel aanpassingen bij de schakelaar op zolder:
- Schakel de groep uit
- Markeer de 2 draden die in het rode contact zitten even met een stukje tape
- Haal alle 4 de draden los uit de schakelaar
- 1 van de draden die je niet gemarkeerd hebt (die komt dus uit een zwart contact) heb je niet meer nodig, isoleer deze veilig af met een lasklem
- De andere draad die je niet gemarkeerd hebt (ook uit een zwart contact), verbind je door middel van een lasklem door met één van de gemarkeerde draden
- Schakel de groep weer even in om te testen
- De schakelaars beneden en op de 1e verdieping zouden weer iets moeten doen, met wat mazzel schakelen ze de verlichting op de 1e verdieping, met pech schakelen ze de verlichting op zolder, met nog meer pech schakelen ze alle verlichting / geen verlichting / een onverwachte combinatie (in dat laatste geval: geef het op en meld je hier terug :wink: )
- Schakel de groep weer uit
- Als de verlicht op zolder werd geschakeld in plaats van de verlichting op de eerste verdieping, verruil dan de gemarkeerde draad in de lasklem door de nog losse gemarkeerde draad
- Sluit de nu losse gemarkeerde draad aan op een zwart contact van de schakelaar
- Verbind het rode contact van de schakelaar d.m.v. een kort stukje bruine installatiedraad met de lasklem waar de andere bruine draden in zitten (de bestaande lasklem die je al op de foto hebt gezet)

Als het mee zit bedien je nu op de BG en de 1e verdieping het licht van de eerste verdieping, en op zolder het licht van de zolder.
 
  • Like
Waarderingen: Paul-K en Vonken_trekker

Paul-K

  • #3
Hi Xander,

Dankjewel voor je helder beschreven stappenplan. Ik ga morgen aan de slag en ik laat weten wat de uitkomst is.

De verlichting op zolder (voor het gemak even zo genoemd) betreft de verlichting van de trap naar zolder en het liefst bedien ik die ook nog beneden aan de trap (schakelaar 2 van begane grond op de foto uit mijn eerdere bericht). Maar ik ben bang dat dit lastig gaat worden, of bied de bruine draad die achter deze schakelaar zit de uitkomst wellicht?

gr Paul
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat gaat lastiger worden.

Daar moet je in ieder geval méér voor aanpassen, ook in de schakelaar beneden en/of in de centraaldoos. Mogelijk moet je extra bedrading trekken.

Om daar iets zinnigs over te zeggen zou je het leidingverloop moeten weten. Waar komt de leiding naar de schakelaar op zolder uit? In een andere schakelaar en is dat dan de schakelaar die je voor de zolder zou willen gebruiken? Of in een centraaldoos?
 

Paul-K

  • #5
Hi Xander, ik moet me helaas melden. Na het volgen van de helft je stappen op je eerste bericht, werkt geen enkele lamp meer. Heb je wellicht nog een idee? Is het nodig om wat foto’s te maken van de bedrading achter alle schakelaars om tot een advies te komen?
Alvast bedankt!

gr Paul
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Helaas... Dan klopt mijn gok dat die 2 schakeldraden op zolder voor de 2 groepen verlichting zijn blijkbaar niet. (Of je hebt iets fout gedaan ergens...)

Vind het wel een merkwaardige situatie dan als er helemaal niets gebeurt als je een van de schakelaars op de BG of eerste verdieping bedient, dat betekent dat die ene schakeldraad die je had aangesloten helemaal nergens naartoe gaat. Beetje vreemd. :wink: Maar ja...

Ik vrees dat ik met meer foto's ook weinig zinnigs kan vertellen, zonder te weten hoe de bedrading loopt. Als je de schakelaars, spots en tussenliggende centraaldozen in een schema kunt uittekenen met de bijbehorende draadkleuren dan komen we misschien verder.
 

Paul-K

  • #7
Hi Xander,

mij heb alle mogelijke combinaties gemaakt door de twee verschillende gemarkeerde draden met de niet gemarkeerde draden te verbinden, waarbij altijd 1 van de gemarkeerde draden in de rode verbinding met de schakelaar heeft gezeten. In mijn test heeft geen enkele keer draden in de zwarte verbinding gezeten.

Wat me opviel is dat er op de schakelaar twee gaatjes zitten bij de rode verbinding, zijn die gaatjes verbonden met elkaar of zit er een verschil in de voorste en achterste verbinding.

Tijdens mijn test hebben alle lampen wel gewerkt (nooit los van elkaar) maar toen werkte de schakelaar boven niet meer.

Heb je een suggestie na het lezen van het bovenstaande?

Het uittekenen van de bedrading is iets wat lastig voor mij omdat ik niet weet of kan testen hoe de draden door het huis heen gaan. Mocht je geen suggestie meer hebben, weet je een Elektriciën in omgeving Amsterdam?

Dankjewel!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Die 2 gaatjes bij de rode aansluiting horen bij dezelfde klem en zijn dus inderdaad "doorverbonden".
Paul-K schreef:
Tijdens mijn test hebben alle lampen wel gewerkt (nooit los van elkaar) maar toen werkte de schakelaar boven niet meer.
Die draad die je toen had doorverbonden, is dus blijkbaar de schakeldraad voor alle spots. Tot zover mijn theorie dat daar 2 schakeldraden zitten, voor 2 groepen verlichting. :wink:

Het minste wat je zult moeten achterhalen, is waar deze draad zich dan vertakt naar beide groepjes lampen.

Ik ben niet bekend in regio Amsterdam maar we raden hier sowieso geen vakmensen aan.
 
  • Like
Waarderingen: Paul-K

cool1

  • #9
Vonkentrekker volgt dit hoofdstuk ook. Die komt zo wel met een oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: Paul-K

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
@cool1 Heb je het leidingplan bij Paul K inmiddels in kaart gebracht ? Als je het even hier deelt dan komen we er vast wel uit :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

cool1

  • #11
Kijk eerst eens bij de schakelaars op eerste etage. Maak een scheiding van draden per pijp, dus draden die naar boven gaan en draden naar begane grond. Dan wordt het overzichtelijk om verder te adviseren.
 

Paul-K

  • #12
Bedankt voor jullie reactie. Ik kom hier over een klein aantal weken op terug! Hopelijk kunnen we dan gezamenlijk tot meer inzicht krijgen en tot een oplossing komen! :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu